Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

94yw8tv6c

Nekem is ilyen csoda asztalt adtak a nyomtatóhoz[#vigyor], ha lehül akkor magától leválik róla a munkadarab, de idővel elfárad sajnos és csak ideig óráig marad meg rajta a darab. Már egy ideje fújkálom hajlakkal, mióta 2-3 óra munkája ment kárba
Anycubic Ultrabase asztal

PSoft

Egyik fórumtársunk jóvoltából, van nekem is egy ilyen "csuda" műanyag lapom, csak az fekete színű.
Még nem próbáltam, nem tudok róla véleményt mondani.

Amit most használok...

Nincs alu lap, a fűtés felett közvetlenül az 5 mm vastag tükörlap van.
Én, mindig fűtött asztalra(tükörlap) nyomtatok.
Nálam tökéletesen bevált a kisiskolások által is használt ragasztó stift.
Azzal meghúzom egy vékony rétegben a fűtött üveg felületet, és mehet a nyomtatás.
Még eddig, sosem engedte el a nyomatot.
Sőt, melegen elég róla lefeszegetni.
Viszont, ha az asztallap visszahűl, akkor erőltetés nélkül, magától elválik tőle a nyomat.
Sokszor lehet egy felkent rétegre nyomtatni, ha mégis új kell, akkor egy vizes ruhával könnyedén letörölhetőek az előző ragasztómaradványok.
Semmi alkoholos tisztogatás/bohóckodás nem kell, akár ujjlenyomatos/zsíros felületre is jól tapad a stift,és rá a nyomat is.

guliver83

Mivel nekem nem lesz fűtött asztalom így valamivel oda kell ragasztani , tesztelem majd a ragasztókat akkor :)

Teszek az asztal alá sok ellenállást és azzal fűtöm majd fel :)

PSoft

Nem "ördögtől való" ám, egy a gyárira nagyon hasonlító nyák-os fűtés "összekalapálása" sem. :)

[#t9p18507#]

guliver83

Na de mi lett a vége?
Ezek szerint nem használod?

PSoft

Időben később...írtam a mérésekről is.

Hogy nem azt használom, elég prózai oka van.
Amit vettem később gépet itt a fórumon "alkatrésznek",(elektronika) annak meg volt az eredeti asztalfűtése is, üveglappal együtt.
Akkor hirtelen...azt tettem a plexi gépemre.
Azóta is az van rajta.
Kivéve az üveglap, amiről a beállításoknál kiderült, hogy igen csak púpos a közepe, már...gyárilag.[#nyes]

szf

Épített nyomtatómnál mindenféle hókuszpókuszt bevetettem, hogy az asztalon maradjon a nyomat. Üveglap rajta kapton szalag, maszkoló szalag majd hajlakk persze homok fújt üveg. Persze mindegyik módszerrel bajok voltak.
De a trehányság kifizetődő : eltörött az üveglap kicseréltem elfelejtettem a varázslatokat és simán nyomtattam az üvegre. Majd újból és újból PLA, ABS, PET-G mindegy simán ragadt az üvegre.
De újabban a PSoft által említett fekete lemezre nyomtatok de csak azért mert a Wanhao-hoz azt kaptam.

PSoft

Mi is ez a fekete bizbasz?

Mindig...elfelejtem a nevét.[#falbav]
Mondjuk nem nehéz, mert...sose tudtam.[#nyes]

szf

PSoft

s7manbs8

Nem BuildTak ? Nekem valami ilyenem van.

s7manbs8

s7manbs8

000000000

Mire kell? Azt írod az üvegre minden ragad, akkor miért kell komplikálni? Vagy félreértettelek?

Én csak PLA-t nyomtatok melegített üveglapra, de nekem arra jól ragad. Semmit nem használok a lap és a nyomtatás között, csak langyos vizzel letörlöm naponta egyszer, szárazra törlöm egy szöszmentes papírtörölközővel (Google fordítás, angolul: "lint free paper towel"), felmelegítem 70 fokra és indulok. Első réteg után csökkentem 65 fokra. Annyira odaragad hogy egy nagyobb darabot lehetetlen levenni mielőtt 43 fokkal hűvösebbre nem hűlt le, de még akkor is nehéz, kb. 30 fok körül lepattan akkor könnyebb.

Semmi lakkot, ragasztót, szalagot stb. nem használok, az asztal jól be van állítva és az első réteg pontosan olyan vastag mint én beállítottam, ami nekem 0,30mm.

000000000

"nem lesz fűtött asztalom"

Miért nem? Sokkal egyszerűbb és jobb eredményt hoz.