Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

pisti73

Szia!

Igen az LCD-t elfelejtettem beírni 4x20-as. A mechanika most mindegy, csak tesztelni szeretném a vezérlőt, egyébként (egyenlőre) a meglévő CNC-gépemre akarok egy fejet felrakni...

Gondolom akkor a linkelt firmware nem jó...

0bn8uxmw

Szia,

Ha jól értem akkor csak simán a fejet és az asztalt akarod vele vezérelni fűtésügyileg. A mozgást a CNC elektronikája csinálná?

pisti73

A Ramps panelról a step-dir jeleket szeretném felhasználni a meglévő CNC elektronikámhoz, valamint ahogy írtad a fűtést szeretném vele vezérelni.

0bn8uxmw

Parancsolj:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Vernyul/CNC_FW/Marlin-Release.zip" TARGET=_fnew>CNC_FW
De ez tényleg csak tesztre jó most! Mozgások, fej PID vezérlés még nincs hangolva.

pisti73

Köszi! Valamit rosszul csinálhatok? Elindítom az Arduino.exe-t, megnyitom az általad küldött Marlin nevű könyvtárból a "Marlin.ino" filét, lefordítom, feltöltöm az Arduinoba.  

A kijelző nem mutat semmit....

0bn8uxmw

Milyen 4x20-as LCD-d van? Én a REPRAP_DISCOUNT_SMART_CONTROLLER-t engedélyeztem neked.
A configuration.h fülön ott vannak az 533. sor után az LCD-k.  

0bn8uxmw

Kép szerint jót állítottam be, holnap kipróbálom a FW-t. LCD kábeleit nem cserélted fel?

pisti73

Minden a jelölés szerint van bekötve.  

Köszi előre is a segítséget, majd akkor holnap!

Jó éjt!

0bn8uxmw

Én hibáztam [#falbav] nem állítottam át az elektronika típusát.
Feltöltöttem újra javítva:  
 http://cnctar.hobbycnc.hu/Vernyul/CNC_FW/Marlin-Release.zip" TARGET=_fnew>CNC_FW
Configuration.h-ban:  
336.sor : mozgások 400x400x200mm-t enged.
480.sor: Motorlépések egy mm elmozduláshoz x,y,z,és extruder {80,80,1200,120}
Uánna találod a gyorsulás értékeket és a max feedratet mivel CNC gép nyugodtan veheted mindenek a harmadát kb.  
Vannak jerk értékek is utána tehát mekkora max. sebsebégkülönbségig ne gyorsítsa a motor-t hanem egységugrással intézze a léptetést, ez nagyban függ a hajtásodtól és mozgatott tömegedtől, gyárilag 20mm/sec az értéke szerintem nálad tizede legyen vagy nulla de majd kísérletezd ki.
USB-n keresztüli kommunikációhoz és mozgatáshoz:

http://koti.kapsi.fi/%7Ekliment/printrun/Printrun-Win-Slic3r-03Feb2015.zip" TARGET=_fnew>Pronterface
Első indításkor bal felső sarokban be kell állítanod a COM portot és sebbeséget ami 250000 majd connect.
Fej PID kalibrálásához a pronterface-ben jobb lent tudsz kidni parancsot:
M303 E0 S200 C8 tehát az Extruder 0-át 200 fokra 8x fűti fel és ebből számol átlagot. A kapott értéket a configuration.h-ba a 163. sor-nál kell beírni és újra feltölteni.(felöltés előtt disconnect a pronterface-ben!!!)
Ha megnézed a Marlin_main.cpp fájlt ott az összes M és G kód amit ismer leírással.

Ha step/dir-el probléma lenne majd(lassú optocsatoló a motorvezérlőn) lehetőség van kicsit megnyújtani a jelek hosszát.

pisti73

Szia!

Szuper így már ok! A step-dir jelekkel a CNC vezérlővel szépen mennek a motorok, megpróbáltam egy nema 17-es motorral és a saját vezérlőjével (A4988), de ott a motor csak ugrált, nem ment semerre, itt szerintem csak beállítási probléma lehet.

Köszi szépen a segítséget, azt hiszem kísérletezek még egy kicsit...

0bn8uxmw

Király,

A gyári vezérlőnél beraktad alá a ramps-re a 3 jumpert a 16 mikrolépéshez akkor szokott ilyet csinálni?

pisti73

Próbáltam így is úgy is de mindkét esetben csinálta.

0bn8uxmw

Akkor a vezérlőn a potmétert kell csavargatnod szerintem, ha visszaolvasol pár napot ott van a helyes beállítása.