Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

0bn8uxmw

Szia,

Deltából a Kossel amit érdemes megvenni kit-ben. De csak azt javaslom ami lineáris sínnel van szerelve, ez az aluprofil vájatában görgős megoldás nem tud továbbra sem meggyőzni.
A kínaiak ráálltak a kossel alkatrészeinek gyártására alu-ból. Így minden alkatrésze elérhető alumíniumból így nem tartalmazna nyomtatott elemet. A kossel mini esetén még használható a nyomtatott alkatrész de a nagyobb verzióknál már nem lesz így elég merev a váz(nem jobbra balra fog mozogni hanem csavarodik majd, sajna a tervezésnél nem hagytak elég anyagot pár helyen ezért kellenek az alu sarokelemek ilyenkor már)
Néztél már kitett amúgy?
De deltát csak akkor vegyél van türelmed hozzá, hogy rendesen bekalibráld, ennek első legfontosabb eleme, hogy nagyon pontosan kell megépíteni, mert különben pontatlanok lesznek nyomatok(kocka trapéz lesz a kör meg ellipszis) és itt nem annyira egyszerű korrigálni mint egy normál gépnél. Az automata fej szintezés és kalibráció nem segít sajna a pontatlanságon.

keri

Van egy olyan gondom hogy mikor sok rövid mozgás meg ugrálás van a nyomtatásban besül a fej.
Slic3r-ben a retrakt utáni minimális utat már feljebb vettem, ez az egyik cuccnál segített is, de aztán kapott egy még komplexebb alakzatot és ABS-t, jó magas hőmérséklettel.

Mit lehet ez ellen tenni?
Erősebb fejhűtés? Alacsonyabb hőmérséklet? Alacsonyabb sebesség? Most 30/70-es sebességgel nyomtat, 30-as Jerk, tehát lényegében lassulás nélkül rajzolja ki a részletes darabokat, csak ez egy fa, és ugrál össze vissza az apró levelek között.

Nem lehet valahogy kézzel optimalizálni a pályát? Mert igazából egy vonallal körbe lehetne rajzolni, akkor tuti nem lenne ilyen gond.

yen7y9ch

Köszi.

Merőleges profilok rögzítéséhez elég, ha veszek http://www.adafruit.com/images/1200x900/1155-01.jpg" TARGET=_fnew>ilyen sarokelemeket? Úgy látom, http://www.3ders.org/images/panther-3d-printer-2.jpg" TARGET=_fnew>itt is csak sarokelemekkel rögzítették egymáshoz a profilokat. Nem vagyok túl jól felszerelve, ezért egyszerű megoldást keresek.

0bn8uxmw

Általában a magas retraction érték a ludas benne ilyenkor az elakadásnál.  
Milyen gyorsan mennyit szívsz vissza most?

vjanos

Pont ezzel szivtam pár hete...

Akkor kezdodott amikor elkezdtem hasznalni a herzes szálat. Elötte az esunnal sose volt ilyen gond. Ott a fuvokacsere segitett vegul.

Erosebb fejhütés, rövidebb retract. E3d bowdenesnél nekem most talán 3mm.

0bn8uxmw

Illene síkba marni a profilok végeit majd menetet vágni bele és csavarral rögzíteni a sarkoknál legalább. De összerakhatod ilyen sarokelemekkel is és ha nem lesz pontos és egyenes akkor marad a síkbamarás és csavarozás. Ezsolt74 csinált ilyen lézeres gépet sarokelemekkel nem volt nála probléma ha jól tudom a merőlegességgel így sem csak jól legyen levágva a profil.

vjanos

Szerinted van egyébkét bármilyen elönye a delta mechanikának a használat szempontjábol?

Tekintsünk el attol, hogy könnyebb vagy nehezebb megépiteni, vagy hogy milyen anyag kell vagy nem kell hozzá...

0bn8uxmw

"csak" a mozgatott tömeg. A három motorra jut kb. 300-350G mozgatott tömeg. (csapágyak, gömbcsuklók fejtartó, a közepe(effector) és a fej).(ez sem teljesen igaz mert mozgás függő mikor melyik oszlop mozog). De alapvetően a legkevesebb mozgatott tömeg ezzel a konstrukcióval valósítható meg a merevség kárára.(a karok rudai és a gömbcsuklók a gyenge pontjai)

s7manbs8

Csak a a gond, hogy olyan mindig lesz, hogy a nyomatban valami kiáll és a fej beleütközve ez a mechanikai gyengeség miatt nagyobbat ugrik felette vagy nem tudom. Az se jó, ha teljesen merev, mert valami akkor történni fog, vagy lépést veszt, vagy felszakítja  a nyomatot , és egyéb lehetséges verziók.

keri

60-al 12mm-ert
Bowdennek elég nagy a rugalmassága.
Ezért akarok majd direkt extrudert.

keri

Nincs gond a fúvókával, a visszafolyás miatt akad el.

s7manbs8

Én is visszaálltam direktre, de most megint bowdenezni fogok egy másik géppel remélem valahogy menni fog, mert ott nagyon nagy lenne a súly, ha rátenném az extrudert is.

vjanos

Próbálj meg 3-4 mm-t.
Mondom, a Herz-es PLA nem tolerálta nálam a hasonló 10-es értéket, ami előzőleg működött másik anyaggal.
Mint ahogy a 215 fok alatti hőmérsékletet sem.

Esetleg ha emelsz egy picit a fej hőmérsékleten?

0bn8uxmw

Nem nagyon veszt lépést. Fej beleakadós sztorinál mivel a delta xyz-ben is azonos sebességgel képes mozogni így nyugodtan lehet az utazás közbeni fejemelést(z hop) 1-2mm mm-re állítani. Tehát mint a bolha átugrik egyik helyről a másikra így nem akad be a fej és mivel nem oldalról érkezik a fej hanem felülről így lenyomja a kiálló részt.

keri

Ok, a retraktot vissza veszem...úgy sem érvényesül itt.
230 fokhoz képest még emeljek? [#fogmosas]
Najó, ehhez levettem 220-ra, mert a rövid szakaszoknál nem szereti a magas hőmérsékletet ,de amúgy gyors nyomtatásnál itt működik jól.