Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

ok, kivágom habból, elküldöm a fotot...

rbbhbyvfs

Ha mindkét vége le van zárva, azt bajos lesz egyben kinyomtatni. Van stl-ed vagy scad vagy valamilyen file-od? Vagy csak a feladat adott?
;Lehet ketté kellene vágni és úgy talán...

wa76ftbim

Ma kaptam választ a Herz-től, teljesség igénye nélkül becopyzom:
;&"Az ABS és a PLA nyomtatószál esetén az átmérő névlegesen 3,00 mm, valójában 2,90-re kalibrálunk. Ettől való tervezett eltérés 0,05 mm. Sajnos azonban tapasztaltunk beégéseket és légbuborékokat (ezek szemmel is jól látható méretdifferenciát mutatnak).
;Így a gyártósorunkat felszereljük lézeres érzékelőkkel, így felügyelhetővé válik minden milliméteren a méretpontosság.
;  
;Azonban eddig méréseink során sehol sem tapasztaltunk 3,00 mm és ez feletti átmérőt.
;  
;Kérem, írja meg, milyen készüléke van.&"
;
;A válasz majd megy nekik, megmértem több helyen a szálat 1/20-as tolómérővel ami nem ad elég pontos eredményt de van olyan ahol 3mm körüli értéket mértem. Holnap majd megpróbálom valami profibb eszközzel lemérni, aztán lehet megreklamálom.
;

wa76ftbim

Na 5 óra próbálkozás után se sikerült rávennem a PLA szálat hogy hozzátapadjon az asztalhoz.
;Amiket próbáltam:
;-Kaptonra, asztalra
;-70 fokos asztal (+-10 fok)
;-185-190 fokos fej (+-10 fok)
;-10mm/s sebességgel
;-Lemostam acetonnal az asztalt
;-Hűtéssel és nélküle
;-Brimmel és nélküle
;-a fej távolságát az asztaltól.
;
;És ezek valamennyi variációjának minden permutációját. Van még valakinek esetleg ötlete mi lehet a hiba?
;Jelen pillanatban nálam a herz féle szürke PLA leszerepelt. Semmivel se tudtam rávenni a tapadásra...

ec5rztj6f

Én kék szalagra szoktam nyomni, 195 fokon, hűtés nélkül, kb 20mm/seccel.
;Úgy ragad, alig bírom leszedni róla...
;Herz féle piros Pla.

wa76ftbim

ismerem a szalagot, olyasmi mint a maszkoló szallag, de itthon még nem láttam sehol. Te honnan szerezted be?

rbbhbyvfs

Milyen fejed van? Biztos az a 190 fok?
;Merre vagy helyileg?

rbbhbyvfs

Most látom E3D v6, nekem is olyanom van, én 224-el nyomtatok, Herz PLA piros és fehér, igaz 1.75-ös, nincs vele gond...

KBalázs

Ez a PLA nemtapadás eléggé unikum, pont ez az anyag ami inkább mindenre tapad, mint semmire.
;(Én fehér/fekete/zöld Herz PLA szállal nyomtatok 190C&#039-n, de nem találkoztam ilyennel.)
;Az üveget zsírmentes acetonnal mosod le? (tudom banális kérdés, de ugye nem körömlakk-lemosóval?) Mondjuk én isopropil-alkohollal mosom le, de csak mert az nem büdös.  
;Bele nyomod a fejet az asztalba rendesen? (szétlapul az első réteg anyag, nem csak &"ráfolyik&" az üveglapra?) Van hogy szinte nem is nyomtat ilyenkor, mert elállja az üveg az anyag útját, na attól kicsit feljebb.
;Még megpróbálhatod, bár nem lesz szép az alja, hogy snassz fénymásoló-papírt csíptetsz az asztalra, én nyomtattam úgy is dolgokat, ameddig nem volt üveglapom, ha magasabb a nyomat, akkor pöndörödhet az alja az erőhatásoktól, illetve a rossz hőátadástól, de a nemtapadásnál jobb lehet.
;Égy hôszondával érdemes lenne megmérni hogy a fej valójában hány fokos, nem csal-e a termisztor.
;

wa76ftbim

Sima acetonnal mostam le nem körömlakklemosóval. Egyszer volt az acetonba kiáztatva egy ABS-es eldugult fúvóka. De a kaptonszalag az tiszta volt azt nem mostam semmivel, és az se tapadt. A fúvóka távolságra elég sok mindent kipróbáltam, az a baj, hogy ha túl közel teszem az üveglaphoz amikor valóban alig nyomtat, akkor mivel nehéz beletolnia a szálat az extrudernek egyszerűen eldarálja és akkor meg azért nem fog nyomtatni... Úgy szoktam beállítani, hogy egy kis darab papírt tesztek a fej és az asztal közé és az asztalt addig emelem míg közöttük jó húzósan nem tudom mozgatni a papírt. Akkor kb 0.1mm van a fej és az asztal között.
;
;Amúgy Gödöllőn vagyok, de a hőfok szerintem stimmel. Minden jó volt mikor ABS-sel nyomtattam (237 fokon)

ezsolt74

Tegnap elkezdtem összerakni a nyomtatót.
;4 óra alatt a vázat összetaktam ,benn vannak a léptetőmotorok, az extrúder fej , a szíjakat kell már csak befűzni, majd a vezetékeket rendesen elvezetni és bekötni.
;Úgyhogy egy nap alatt (8 óra) simán össze lehet rakni.
;Úgy hogy néhányszor újra kellett lazítani a csavarokat mert a dokumentációban szereplő méretek nem mindig pontosak(tolómérővel méregettem hogy hajszál pontos legyen ....feleslegesen....1-2 mm-es eltérések simán vannak.)
;Persze utána még be kell állítani, finomhangolni.

ezsolt74

Néztem a Herz oldalán hogy lehet kapni PP szálat is.
;Ezt próbálta már valaki? Mert az a legolcsóbb szál.
;Mennyire vetemedik, jól lehet e vele nyomtatni?
;Vagy macerás.

KBalázs

Kérj tőlük ingyen mintát, és próbáld ki. Írj nekik emailt, és nagyon szívesen küldeni fognak 5 métert. Tudom mert nekem is küldtek, csak még nem próbáltam. Majd ha full-fém extruderem lesz, akkor tudom tesztelni.

ezsolt74

Olyan magas hőmérséklet kell neki?

rf63unrk7

Az E3D v6-ot honnan szerezted be? Honnan érdemes rendelni/venni? Nekem már csak az extruder hiányzik...