Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

B.Zoltán

Asztal hány fokos?
A nyomtatóra húzz rá egy nejlon zsákot, az alatt nyomtass ABS-t.

Amióta így csinálom, még a nehezen nyomtatható ABS is jó.
Hűtés semmi, én még a extruder fej levegőjét is elzártam egy karton papírral, hogy ne tudja hűteni, mert ennek a levegője is fűti.
Előtte is jó volt, csak a rétegek úgy rémlik könnyebben szétjöttek az elvártnál.

0,2 rétegvastagsággal nyomtatok, 240 fok , az asztal 85-90 fok volt, de neked a mágneses fóliáddal vigyázni, nehogy lemágneseződjön.
Én ha lehet üvegre nyomtatok ABS-t, mert egy-két fóliám már ráment.

Üveg úgy néz ki beválik, vékonyan, erősen hígított nitro lakkal befújva, 82 foknál nagyon jól tapad, és nem szakítja ki az üveget.
Kis szesz az üvegre és felválik.

B.Zoltán

Az ABS+ könnyebben nyomtatható, mint a sima ABS, de zsák alatt nekem jó az is.
Nagy tárgyaknál lehet esetleg különbség.

VighLajos

Zoltán, köszönöm!
Üveglap... Az nincs.
Ha leveszem a mágneses fóliát, akkor oda mehet, vagy kell valami hordozó?
Az ágy hőmérséklete 100 C. Lehet, hogy ezt nem szereti a mágneses fólia, mert úgy néz ki, hogy felvált a talpa a tárgynak. Felgörbült.
Egyébként ezt nyomtatom:
Digitális napóra
PLA-val kezdtem, de benne felejtettem a supportot, és ez eldugította a fény útját. Közben megérkezett az ABS, ami napállóbb, mint a PLA.
A talp 42%-nál jár, ezt már hagyom végigdolgozni.

VighLajos

Így már majdnem jó lett!
A talpa görbe lett, de ez nem lényeg.
Nem repedt széjjel, egyelőre egyben van a lehűlése után is.
indul a következő.

ebalint

2vkx6unz

Sziasztok!

Nézte valaki az Ultimaker új programját? Pont lemaradtam róla...

Amúgy megjelent a Cura 4.6.2 ha valakit érdekel...

B.Zoltán

3 mm-es ablak üveget használok, csipesszel rögzítve, amit a papírboltba lehet kapni.
Van ez a pumpás spray, amibe van a hígított lakk, egy kicsit megszórom vele, mint írtam.

Az üveget rárakod a fólia helyére, nekem csak a hagyományos van így alu asztalra teszem.
Azt sem tudom, hogy a fólián van-e a mágnes vagy az asztalon.

Ha nem érdekes, hogy sérül a felszíne a fóliának, akkor sokat kibír, ha elmegy a mágnesessége, akkor jön a csipesz a négy sarkára.

Nekem a 90 fok elég volt nem segített ha mentem feljebb, erre a fóliára jól tapad minden, nem biztos, hogy kell váltanod.
Nekem inkább a sarkokra rajzolt körök, amik igazán segítenek, hogy ne váljon fel, és a nejlon zsák takarás.

B.Zoltán

Egybe nyomtattad, vagy két félbe?
Mert egybe nem kis feladat ABS-ből, és kettőből acetonnal összeragasztani sokkal könnyebb.

VighLajos

Most jöttem be, és látom, hogy a cucc levált, a fej letolta, és szorgalmasan gyártja a 0.4 mm-es cérnát az asztalra.
Közel három órája.
Kezdem utálni az ABS-t. A PLA-val minden rendben volt.

A mágnes a fóliában van. Az asztal 100 C volt, a fej 240.
A napórából a két talpat nyomtatom, az egyik másodszorra sikerült, a másikkal így jártam.
Az árnyékvetőt két részletben fogom nyomtatni, ha elb@blablaszódik, csak a fele megy a reciclingbe.
Üdv:
Lajos

konvoid

Bocs, hogy beleszólok de a fóliát cseréld le üveglapra.
Nekem vagy nem tapadt rá az ABS vagy ha rátapadt akkor az
egész fóliát felhúzta.
Én acetonban oldott ABS-el kenem be az üveglapot.
A fej 245 az asztal 95 fokos.
Azóta nincs vele gondom. Az asztal vissza hülése után
le lehet pattintani az üvegből.

B.Zoltán

Én az acetonba oldott ABS még nem próbáltam, de gondolom nagyjából azonosan viselkedik az acetonnal hígított nitró lakkal.

Lehet, hogy az tartott vissza, hogy nincs színtelen ABS-em, és nem szeretném, ha látnám a nyomait a nyomtatáson.
Minden színből meg lusta vagyok csinálni, de akinek egy szín van, annak ez nem gond.

Én is maradok az üvegnél, ha ABS-et kell nyomtatni, az üvegesek adnak ingyen a hulladékból, én meg méretre vágom itthon.

VighLajos

Köszönöm mindkettőtöknek a tanácsot, holnap irány az üveges. egyelőre a filament-pocsékolás felfüggesztve.

keri

Igen, az ABS elég problémás anyag. PLA előtt azért szerették, mert nem kell hozzá hűtés, elég szép lesz a felület, és acetonnal fel lehet oldani a felszínét amitől szép fényes lesz, meg kiegyenlítődik a csíkozás egy kicsit, de én erre műgyantát használok PLA-n ha épp ez az igényem.
Én sem szeretem az ABS-t, csak akkor nyomtatok vele ha az anyag jellege miatt muszáj, de arra is inkább ABS+ használok. A tiszta ABS tekercsemet már elajándékoztam.
Igazából amióta van PA+karbon anyagom, azt használom ahova hőtűrés kell. Az sokkal jobb anyag.

A tapadásra az extraerős hajlakk nekem bevált. De külön üveget használok, hogy ne kelljen takarítani. Minden nyomtatás előtt új réteget fújok fel.
Gondolom a nitro lakk ugyan ez.
Az acetonos ABS nekem nem vállt be, azt is feltépte. Kicsit jobb, de igazából ugyan úgy nem szeret tapadni az üveghez ha acetonnal is kenem fel.

De mostanában azt csinálom, bármely eltérő anyag esetén, hogy tapadó rétegnek az alapréteget PLA-val nyomtatom, 0.1mm kezdőréteggel, asztal 60fokos, és arra igazából már minden műanyag tapad, a PLA meg tapad az üveghez. Ez nekem a legegyszerűbb és a legtisztább megoldás. Az a kis vékony PLA meg semmit nem zavar a kész tárgyon.

B.Zoltán

A nitro lakk az nagyon tud tapadni.

Nekem is akkor kell vigyázni, ha több réteget fújtam már rá, és lusta voltam letakarítani, mert képes az üvegből kitépni.
De a szeszes ötletedet használom, az jó szuperál, alá szivárog fellazítja a lakkot és könnyebben feljön.
Ha nem hagyom teljesen kihűlni az üveget, szeszel még nem tépte ki.
Első réteg lakknál magától is felválik.

Komolyabb nyomtatás előtt én is letisztítom, és vékony réteget kap.

NickE

Egyik ismerős küldött 3 képet masszázsszék fogaskerékről. Szerintetek érdemes ennek a nyomtatásával foglalkozni, vagy 2 masszírozás után kuka lesz? Ráadásul rajz sincs...

http://endresz.eu/x/1.jpg
http://endresz.eu/x/2.jpg
http://endresz.eu/x/3.jpg