Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

jól néz ki, support kellett hozzá?

ykt6caawj

Kicsa!

Ezt nem egészen értem: "...általában az extrúder forró fúvókában akad el a szál"

De néhány tipp saját tapasztalatból:

Nálam a legtöbb anyagnál a 0,2mm-nél kisebb kezdő rétegvastagságnál elég gyakoriak voltak az ilyen problémák. Emeld meg az első réteg vastagságát 0,25mm-re és az "Initial layer width" értékét 200%-ra! A magasabb asztal-hőmérséklet, mondjuk 70°C, szintén javíthatja a tapadást.

A másik, viszonylag gyakran előforduló eset az, amikor a fúvóka kezd eltömődni, és egyenetlenül adagolja az anyagot. Ha az előzőleg jól működő anyagot visszafűzöd és azzal is hasonló nyomatot produkál, akkor nem kizárt, hogy ez az eset áll fenn.

Lehet, hogy egyszerűen csak nem elég tiszta az üveg felülete. Nem minden milyen anyaggal zsírtalanítasz. A legtöbb papír-zsebkendő, WC-papír, papírtörlő stb. tartalmaz valamilyen illatosító vagy egyéb anyagot, ami szintén ronthatja a tapadást. Nekem a Lidl-féle "hódos" WC papír vált be, az nem kente össze az üveget.

A zsírtalanító anyagok is megtréfálhatják az embert. Előfordult olyan eset, hogy az üveg felületéről sem alkohollal, sem acetonnal, sem seb-benzinnel nem tudtam letakarítani a rákerült (szemmel csak alig észrevehető) zsíros szennyeződést. Ami ekkor segített, az nagyanyáink ősrégi trükkje, az ecetes rongy. Ez nem vicc!

Az asztalmagasság beállításához hézagmérőnek megteszi egy sörös-doboz oldalából kivágott, kiegyengetett és lesorjázott lemezcsík. Ez kb. 0,1 mm vastag és a papírral ellentétben elég merev is. Én egyébként a méréshez először "Home" pozícióba küldöm  a fejet, majd megemeltetem 0,1 mm magasságba. Ekkor a lemezcsíkot megpróbálom a fúvóka hegye és az asztal közé becsúsztatni. A magasságot addig állítom, hogy a lemez még bedugható legyen a fúvóka alá, de kihúzáskor érezhetően "fogja".

harima

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem.
Ki kellene nyomtatni egy PRUSA i3 alkatrészeit.
Már meg vannak az STL fájlok, kb 34 alkatrész.
Erre keresek valakit aki el vállalná.

vjanos

Nembaj, majd megtanulod :)

A legujabb Cura-t nemtom, a régebbi stabil 15.02-esben volt egy olyan, hogy "Platform adhesion type" amellett meg egy legördülő menü None-Brim-Raft opciókkal.

vjanos

ManóBá jó tippeket adott, elsőnek én is a fej magasságot nézném...

Nálam 200 fokon nem akar működni a Herz PLA.
215-ön használom. Persze hogy a valóságban ez pontosan mennyi azt a fene tudja... próbálj emelni  a hőmérsékleten.

Próbáld meg az asztal egy másik részére nyomni.
Egyébként milyen anyagból van az asztal, be van vonva valamivel?

Az erre kerülő második-harmadik réteg már szebb gondolom?  

vjanos

Ha nem sürgős, a hétvégén vagy az utána jövő héten meg tudom oldani Budapesten egy szerény díjazásért...

harima

Szia!  
Nem sürgős, de én Nyíregyházi vagyok úgy hogy postázni kellene.

s7manbs8

Az én gépem most lehet ráérne, Hajdúnánáson vagyok. Attól is függ, milyen anyagra gondoltál, van e olyanom. Persze ha mást nem találsz aki csinálja.

s7manbs8

Nem kellett semmi, az ágyúcsöveknél jó hűtés nem árt, a többi résznél nem is fújtam ventivel sem. Ez transzparens anyag, lefújva ezüst festékkel a végén, 0.2 mm réteg.

ezsolt74

Én 210 fokon nyomtatom a Herz-es PLA-t

000000000

nekem jó 200 fokon is, ez volt a default.  

000000000

mégis: azt mondjátok, hogy a PLA-t oldja a víz és napsütésben elporlik...

000000000

Ha esetleg valakit érdekel van eladó nema17-es motorom! Részletek az adok-veszekben

vjanos

Ha logisztikailag úgy egyszerűbb, csináld nyugodtan.

vjanos

Tényleg ezt mondjuk? :)