Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

h3hbzktn

Ilyet Láttál már porszívóban, kávéfőzőben és még sok háztartási cikkben, amik akármikor felgyújthatják a házad? Pedig nem új találmány. Olyan hőmérsékleten kapcsolót választasz, amilyet akarsz és akár többet is sorba köthetsz, ha ebben sem bíznál[#vigyor]
Mindenre lehet negatív ellenérvet keresni[#vigyor0]

000000000

ilyeneket használok power ledekhez biztonsági okokból de pl 230v érdemes odafigyelni ezekek a fémházas verziok potencia van![#rolleyes]

h3hbzktn

Azért van rajta szilikon cső.

PSoft

"Olyan hőmérsékleten kapcsolót választasz, amilyet akarsz és akár többet is sorba köthetsz..."

Én igen, meg ezek szerint Te is.[#eljen]

Ezzel szemben...
Építi a "nagyfülű Jóska" a nyomtatóját, aki a példa kedvéért, teszem azt cukrász, vagy...pék.
(a cukrász, meg a pék, ugyanolyan jogosult 3D nyomtatót építeni, mint Te meg én)
De, ne is építse, vegye meg a lapra szerelt kínait, amihez még imbuszkulcsot, csavarhúzót is mellékel a vágottszemű.
(mer ugye, tortalapáttal mégis macera lenne összelapátolni):)
Aztán...
Jön a haver...
-Te, 'mééé nem tesző rá fasza szilikonos 'kettőhuszast? láttam az 'ibéjen!
-az, sokkal jobb.(ami mellesleg igaz is)
...............

Hol látod Te a linkelt szilikonos bizbaszon az emlegetett "hőkapcsolót" beépítve?
Vagy...
Nem tudok angolul, de...
Említi a link valahol, hogy ajánlatos beépíteni?

Itt kérek elnézést, minden esetleg jelenlevő nagyfülű Jóskától, aki véletlenül pék, vagy cukrász lenne,és épp 3D nyomtatót épít.:)

PSoft

Nem 3D nyomtató, de...

Tudok olyan fórumtársról, akinek a K40-es 40W-os kínai lézergépe gyulladt ki munka közben...kiégett az egész belseje.:(
Csak azért nem lett hajléktalan a család, mert...időben észlelte a tüzet.[#eljen]
Úgy tudom, egy szíjszakadás volt az "X" tengelyen...maga a lézer volt a gyújtóforrás.

(hogy is volt 'anno a filmsorozatban? "a készülék, tíz másodpercen belül megsemmisíti önmagát..."?)

000000000

igen! ...
ugy már pontatlan a figyelés vele..

000000000

Mission Impossible[#csodalk]

h3hbzktn

Na, akkor nyomtassatok hideg asztallal! Sőt, hideg nyomtatófejjel. De abba már senki sem gondol bele, hogy az nagyobb veszély, amikor a kínai kiveszi a Marlinból a védelmet, és úgy adja el rakat számra az Aneteket. Az a 40W-os kis patron fel tud ám rendesen melegedni, ha az kicsúszik, vagy a termisztor. De a csatlakozók sem egy életbiztosítás a gépen. Kicsit kontaktos lesz, elkezd melegedni és ott a baj.
Bár én sok eladónál látom kiírva, hogy felügyelet nélkül ne használják. Bár ezt akármilyen árammal működő ketyerére ráírhatnák.

h3hbzktn

Na, akkor nyomtassatok hideg asztallal! Sőt, hideg nyomtatófejjel. De abba már senki sem gondol bele, hogy az nagyobb veszély, amikor a kínai kiveszi a Marlinból a védelmet, és úgy adja el rakat számra az Aneteket. Az a 40W-os kis patron fel tud ám rendesen melegedni, ha az kicsúszik, vagy a termisztor. De a csatlakozók sem egy életbiztosítás a gépen. Kicsit kontaktos lesz, elkezd melegedni és ott a baj.
Bár én sok eladónál látom kiírva, hogy felügyelet nélkül ne használják. Bár ezt akármilyen árammal működő ketyerére ráírhatnák.

Thowra

Nekem nincs "extrém nagy teljesítmény" de nem szívesen hagynám magára a gépet munka közbe (főleg, hogy most még a szoba közepén tanyázik) . Korábban volt több fagyási hibám is az MKS panellal aminél bekapcsolva hagyta a fűtést is (indítás környékén fordult elő legtöbbször, felfűtés után).
Tervbe van egy független hőmérő ami figyeli a fej és az asztal hőmérsékletét is, nem engedi túlmelegedni. A szilikon lap alá kerül majd egy ilyesmi, de gombos visszaállítású ketyere.

000000000

Az nem jó... az termosztát és ki/be kapcsol hogy a hőmérsékletet tartsa.

Ha a biztonságra gondolsz akkor hőbiztosítékot kell beépíteni. Mind a kettő fajta van egy jó kávéfőzőbe, a termosztát tartsa a kávét melegen a hőbiztosíték pedig megvédi fogy ne csináljon tüzet.

Termosztát van beépítve minden 3D nyomtatóba, de ha hőbiztosíték van akkor csak a firmware típusú van ami nem megbízható mert ha hiba lesz akkor nem biztos hogy ki kapcsol, na meg csak egy részét (a melegítést) kapcsolja ki. A hőbiztosítékot úgy kell bekötni hogy ha túlmelegszik amit véd akkor vágja le az áramot teljesen hogy minden megálljon, mint a fölkapcsoló. Csak ez a megoldás biztonságos. A kávéfőzőkbe 200C-240C közöttiek szoktak lenni, de azok egyenesen a melegítő elemre vannak szerelve. Én az új 3D printeremre kettőt tervezek sorba kötni és úgy lesznek bekötve hogy teljesen mindent áramtalanítanak ha túlmelegszik valami része.

000000000

"Lementem a műhelybe, elindítottam, fölmentem aludni..."

Én gyáva vagyok mert még a kertbe sem szeretek kimenni ha nyomtatok... nem bízok abba hogy minden működik, hallani akarom vagy legalább minden fékóra körül megnézem hogy minden rendbe van-e. Nekem a nyomtató a házba van, így nem probléma, de ezért nem vittem ki a műhelyembe, inkább tartom a hobbiszobámba.

Jordan Gabor

hűűű, nem akartam ilyen vitát indítani :-)

Azt persze tudom, hogy szabályozott az asztal hőmérséklete, akár állásos, akár PID, az 500Wos lap valszeg csak kis átlag kitöltési tényezővel megy. Viszont akkor is meglepődtem, hogy ez mennyivel nagyobb teljesítményű és kíváncsi lennék ez miért kell.
Ha mondjuk nem 3 perc, hanem 20 sec az asztal felfűtés, az nálam (még legalábbis) nem szempont. Viszont szeretnék majd nylon-t vagy PC-t is nyomtatni, ha tudok és ha jól láttam, ahhoz combosabb asztal fűtés kell.

Az asztal alját hőszigetelitek? Ha igen, mivel?

Tűzzel kapcsolatban nekem két másik dolog jutott eszembe. Egyik, hogy majd szeretném a PC vázat lecserélni, de nem fémre, hanem ún. G10-re, ami egy üvegszálas lap anyag. Jó a rezgés elnyelése, nehéz is sajnos és a cégtől hulladék anyagokból kijönne nekem a váz. Nem tűzálló, de nagyon nagyon nehéz meggyújtani. Ebből gondoltam egy 5 oldalú kockát csinálni, első ajtónak egy plexi/pc ajtóval (ami viszont ég, nem kicsit).
Jól látom, hogy az elzárt környezet javítja a nyomtatási minőséget, még külön fűtés nélkül is?

Másik ami eszembe jutott, füst detektor kellene a dobozba. Kellene valaki hozzáértő, milyen detektort érdemes választani, amit a normális extrudáláskor keletkező füst nem indít be. Ha létezik ilyen emberi áron. Az olcsóbb érzékelők optikaiak amit láttam, az talán jó lehet a dobozban, mert azért gondolom, ha jól láthatóan füstöl bármi, az már nem jó jel...

https://www.riasztobolt.info/vv5841.gfezeosadsl-cimezheto-fusterzekelo.reszletes.html

ÜDV JG

h3hbzktn

Én ilyennel szigetelek. Régebben parafát raktam alá, de az nem szigetel ilyen jól.
A zárt nyomtató házat nem kell fűteni, az asztal befűti. Meg az is a szerepe, hogy védjen a légmozgásoktól.

Egy másik 3D nyomtatós csoportba felmerült, hogy a nyomtató fölé lehet akasztani hőre aktiválódó tűzoltó palackot.

000000000

Ezt amit mutatsz az szerintem jó. Pláne ha aludni szoktál használat amikor a 3D printert használod mert ez fel is ébreszt. Csak ennek az a problémája hogy ha füst van akkor már elég régen túlforrósodás van, meg már az is lehet hogy tűz is van. Szerintem jobb ha hőmérsékletet ellenőrizzük a gépeken mert ha az áramot időben megszünteted akkor nem lesz tűz és nem lesz füst sem.

Természetesen szerintem minden lakásba/házba kell tűzriasztó, még akkor is ha nem használ valaki 3D printert mert más is okozhat tüzet.