Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

rtzu

Nézegettem, de kondikat, diódát, stb. kellene cserélni. Macerás. És akkor még mindig ott van az Arduino, amit 12V felett nem ajánlott megtáplálni, tehát vagy valami külön stab. kell hozzá, vagy kettős táp.

ezsolt74

Az arduinonak nem max 16V-ot lehet adni?
Mert én volt hogy 14V-al hajtottam(véletlenül felcsavartam a tápegységet)és semmi baja nem volt.
Az asztal viszont hamarabb felfűtött.
Van az  1.57-es RAMPS, aminek nagyobb feszültséget lehet adni, volt nekem egy belőle, viszont 2x akkora mint az 1.4-es.

rf63unrk7

Ez érdekelne engem is, a karácsonyi szünetben megpróbálnám, de csak három motort szeretnék átállítani, minden más maradna 12 V / extruder, venti, ledvilágítás. Ha csinált ilyet valaki, segíthetne...

rtzu

Valahol 15V körül van, azt írják ennél többet ne.
RAMPS 1.57-et is néztem, az valóban tudja, de ezzel a készlet ára ugyanannyi, mint a Rumbának, viszont továbbra is 2 tápfesz kell neki. A rumba viszont akkor már kisebb és elég neki egy táp is.

ezsolt74

A motorokat hogy lehet 24V-al meghajtani?
Kimondottan olyan motorjaid vannak?
Mert nekem az előző nyomtatómnál ha jól emlékszem 5V-al voltak a motorok meghajtva.

Zozi

Próbának elég ha csak kiszeded a motorvezérlőket és a step dir jeleket viszed át hozzá. Én kis paneleket gyártottam, így a motor vezérlők helyett csatlakozók vannak és onnan hajtom a külső vezérlőket 40V ról. minden más maradt 12V.
Mondjuk az Arduino stabilizátora is eléggé melegszik a 12 volt betáptól, azt is cseréltem egy izmosabbra. Sajnos elég selejtes panelt fogtam ki, tele kontakthibával és a motorvezérlők fele is kuka volt az első próbánál... De így stabilan megy.

KBalázs

Az én Conrados gépemhez gyárilag 15V tápot adtak, nincs vele baja.

Zozi

Vannak pontossági osztályok, az olcsó melegen mángorolt nem is mindig jobb mint egy szépen elkészített trapéz menetes. A finom görgőzött és a köszörült nem szokott ferde lenni. De direkt ilyenre gyártanak cső kialakítást is ami kívülről köszörült, az anya kívülről csapágyazott és még egy futókocsi is van a tengelyen amivel tekergetni lehet vagy fixálni. Rengeteg megy ki ilyenekből a vastelepekre, egy hobbi gépépítő infarktust kapna ha látná. Megvenni bezzeg nem lehet egyszerűen, mert megvan annak a helye hova kerül...
Hatalmas nyomást jelent a rendelkezésre állás, ha egy alkatrész bekap egy kis szennyeződést és berágódik/megszorul, inkább a jók is cserések, csak hogy meglegyen az elvárt rendelkezésre állás mivel két javítás már nem fér bele az időtervbe egy évben.

Devecz Miklós

Én két éve hajtok egy 3D nyomtatót 24V-ról.
Atmega 2560, Ramps 1.4.
24V-t kap a Ramps 1.4, 12V-ot Atmega 2560.
Csak arra kell, vigyázni, hogy visszafeszültséget szályozó diódát el kell távolítani a Ramps 1.4-ből.

irtyj443e

A nyáron vettem egy I3-ast a Prusa Research-től, csak ajánlani tudom!
Itt egy új viedó tőlük:
www.sg.huhttps://www.youtube.com/watch?v=T3m08lj7RaE" TARGET=_fnew>Csendesebb nyomtató
Nem reklám, de meg tudom erősíteni amit a videóban mondanak. Tipp topp kis gép ez, mióta meg frissítették 1,75mm-re azóta még jobb lett, majd ha elfogy a szál itthon váltok én is.

rtzu

Pont ugyanúgy, ahogy 12V-ról.

0bn8uxmw

Ez mekkora marketing bullshit [#csodalk],
miért nem mondták azt, hogy bocsi rájöttünk, hogy kevesebb áram is elég a léptetőmotornak és mivel a Rumba boardot használunk így FW-ből állítható a motor áram, és ezt méltóztattuk lejjebb venni neked ha feltöltöd az új FW-t ami HEX fájl, hogy amúgy meg ne tudj belepiszkálni.
Ennyi pénzért inkább wanho i3.

0bn8uxmw

Zsolttal éppen most leveleztünk az újabb motor driverekről.

Van ami direktben belemegy a ramps-ba:
TMC2100 a neve 10EUR darabja nagyon csendes működést biztosít de csak 1.2A-et tud pillanatnyiban 2.5A-ert de mivel hatékonyabb a vezrlés így nyomaték veszteség nem nagyon van az A4988-hoz képest:

https://www.youtube.com/watch?v=Y7CG43yf9zA" TARGET=_fnew>SilentStepStick Ultimaker Comparison A4988

Viszont a Marlinba bekerült a TMC26X-es chipek támogatása is, ezek már elég sokat tudnak érdemes az adatlapát elolvasni:

http://www.trinamic.com/products/integrated-circuits/stepper-power-driver/tmc261" TARGET=_fnew>TMC261
Automata hangolás a mozgatott súlynak megfelelően, lépésvesztés érzékelés és egyéb finomságokat is tud. Hangban szinte nulla lesz a motor és nagyon sima a járása.

irtyj443e

Ki szokták adni a forrást is. Én is átépítettem már a gépet itt-ott (auto bed level).

rtzu

Meg tudod írni, hogy milyen közelítés érzékelőt vettél(honnan?)? Tudsz valami leírást, ami ezt az átalakítást leírja?