Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

vjanos

A fűthető PCB lap alapból görbe... Nemtom mennyire erős a rézlapod, ha összecsavarozod a kettőt, nem-e húzza el a síklapot.
Esetleg a rézre még mindig rakhatsz pluszban öveget.

vjanos

Ha egy egész picit lejjebb tekered az asztalt, nem javul?
Ha túl közel van a fej, az első réteg "kibuggyan"

vjanos

A vázadban 8-as rudakra van méretezve a befogó?
Én ahhoz nem nyúlnék, hanem leesztergálnám a 12-es végét 8-ra, hogy passzoljon a meglevő helyre...

0cn2fmkgp

Igen arra van méretezve! Pont én is ezen a megoldáson agyaltam, de azért köszönöm. :-)

0cn2fmkgp

2mm vastag, úgy hogy elég erős, és ezért nehéz is. Azért is agyalok hogy vajon elég e KBalázs tippje.

0cn2fmkgp

*A léptető motorra! (ez kimaradt)

vjanos

Nemár, persze, hogy elég :)

Az én gépem olyan 35-40 kg.
De hiába nehéz a váz, nem mozog minden.
Nálad az asztalt löködi egy motor, felfele viszi a két rudat két motor, a fejet meg megint csak egy... bírni fogják bőven.

0bn8uxmw

A 2mm vastag réz lapod milyen súllyal bír kb.?
http://www.calculatoredge.com/matweight/material%20wt.htm" TARGET=_fnew>Számításaim szerint kb. 0.7 kg lehet. ha 200x200-as lapot feltételezek.
Szerintem egy próbát megér majd de kapton szalag nélkül brutális lesz a hőleadása képtelen lesz kb. 70 fok felé menni az asztal 12V-on. Rakhatsz rá tükröt/üveget, hogy megfogja a hőveszteséget de akkor meg minek a réz lap [#circling].

Már egyszer kifejtettem de akkor leírom még egyszer.  
Merev lapra nagy tárgyat direktben nem tudsz nyomni. Mindenképpen kell valami a nyomat és az asztal közzé amin kicsit tud mozogni a nyomat hűlésekor különben az asztalról felválik nyomtatás közben, ez lehet Kapton szalag, maszkolószalag, ABS oldat, papír ragasztó stb.

Vjános által javasolt esztergáljuk le a végét 8-asra megoldás nekem nagyon szimpi[#eljen]

KBalázs

Ez a felhajlás megelôzhetô, ha a tárgyat úgy tervezzük hogy eleve nem telibe van az alja, vagypedig alul nem centis vastag tömör, mert akkor van annyi rugalmassága hogy nem válik fel. Most nyomtattam üveglapra pár 130x65mm PLA dobozt aminek telibe volt az alja nyomva (4mm vastag alja), és nem vetemedett, illetve ennél mádfélszer nagyobbat is aminek kikönnyítések voltak a közepén (az nem doboz, csak konzol), nem volt felválás.
http://kepfeltoltes.hu/151116/DSC06268_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

Szia, még mindig az alapanyagnál vagyok leragadva, tehát alkatrészhez ABS, dísztárgyhoz PLA ?

KBalázs

Ez így butaság. Nincs ilyen megkülönböztetés, a PLA nagyon erôs és merev tárgyakat eredményez, az ABS pedig rugalmasabbakat. Attól függ mire kell.

vjanos

Én egyébként nagyjából így használom.
Attól függ milyen igénybevételű az alkatrész, PLA rideg, könnyebben "reccsen".

vjanos

Én most többféle próbálkozás után az alu asztalra nyomtatok, ami enyhén hígított fehér faragasztóval van bekenve.

Ez beválni látszik ABS-re és PLA-ra is.
A hideg asztalt befestem vele, adok neki időt rászáradni, nem fűtöm fel rögtön.
Olyan 10 nyomtatással ezelőtt kezdtem, azóta nem kellett még hozzányúlni.  
Lepattintható róla a nyomat, nem kell sokat feszegetni, eddig még nem sérült a réteg.
Persze az alsó felület nem lesz tükrös, mint a sima kaptonnal pl...

keri

A hőntartás és egyenletességgel sima üveg esetén sem volt gondom...sőt pont azon morogtam, hogy kell egy fél óra mire hajlandó lehülni annyira hogy le tudjam venni a cuccot.

A fűthető PCB eldeformál mindent, mert vetemedik. Még a vastagabb üveglapot is. Nagyon vastag alut talán már nem. Én úgy oldottam meg hogy hagytam egy kis légrést a PCB és az üveglap között, így az üveg sima maradt, egy kis levegő meg nem befolyásol érezhetően semmit. Alatta nekem 8mm-es parafa van, oldala meg kaptonnal van lezárva.

keri

PLA hajlító és szakító szilárdsága erősebb ráadásul a rétegek sem válnak szét olyan könnyen.  
Én pl a láncfűrészem berántó racsniját nyomtattam ki előbb ABS-ből de az első visrosszúgásnál széttépte a rétegszétválás miatt, pedig rátoltam mindent amit lehet, majd ugyan ezt PLA-ból, az meg vígan működik azóta is.