Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Magam leesztergálnám a ledarált fogazást majd felragasztanék a helyére egy fogazott gyűrűt mondjuk sárgarézből kimarva.

B.Zoltán

Ezt a megoldást PLA-hoz használod, vagy ABS-hez is.

cy3rt06r

Eddig csak PLA-t nyomtattam.

keri

Hajlakk az ABS-re jó.
PLA a sima, és tiszta üvegre is nagyon jól tapad.

000000000

"PLA a sima, és tiszta üvegre is nagyon jól tapad."

Egyet értek ezzel, de szerintem csak egyenletesen melegített üveglapra ragad a PLA. Hidegen vagy "hajszárítóval 30 másodperc melegítésével" soha nem próbáltam, de abban nem hiszek, arra ragasztó kell.

VighLajos

Mennyi hajlakkot kell rányomni?
4-5 mp-nyi nyomás kevés volt.
...kéretik a malac gondolatokat megtartani...
[#kuss]

keri

Bocsánat, nálam magától értetődő az asztalfűtés.
Hideg asztalra valóban nem ragad, se üvegre, se hajlakkra.

Nekem már az is magas, hogy Psoft, felfűtött, majd lekapcsolt asztallal hogy tud nyomtatni. Nekem 30fok alatt mindig lejön.

keri

Nem kell sok, csak egy vékony egyenletes réteg, de Camera mondta a probléma megoldását, én mindig fűtöttem az asztalt.
Fűtetlenre valóban a ragasztószalag, vagy ragasztóstiftes kezelés szokott működni másoknak.

000000000

"Nekem 30fok alatt mindig lejön."

Nekem is.

Kb. 38-40 fok körül szokott pattogni kezdeni és 35 foknál le jön minden probléma nélkül.

PSoft

IdézNekem már az is magas, hogy Psoft, felfűtött, majd lekapcsolt asztallal hogy tud nyomtatni.

Hát úgy, hogy ott a ragasztóstift a gép mellett. :)

zip0ji0se

Régebben szóvolt már, hogy külső asztal fűtés vezérlésről. Meg csinálta már valaki, vagy csak eszmefútatás volt a dolog. Csak azért kérdezem, mert tegnap megjött a külső fűtéshez a cucc azt majd kiderül, hogy beválik e.

xmkwac9

Nem tudom pontosan mit értesz "külső asztal fűtés" alatt. Ha 230V-os fűtésre, olyat én már csináltam több nyomtatónál is. Szilárdtest relével (SSR) a legegyszerűbb és legcélszerűbb. Van olyan SSR ami egy kocka és sorkapocs kimenetei vannak és van olyan, ami úgy néz ki mint egy nagy tranzisztor. Mindkettőt használtam.
Fontos: jól le kell földelni az asztalt és a keretet. A lineáris csapágyak szigetelnek (legalábbis amiket én eddig használtam), tehát külön védőföld ment az asztal felé és a nyomtató vázához.

xmkwac9

Természetesen nem kell védőföldelni, ha plexiből vagy fából van a nyomtatód kerete... [#nyes]

PSoft

Én ugye...nem bringázok.
De a Főnököm...annál inkább!
Kapott ma egy kis "tuningot" a bringája. [#eplus2][#nyes]

zip0ji0se

Szia!

A külső asztal fűtés=vezérlőkártyától független. Most is 230-ról megy és földelve van.
Azért kérdeztem, mert sokszor felmerül a téma a relytéjes csikozással kapcsolatban. Psoft sokat írt evvel kapcsolatban és szerintem ezért is kapcsólja ki az asztal fűtést. Csak érdekelt volna, hogy gyakorlatilag csinált e valaki épített gépnél.

Különben a fa is vezeti a delejt nedvesség tartalomtól függően. Ezért nőnek a fölből, hogy ne legyen baj ha oldalba vízeljük őket.[#nyes][#nyes]