Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ezsolt74

Acetonnal elötte át kell törölni.
;A Müllerben lehet lapni acetont, az acetonos körömlakk lemosó NEM!!! jó csak a tiszta aceton.

hyuekyh7a

Az alkohol lehet nem jó? Mert azzal töröltem át.

rbbhbyvfs

Én nitrohigítóval törlöm át, de úgy, hogy vékony PLA szál is legyen a rongyon, így azt is megoldja egy picit és jobban tapad. Ha pár napig nem használom és poros a felülete már nem tapad úgy, de ez érthető is.

smalla

Miután eltörtem vagy 3 drágáért vett spéci hőálló üveglapot, meg több eddzett, meg sima üveglapot is úgy döntöttem jó lesz nekem sima alu lapra is nyomtatni. És jó is lett.

ezsolt74

Az aceton a Kapton szalagot minimálisan de oldja, mert az acetonos papír zsebkendő enyhén sárgásra elszineződik mikor kicsit tovább törölgetem, és ha valahol szakadt a Kapton szalag akkor az a szakadásnál egy kicsit felpuhul, és könnyen lejön az üveglapról.

80n6rakth

milyen vastag üveglapok voltak?

wa76ftbim

Nekem se tapadt meg rendesen a PLA a sima üveglapra, se kaptonra, se hajlakkos kaptonra, se hajlakkos üvegre. Most maszkoló szalagot használok erre nagyon jól tapad és viszonylag könnyen le is jön róla. Könnyű cserélni is ha esetleg kell (nem kell hozzá semmi, akárhányszor vissza lehet szedni és megint leragasztani), mellesleg olcsóbb is mint a kapton szalag. Talán egyetlen negatívuma, hogy az első felfűtés után amikor visszahűl az asztal akkor kissé behullámosodik, de amikor a következő nyomathoz felfűtöm az asztalt akkor könnyű kisimítani.
;Még erősen gondolkodok majd a homokfúvott üvegen, hogy azzal milyen lehet de az még későbbi projekt lesz.
;

hyuekyh7a

Milyen tipusú szalagot használsz?

wa76ftbim

Sima, 50mm széles, sárga TESA papír maszkolószalagot. OBI-ban vettem azt hiszem 500 forint körül volt. Annyi még hozzátartozik az igazsághoz, hogy a nyomatok alja nem szép fényes lesz hanem kicsit matt, de ez nekem nem von le semmit az értékéből.
;http://www.tme.eu/html/gfx/ramka_7091.jpg&" TARGET=_fnew>;Tesa;

smalla

A hőállóból volt 3,4,5 mmes is. Mindnél úgy kezdődött, hogy apró darabok kitörtek belőle kagylósan. Aztán egy egy nagyobb nyomatnál valahol elfáradt és a lehűlés során reccs, elhasadt valahol. A simából 4mmessel próbálkoztam, de az felejtős: 2-5 nyomtatás után egyszerűen elhasad.

hyuekyh7a

Már 3 alkatrészt nyomtattam úgy kellett lefeszíteni késsel.Lehet jó lesz ez a csiszolás.
;Egyébként most jelentkezett egy probléma ormerod 2 nyomtatóm van, és a Z tengely nem megy nyomtatás alatt rendes méretre mindig kevesebb mint ha lépést tévesztene de sok a különbség 37mm helyett 25mm ,de üresen mozgatva jó a méret, lehet átállok mach vagy UCNC vezérlésre,nekem az jobban fekszik. Írta itt valaki hogy nem hagyná ott 10 órára a Mach ot, nekem a gravírozó volt hogy 2 napot ment egyfolytában

hyuekyh7a

ezsolt74

ABS-t vagy PLA-t nyomtatva törtek el nálad az üveg lapok?
;Nekem szerencsére jól bírja, pedig már sikerűlt megkarcolnom a felületét (a fej végigszántotta, miután feltépte a kapton szalagot az összeillesztésnél,  nem volt jól szintezve az asztal ).
;Nekem az üveg lapnak nem telljesen sík a felülete, mert  a közepe minimálisan de kidudorodik.

80n6rakth

köszi, hogy ezt megosztottad. Épp tegnap rendeltem egy 3mm vastagot 300x420-ast, de akkor még visszamondom ha tudom és alura váltok. Egyébként is neccesnek éreztem a dolgot, mert általában csak a közepe lenne fűtve nálam.

rbbhbyvfs

Nekem nem tört el még egy se, mondjuk nem is nyomtatok olyan sokat. A hűtésre kell odafigyleni, hagyni kell lassan, magától lehülni, akkor nincs gond. Ha neki állsz feszegetni, akkor törik reped. A meleget bírja, a hűléskor törik/repedhet.