Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

A maximális nyomtatási sebesség az nem ugyan az mint a maximális motor sebesség. A nyomtatás nem fog gyorsabban menni ha motort cserélsz, vagy gyorsabban hajtod. A maximális nyomtatási sebesség sok mindentől függ...

- Géped mechanikai minősége, súlya, anyaga, merevsége... stb.
- Műanyag szál típusa, vastagsága
- Műanyag olvasztási sebessége
- Rétegek vastagsága
- Nyomtatott tárgy tömege/töltési százaléka

Minnél jobb a géped annál gyorsabban megy a nyomtatás, de akár milyen jó, egy komplikált tárgy sok időbe kell. Szerintem lineáris motornak semmi előnye sem lenne, de szervómotornak lenne, mert az egyenletesebben megy mint a léptetőmotor.

Thowra

Üdv!
Nekem a váz masszív 50 es zártszelvény hegesztve. 24V rendszerű, nyomtatás nélkül a mozgás 80mm/s körül volt max.
Az extruder motor a fejen van, így nem a legkönnyebb. 2 szíj rángatja az alu hidat. Nyomtatásnál az a sebesség aminél számomra elfogadható a minőség csak 40mm/s. Próbáltam variálni a hőmérséklettel, fejjel, de a minőség rovására ment. "szerkezeti" darabok nyomtatásához lehetne emelni a sebességet de nekem a felületi minőség volt az elsődleges.

PSoft

"...de szervómotornak lenne..."

Valaki itt régebben mondta/írta...

Ha Ő épít, biztos,hogy szervómotoros lesz a hajtás.
Nem tudom már ki volt az, és...lett-e valami az elképzelésből.[#nemtudom]

000000000

Igen, elvileg... de gyakorlatban hány példát tudsz erről mutatni... [#kacsint]

De annak ellenére, ha ettől félsz akkor az a négy dióda amit itt mutatsz: [#t9p19197#] az nem fog segíteni. Na meg arról is van szó hogy ezek a léptető motorok sokkal többet bírnak mint te gondolod. Ha pedig a referens poti elromlik akkor a maximum áram lesz a motorra addig amíg a vezérlő a túlmelegítés után automatikusan lezárja a kimenetet. Azt a motor ki tudja várni türelmesen...

De nem értem mit szeretnél védeni, a motorokat vagy az elektronikát? És mitől akarod védeni, mitől félsz mi történhet?

000000000

Én szerintem ha valaki szervómotorokkal épít akkor nem szabad a 8-bites GT2560 használni hanem 32-bites Due kell arra, mert a GT2560 egy kicsit lassú. Még az én új gépemet sem bírja maximálisan hajtani a GT2560 és jelenleg azon gondolkozom ki cseréljem vagy ne... [#nemtudom]

s7manbs8

íg van egy nagyfelbontású encoderes szervóra kell a due vagy egy Raspberry szerűség

B.Zoltán

A motor vezérlőket lecseréled, akkor nincs értelme ennek a diódás panelnek.
Ez a DRV 8825 hibáját javítja, azzal hogy a diódán eső feszültség eredményeképpen a mikrolépések normálisan végre hajtódnak és nem darabosan meg, ezért a nyomtatás is szebb lesz.
Itt mutatja a javulást az illető.

Eredeti cikkben szépen látszik a dióda hatása a vezérlés hullám alakjában.

Ez a diódás panel szerintem nem a motor védelemről szól.
Ez a  panelt én még nem próbáltam ki, de kifogom, ezért most csak a leírásokra hagyatkozhattam.

B.Zoltán

000000000

TMC annyira jók hogy nemsoká kész lesz végállás, asztal sík bemérés motor áram figyelésből ezekkel a meg hajtókkal pl és érdemes adat vonalas verzióra beruházni sok lehetőség van benne!

000000000

Nagyon bízol úgy látom a digitális eszközökbe!
Ha megdöglik a vezérlő végképen nem tud beavatkozni ami tönkrement a belső periféria![#eplus2]

000000000

Miért nem válaszolsz a kérdésekre hogy mitől félsz és mitől akarod védeni? Hogy én mire bízom az nem tartozik ide.

000000000

Tápfesz!
Én ugy szoktam bármilyen vezérlés is tervezni min 2x biztosítás legyen megoldva ha gyenge áramú akkor is nincs ebbe semmi érthetetlen!

PSoft

Ugye, a ventilátor lapátok nem szeretik, ha csipesszel piszkálják őket!?
Főleg nem...forgás közben.[#nyes]
Én se akartam...így jött össze.[#falbav]
Azt hiszem, nyomiznom kell valami sűrűbb mintájú rácsokat eléjük.:)

ebalint

Beszívta a csipeszt?

[#wilting]

szf

Csipd ki a lapátokat nem kell a rács![#kacsint]