Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Hol/honnan vennéd meg a KIT-et?  
;Ha nem EU-ból rendelnéd, számolj a vámmal, mint plusz kiadásra.
;Olvass utána, melyiknek milyen részletes az összeszerelési (és hibaelhárítási) dokumentációja. Én ez alapján döntenék elsősorban, (mivel egyedül kell összerakni, és marhára frusztráló magányosan barkochbázni).
;Mindkettő műanyag alkatrészeit úgy nyomtatja valaki (nem fröccsöntött precíziós alkatrészek), ezeket még lehet hogy farigcsálni kell. A nyomtatott merevítők mindkét konstrukcióban a törés és nyeklés lehetőségét lebegtetik (szerintem bizarr megoldás).
;Mindkettő mellett és ellen is szólnak érvek.  
;A Kossel jobb és kevesebb lineáris pályával építkezik, ezért csendesebb járású, viszont bowden extruderes. A delta elrendezés miatt gyorsabb mint a hagyományos nyomtatók, és igazán kevés alkatrészből áll.
;A Mendelmax zajos a sok lin.pályától, de talán merevebb is (az X tengelyre nem fogadnék), a két Z motor sok bosszúságot tud okozni. Kicsit nagyobb nyomatot tud készíteni mint a kossel, az extrudert cipeli, ami tehetetlen tömeg, így lassítja a járását, cserébe kontrollálhatóbb a száladagolása. A szokványos elrendezés miatt a beállítása talán könnyebb.
;A rendelkezésre álló alapterület is lehet valakinek szempont (ha íróasztal sarkán fog állni).
;Magadnak kell eldöntened, melyik utat választod.
;

KBalázs

Mi ennek a gép elrendezésnek a becsületes neve?  
;A gép mind a két oldalán lin.megvezetés, és erre merôlegesen egy harmadik lin.megvezetés, ez az egész 90 fokkal elfordítva ismét. Középen kényszerpályán, a két mozgó rúd találkozásánál a fej. (a Tantillus használja, ami egy elég gyors, bowden extruderes nyomtató)
;http://i.imgur.com/qyFXZSH.jpg&" border=0>;
;Az előnye, hogy az XY motorok fixen vannak a gépvázon, így nincs tehetetlen tömeg, nem cipeli magával az X az Y-t. Hátránya, azon túl, hogy plusz két lin.vezeték kell?

keri

A gyenge pont az, hogy egy tengely merevségű a gép. Az hogy a lineáris tengelyeket forgatja sem éppen korrekt megoldás és főleg csak sikló csapággyal működik, vagy méregdrága forgatható golyós persellyel.
;
;Bár valóban könnyű, mert tengelyenként csak egy rudat kell cipelnie a motornak.
;
;Nekem akkor is jobban tetszik a szíjas &"H&" elrendezésű gép. Ott igaz hogy X irányba két tengelyt kell mozgatni, de Y irányba egyet sem, és cserébe minden irányba két tengely merevségű a gép, valamint minden irányba két motor dolgozik a mozgatáson.
;
;Tehát szerintem sebességben nem marad alul azonos feltételek mellet, de kétszer merevebb...igaz, én &"bowdennek&" sem fogselymet használnék [#eplus2][#fogmosas]

keri

http://xyzist.com/wp-content/uploads/2013/04/j-rev-3d-printer-4.png&" border=0>;
;
;Elismerem, hogy sokan idegenkednek attól hogy nem tiszta X-Y mozgás (mondjuk az, csak 45fokkal el van forgatva és gyök2-vel átméretezve), de az arduinó kezeli, akkor engem hol érdekel a továbbiakban mit görcsöl a processzorban a koordináta transzformációval?

KBalázs

Ez a lin.tengely forgatása nekem is fura, ez kiváltható, illetve a kérdésem nem erre vonatkozott, hanem a merevségre, de megválaszoltad azt is [#vigyor5]. És, ha hasonlóan dupla megvezetés megy keresztbe is?
;A faék egyszerűsége miatt érdekel ez, ha nem egy Arduino vezérli, akkor is megvalósítható legyen, (illetve bármilyen méretű motorokkal). Mintha 30-40 éves plotter (fotókon) láttam volna ezt az elrendezést.  
;Ez a corexy nem rossz, de matekos, amit egy butább (pl. 8bites PIC) vezérlés nehezen tud megoldani, és nagyon feszes mechanikát is igényel.

Motoros

Nincs új a nap alatt. jól emlékszel...kitalálták ezt már vagy kb 40 éve. Volt plotter is meg amolyan grafikon x-y rajzoló készség is.
;kár, hogy szétszedtem és kidobtam. pedig azokban benne volt az anyag is. A bowden vezetése mindenhol csapágyazva, amolyan mechanikai remekművek voltak.
; Egy ilyen boncolásából sokat lehetne tanulni.
;
;
;

KBalázs

Bizonyára akkor még nem eladásra szánták/tervezték a gépeket mint manapság, hanem használatra.  
;Elnézem a mai tintás nyomtatóimat, hogy kihozzák fillérekbôl, belül minimális anyag van, a békebeli mátrix nyomtatókban még minden fém volt, azokat nem lökte le az ember az asztalról véletlen. Ipari termelésben (mérés dokumentáció) még ma is alkalmazzák néhol, mert igénytelenek és elpusztíthatatlanok.
;Kiskoromban én is szétbontottam párat, csak akkor még nem érdeklődtem eléggé e téma iránt, sajnos.

t5kzsyyvh

arduinora (uno) lattam mar corexy megoldast grbl-el.
;
;[offtopic] ezt lattatok mar?  
;;calligraphy;
;hihetetlenul klassz project

000000000

Köszi az infot, persze olvasgatok en rendszeresen.
;Semmi kit, mindent aprankent külön vennek meg.
;A Kossel a jelenlegi befuto, de en 20x20-as alubol szeretnem csinalni, de nem talalok hozza stl-t a nyomtatashoz, tud valaki egy linket adni?
;Ha a MendelMax ilyen problemas akkor a Prusa i2 vagy az i3 meg rosszabb konstrukcio?
;Ja, a mendel90-röl meg is feledkeztem, de az a sok furogatas miatt egy kicsit elriaszt.
;
;Az elektronikat, ami &"ugy is egyforma&", mar megrendeltem, meg a mechanikan gondolkozom.
;

000000000

A NEMA17 motornal van valami amire figyelni kell, vagy mindegy, vegyem a legolcsobbat?

000000000

Hello
;
;Én egy reprap mendelpro-t nyúzok már egy bő éve. Nekem teljesen bevált, most építek épp egy 1,5 méretűt belőle. Ha jól tudom ez egy kicsit módosított pursa i3.

000000000

Nagyon nem mindegy a léptetőmotor. A legolcsóbbaknak szinte semmi nyomatéka nincs, ami pedig lépésvesztéshez, végső soron pedig elrontott nyomtatáshoz vezet. A reprap oldalán van egy ajánlott léptetőmotorok lista. Szerintem ott érdemes nézelődni, hogy melyik típusok váltak be, de ami a lényeg a paraméterek is ott vannak... (megpróbálom megkeresni az oldalt, pár perc)
;http://reprap.org/wiki/Stepper_motor
;http://reprap.org/wiki/NEMA_17_Stepper_motor
;itt érdemes kicsit beleásni magad vásárlás elött.

000000000

Köszi, akkor összevetem az ajanlatokkal

000000000

Szerintetek ez jo? Bar ennek 3,1V van es nem 4,2V, ez baj? Arduino megat hasznalnek RAMP 1.4-el.
;
;http://www.ebay.de/itm/121363276562
;
;

s7manbs8

Jó az, a rampson levő kis meghajtóknál állítod be az áramot majd, a motor lehet akármilyen feszültségű, ha 12 V-ról megy is, akkor 12V alatt jó bármi elvileg, de a kisebb feszültségűnek még jobb is lehet a dinamikája azonos feszültségről üzemelve, illetve sebesség maximuma.