Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Mondjuk a képek alapján megcsinálni nehéz lenne.
Nem lehetetlen megcsinálni, többet kellene tudni a méretekről.

Különben az a műanyag sem valami erős fajta, és a tervezést sem vitték túlzásba.
Itt a megrajzolás a kihívás, amit csak kézbe vétellel lehetne igazán jól megcsinálni.

Méretek alapján, hogy biztos jó lesz, ebben az esetben nem tartom járhatónak.

NickE

A képet csak azért küldte, hogy lássam, hogy nagyjából miről van szó és vállalom-e. Ha vállalom, akkor elhozza a cuccot. Csak bizonytalan vagyok, nem tudom, hogy érdemes-e belekezdeni ilyenbe.
Valószínűleg ezt inkább passzolom.

PSoft

Idéz...a tervezést sem vitték túlzásba.

Nem, mert...
Már a tervezéskor tudatosan halálra ítélt párosítás a csiga és fogaskerék páros. [#violent]
Csak idő kérdése -és általában rövid idő- mikor kerül a szemétbe.

Ha valaki megrajzolná ahhoz a csigához a csigakereket, akár még a nyomtatott változat is lehetne ha nem is örök, de...igen hosszú életű.

B.Zoltán

Ez nem igazán nyereséges vállalás lenne, sok macera van vele.
Én már jó pár fogaskereket csináltam, talán jól működnek, mert reklamálni nem reklamáltak.
Megfizettetni nem igazán lehet, inkább haveri, vagy szívességbeli akciók ezek nekem is.

NickE

Én is ezt mondtam neki.

keri

Simán. Eleinte én is tartottam attól hogy nem tartósak a nyomtatott alkatrészek, de szintem minden esetben sikerült jobbat csinálnom mint a gyári.
Persze picit áttervezném a csigahajtás profilját, hogy nagyobb felületen kapaszkodjon.

Persze visrosszajzolni nem egyszerű. Sok összehasonlító nyomtatást, próbát és korrekciót kell csinálni. Magamnak megcsinálnám, de pénzért nem éri meg. Valószínűleg olcsóbb megvenni a gyárit, mint a bele ölt mérnöki óradíj.

De van amikor annyira felcseszik az agyam az ilyen hitvány termékek, hogy már csak azért is megcsinálom, és ingyen publikálom, mert ha van rajz, akkor már egyértelműen megéri....és mielőtt megkérdezed, ebben az esetben nem vagyok motivált [#vigyor]

2vkx6unz

Ahogy keri is írta ebben a formában újragyártani nincs értelme. Ha rendesen meg van tervezve a csigahajtáshoz a kerék akkor lehet jó.
Persze több kérdés is van.
Ha lehet csere darabot venni akkor csak annak az árától függ, hogy érdemes-e foglalkozni vele.
Ha nincs cseredarab akkor meg a szék helyettesítési árától függ.
Maga a tervezés nem olyan sok idő ha ismert néhány alapméret.
Az inkább kérdés ilyen kicsi fogakkal mennyire lesz tartós.

keri

Én nem szoktam lerázni a haverokat. Mindenkinek azt mondom hogy "persze megcsinálom, DE rajzold meg a skiccet mit akarsz"
Azaz, bármilyen beméretezett sajtcetlit ad, akkor nekem berajzolni és kinyomtatni már nem nagy munka.

Szerencsére 99% itt feladja [#vigyor]

keri

Valóban nem a legjobb a hajtócsiga profilja, de ha nem egyenes, hanem hozzá illeszkedő csigával lefejtett a hajtott oldal, meg rendes anyagból csinálják, akkor működne.
A fogaskerekek nincsenek nagyon megviselve, szóval azok jól vannak méretezve. Engem a bordás tengely jobban aggaszt, mert nem tudom mekkora erőt kell átvinnie. Ezeket a finom bordákat eléggé össze kéne próbálni, hogy rendesen kapaszkodjon.
Nem is világos miért így van megcsinálva műanyaghoz
Lehet inkább valami kúpos szorító kötést kell csinálni a bordákat meg elfelejteni, de legalább is nem arra bízni a nyomatékátvitelt.

2vkx6unz

Esetleg két darabból meg lehet csinálni. Az eredetiről levenni a kopott csigahajtást a könnyítésekkel együtt és meghagyni az eredeti bordás részt. Persze látni kellene a kibontott darab pontosan hogy néz ki.
Nekem a műanyagon mindkét fogazott rész olyan mintha szíjhoz készült volna...

2vkx6unz

Nem is. Csak a kopott olyan mint ha szíjhoz készült volna.

B.Zoltán

Látom megelőztél!

Én is csináltam ilyet egy robotgépnél, hogy a ledarált csigahajtás kapott egy fogaskoszorút, mert bonyolult volt a tengely kapcsolódás, így maradt az eredeti.

Jó szoros illesztés, és egy elfordulás gátló, pozicionáló ékszerűség megoldotta az erőátvitelt is.

VighLajos

Vettem hajlakkot!
A feleségem első kérdése: kinek vetted?
- Magamnak!
Ezek után öt percig nevetett.
Vágattam üveglapot is, most fűt, elindítok valamit.

keri

Én az asszonyét nyúltam le.
Majd ő vesz magának ha kell neki, így nem kerülök gyanúba. [#vigyor]

cy3rt06r

Nekem nem jött be a hajlakk .
Az üveglapot elhagytam az eredeti asztallapra ragasztottam a kék öntapadós fóliát és a nebuló ragsztóval vékonyan bekenve fűtetlen asztallal nyomtatva is alig lehet leszedni.
Néha nyomtatás előtt az így előkészített asztalt hajszárítóval kb. 30 sec -ig  előlangyosítom.