Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Ki kellene próbálni a NYLON (polyamid) nyomtatását. Nagy lehetőségek vannak benne, ráadásul olcsó is. Mármint olcsó, ha nem mint 3d huzalt vesszük, hanem mint szegélnyíró damilt. Már láttam 3mm-est 56 métert 2500 magyar forintért. Egy külföldi blog szerint direkt jó, ha nem szárítjuk ki, mert a gőzbuboréktól habos lesz a felülete (mikroszkopikus mértékben) ami segíti a következő réteg bedolgozódását. Még megoldatlan feladat számomra, hogy nagy hőfok kell (255°C), amit csak csupa-fém hot-end bír ki. Az enyém nem ilyen [#rinya]

s7manbs8

Most voltam egy vasboltban délután és is láttam ilyen nylon huzalt pont ilyen olcsóbbat, eszembe is jutott a 3D nyomtató rögtön.

keri

Én vettem 1,7-es fűnyíródamilt, persze nem ilyen jó áron.
;Kell próbálni?

000000000

Nem gondolkodtok extrudáláson?
;Így olcsóbban férnétek filamenthez hozzá.
;Nektek van fémet marni képes gépetek, lehetne csigát-házat marni, és hozzávaló átmérőben fúvókát.
;Több tervet és megvalósult projektet is láttam erről.

KBalázs

Köszi, de még mint írtam, nem tudom/merem megetetni a gépemmel. Totál át kéne dolgozni a hotendet. Most találtam &"mégjóárasítottabbat&". Nem is az ára a lényeg (na jó, azért az is), hanem hogy egy elpusztíthatatlan anyag, nem kell óvatoskodni a nyomattal.  
;Mondjuk egy béka bizonyára tökmindegy miből van nyomtatva, de az számomra haszontalan, úgyhogy a nyomtatóm béka-szûz marad.
;Azt olvastam, bútorhátlapra tapad legjobban nylon, és ésszel kell tervezni, mert vetemedik. Mondjuk nagyobb felületeken minden műanyag vetemedik, de ezen a problémán könnyű túllendülni. Szerintem itt a 3mm damil a rugalmasság (száltovábbításkor) miatt szükséges.
;Az extrudálás nem butaság, csak szintén a nyersanyag utánpótlás a gond.

s7manbs8

TV dobozok műanyaga, az miféle anyag lehet, olyanom van pár kilónyi.

KBalázs

Bele van ütve valahol bizonyára, a recycled háromszögbe hogy miből van. Amikor vettem nyomtatót, még úgy gondoltam én is fogok extrudálni telken, de már nem vagyok benne biztos. Ha nagyon jóárasított alapanyagok kaphatóak akkor nem szenvednék vele.
;A Herz-nél van PP szál, 3kg 6100 pénzért, az jutányos. (PLA 1kg 7600 pénz) A tulajdonságairól viszont nem tudok semmit, csak azt hogy ehetünk is belőle. 3kg az rengeteg, lehet megosztva kéne kitesztelni. Vagy valakinek tapasznyalata PP-vel?

000000000

Sörös rekesz, 2 kg, 4-500 Ft?

KBalázs

Mit írtak rá, miből van? Sajnos nem rekeszszám veszem a sört.[#pias]

000000000

Nem kell ehhez sört venni, üresen, használtan is lehet bagóért venni.
;Persze ha beindulna a 3D bizniszed, akkor kellő jutalék nevében szívesen adok írásos igazolást arról, hogy csak tele vásárolhatod meg a családi béke megtartása végett.

000000000

Nagy sűrűségű polietilén (HDPE)

000000000

Sajna kici-óccó kategória, max. keverékben, kellő gyakorlat mellett.
;
;
;High Density Polyethylene
;
;A strong, cheap, durable plastic with a solid melting point of 110C.
;HDPE Is one of the more finicky plastics to extrude. It does not stick together well, and because it shrinks a lot when it cools tends to distort readily. Experiments with a roasting bag suggest this may be partly prevented by depositing in a warmed environment. The novice is encouraged to use ABS or PLA before attempting HDPE.
;The adventurous could also try a ABS HDPE blend which may have very good results.

rbbhbyvfs

ÉS ha egy picit reszelsz a szíjtartó furatán, fél mm is elég lehet...

KBalázs

Kicsit utánaolvastam PP szálnak, sajnos a vetemedési hajlama ennek is erősebb mint a többi népszerű 3d huzalanyagnak, viszont törésállóbb mint a PLA, puhább de rugalmasabb, és valamivel hőállóbb. Tehát akár jó is lehet. Mondjuk én eléggé bevásároltam PLA-ból, úgyhogy egy ahhoz hasonló tulajdonságú anyagba nem ruháznék sokat be.
;
;Magánvéleményem szerint a PLA a legjobb kezdő anyag, mármint 3d-vel kezdőknek, mint úgy mindünknek (legkevésbé vetemedik, alacsony hőfokon olvad, jól tapad üvegre/kaptonra/alura/bármire). Ha ezzel már nincs gond, és a gépünk üzembiztos, utána lehet a szívatósabb anyagok felé kacsingatni.  
;Nekem is tök feszesek a szíjak, de idáig nem volt vele gondom, de egy kicsi mozgástér a beállításhoz nem árthat.

000000000

Üdv mindenkinek,
;szeretnek en is egy nyomtatot összerakni, a kossel mini vagy a mendelmax 1.5 gondolkodom. Nekem ez a kettö tetszik. Ti melyiket ajallanatok?
;Lehet mas is ha valakinek van jobb ötlete
;
;Köszi