Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

NickE

Van egy kis CNC maróm, először én is úgy gondoltam, hogy arra szerelek extrudert és kész. Az a gond, hogy a 3D nyomtatóhoz 5x5mm tokozású kis motorvezérlőt használnak és kell a gyors mozgás, ezért használnak szíjhajtást az X és Y tengelyen.
;
;Ezért döntöttem úgy, hogy először a technikával ismerkedni jobb lesz egy olyan szerkezet, amit sokan építenek (Prusa) és utána ha már van tapasztalat, lehet egyéni megoldásokkal próbálkozni.
;
;Majd lehet, hogy megpróbálom a RAMPS-t és a TB6560 vezérlőt összehozni.

4k0yxz3fu

Az a helyzet, hogy én inkább vennék egyet, mint hogy rosszakodjak buhera megoldásokkal. A gépem meg nem egy pehelysúlyú, a 3D nyomtató mechanikák meg ahogy elnézem nagyon könnyűek mivel nem kell, hogy nehezek legyenek. A sebesség is számít, minél gyorsabb kéne. Valami Makerbot jellegű megoldásban gondolkodom bár nem ártana a sztereolitográfiás pontosság. Azt tudjátok, hogy egy sztereolitográf gép és egy FDM sebessége hogy viszonyul egymáshoz? Ahogy a neten láttam az FDM gyorsabb de pontatlanabb is.  

keri

Pont ez a szép a delta szerkezetben, hogy alapvetően egy masszív tetraédert alkotnak a vékony lábak. Persze azért láttam pár nyeklő szerkezetet Youtube-on, de a rudaknak csak húzó/toló erőt kell viselniük, illetve a függőleges oszlopokra hat más erő, de az is kb. csak fele az összes erőnek.

keri

Igazából én azon töröm a fejem, hogy ha extruderrel sikerülne valami komoly felbontást elérni, akkor érdemes lenne nem a kontúrokat nyomtatni, hanem több extruderrel egyszerre sornyomtatást végrehajtani.
;Ezért érdekelt az 0,1mm-es extruderfej

4k0yxz3fu

Nyilván van valami oka, hogy nem raknak sorba sok extrudert, nyilván nem lehet őket elég közel rakni például, továbbá az extruderek közül nem mindig megy mindegyik, az külön adagolómotor stb (gondolom). Én viszont nem építeni akarok, hanem nyomtatni és inkább fizetek, mert időből van kevesebb.

4k0yxz3fu

Csak sajnos nem nagyon látom, hogy itthon túl nagy választék lenne megfizethető 3D nyomtatóból.

NickE

Nekem van itthon 1 méter hosszú d=8mm-es lineáris vezeték és ilyen hosszú és vékony már nagyon  hajlik. De biztos igazad van, mert sokan ezt építik: http://www.youtube.com/watch?v=9_kz8LNvi5s&" TARGET=_fnew>;Rostock;
;
;Majd utánaolvasok, mik a tapasztok...

NickE

000000000

Ezeknek az extruderes Hobby nyomtatóknak szerintem 3 nagy baja van:
;- túl durva a felbontásuk (0.3-0.6 mm), ezért nagy a méret és alakhiba, esztétikailag nagyon látszik az &"építkezés&".
;- mechanikailag gyakorlatilag ezek a hőre lágyuló &"összeragadott&" szálú műanyagok szerkezetek alig terhelhetők, tehát csak nézegetni, fogdosni lehet az elkészült mintákat.
;-lassúak, így nagy a gyártási időigény egy komplett feladatnál.
;De jó játék, és szórakozás ez, igazi Hobby CNC téma, gratulálok az eddigiekhez. Még később valami használható dolog is lehet belőle, ha valaki belepakol jó sok pénzt a fejlesztésbe, és nem ilyen csukló-bukló vékony rudas mechanikával indul neki.

s7manbs8

Olyan 3D nyomtatót kéne csinálni, hogy DNS-t beprogramozni csontból növessze magát ki a kérdéses termékké. :)

NickE

1, Közelről nézve látszik az építkezés, de ha sikerül jól beállítani, akkor szerintem nem annyira vészes. Nagyon sok múlik a beállításokon. Kell némi kompromisszumkészség :)
;
;2, Na ez az, amit sok helyen olvastam és képeket, videókat nézve nem derül ki a szilárdság, ettől féltem a legjobban, de kellemes meglepetés ért. Egyáltalán nem rossz a szilárdságuk. Ráálltam a kis kockára (~75kg), meg sem kottyan neki, mégcsak nyoma sincs, nem deformálódott. Persze nyilván nem lesz acél vagy alumínium szilárdságú...
;
;3, Igen, nagyon lassú, viszont egy olcsó Arduino is elég neki, számítógépet nem foglalja le, létezik 2 extruderes párhuzamos nyomtatás. Bonyolult alakzatot marása sem megy gyorsan.
;
;Számomra ez megfizethető, a többi nem, ez van, ezt kell szeretni :)

besirkyjh

Szia Tibor  
;
;Nem hiszem én sem hogy ezekkel a mechanikákkal bármilyen követélményeket lehetne hozni .Amiket eddig láttam hobby gépeket mind &"egy kaptafára&" épültek , szerintem itt nem is a gép a lényeg hanem a kisérletezés meg a prototipus .Ezeket csak hobbi szinten tudom elképzelni ( végülis itt az van ) .
;Számomta értéktelen ( elnézést érte ) .
;

s7manbs8

Tanulásnak viszont tökéletes, ha egymagad mechanikát, elektronikát, szoftvert elkészíted, megtervezed, nem csak megépíted.