Épül a gépem ::: Lee gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:03

Előző téma - Következő téma

wt8g4i4

haladtam a vázzal, a tanácsok alapján, viszont van kérdés ,hogy az oldalsó merevítések mennyire fontosak ahogy be rajzoltam, vagy tehetem a gépen belülre egy kis 3 szög merevítővel, és akkor a szélességem is csökken 400mm-. Valamint a láb az fontos-e ,mivel sok gépen láttam, de akadt olyan is hogy simán a váz aljára hegesztették a lapot és azt marták síkba.Az utolsó egyenlőre. A lineárt a lila színű lapba egy 2mm mély 40 mm széles marásba helyezném el,így az egyik oldala ütköztetve van, szerintem a párhuzamossága így jobb lenne
http://kepfeltoltes.hu/view/150802/100058166N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.png" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/150802/100058166N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.  
http://kepfeltoltes.hu/view/150802/831346638N_vtelen2_www.kepfeltoltes.hu_.png" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/150802/831346638N_vtelen2_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.  
http://kepfeltoltes.hu/view/150802/N_vtelen3_www.kepfeltoltes.hu_.png" TARGET=_fnew>http://kepfeltoltes.hu/thumb/150802/N_vtelen3_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu" TARGET=_fnew>http://www.kepfeltoltes.hu

vyvk7xm7

Nem volt az teljesen hasmenés-szerű, amikor a #40-ben érintettük a gépépítési stratégiát.
Mert majd mindenki fordítva csinálja, de reméltem, hogy Te majd nem. Úgy látszik mégis igen.
Na, ha akkor főt hajtasz, már volna főhajtásod. Nem is lennél géptelen (képtelen) megmérni a Z platformra szerelt főorsód szélességét, amiből tudhatnád, hogy menyire nem képes a befogott szerszám megközelíteni a pálya szélét.
A holt tér megmutatná, hogy marad-e elég hely belső merevítésre.
Most tervezhetsz ismeretlenekből.

A sínek párhuzamos és egysíkú beépítésének segítésére az oldalsó megtámasztás az annyira jó ötlet, hogy még a gyártók is ezt ajánlják.
A sin sajnos (gyártásából eredően) mesze nem annyira egyenes, mint amennyire pontosan kell beépíteni. Ezért hát oda kell feszíteni a számára készített „etalon” felületekhez. Ettől lesz kellően egyenes.
A nagyon kicsi (vagy negatív) csapágyhézaggal ráhúzott kocsik golyósoraiban óriási mechanikai terhelés keletkezik, ha a sínek beépítése nem elég pontos, vagy a gépváz nem hitványul rugalmas.

9ji0dz7t

Szia!

Ami nekem szembetűnt az az, hogy rengeted darabból áll ez a váz ami nem baj vagy mégis na de azt tudni kell egy hegesztett szerkezetnél hogy retenetessen eltud vetemedni. Egy szó mint száz minél több a hegesztés annál nagyobb a vetemedés mi lenne ha az a kereszt gerenda 1 darabból lenne és nem háromból?  
Vagy ezt hol fogod tudni síkba maratni? Mert ügye ezt hegesztés után illik akkor nem lenne jobb ha több darabból lenne?  
És végszóként ami a 24.ik hozzászólásodban van kép az sokkal jobban életképesnek látom mert lehetne csavarozott elemekből mit sokkal könnyebben megfogod tudni munkáltatni  

Üdv Adamant  

8irerv4i

Szia !
A híd sínjeinek a tartói erősek , merev , kitámasztott zárt , rácsszerkezettel .
Az alap rácsszerkezetét viszont nem tartom elég erősnek . Ott támasztatlan zártszelvények vannak , ráadásul nagyobb hosszon . A híd vezetékeit szétnyílás ellen maga a híd tartja szerintem .
Az alap kereszttartóit vagy nagyobb szelvénymagasságú anyagból kellene , vagy ide is   rácsos szerkezetű erősítés kellene , szerintem .
Én úgy tartanám egyenszilárdságúnak a vázat .  
Mondom ezt minden különösebb statikai végzettség nélkül . Ha sületlenség akkor bocsi !

xw705sph

Pedig azt a gepet mar en is elvetettem. Sajnalom az alapot :)  
Most pedig ahogy nezem, epp az #51-hez hasonlon kezdtem el ugykodni.

A geppel kapcsolatban tenyleg jarj utana, hogy hol tudod feszultsegmentesiteni es sikba marni, koszorulni. Egy ekkora gep pl felenk keves helyre fer be.
A zartszelvenyeket en is egyben hagynam, inkabb egymas tetejere pakolgatva, mint igy beszabva egymas koze.

wt8g4i4

egyenlőre erre tudom a választ , a többi megfogott.Azért van igy elhelyezve az asztal mert a holt terek bele vannak számolva és így a maró körbe tudja járni az asztalt. merevítés elfér belül. A csavaros módszeren gondolkodtam én is sokat,de használható ötlet nem jött ki a fejemből, így maradt a hegesztett verzió, A lineár helyét megmaratni nem gond így egyben mert vannak itt Veszprémben és környékén nagyobb gépek amibe ez a kotla befér, köszörű viszont nincs. A feszmentesítést is meg lehet oldani, d beszéltem a hegesztő szakikkal akiket ismerek és azt mondták ha nem egy nap alatt van össze varrva az egész hanem csak pár cm itt-ott hegesztve akkor nem kell elvinni ( van aki így gyárt robot illetve egyéb automata gépeknek állványt.De agyalok még rajta lehetőség idő van, egyet kell építeni de azt jól.

3ztiz2p39

"..egyet kell építeni de azt jól."

Ehhez kívánok sok sikert!!  :)

Én ismerek pár komoly szakit itt a fórumon, de saját bevallásuk szerint is még nekik sem sikerült az első tökéletesre.

wt8g4i4

Hát kb mint egy ház, sosincs kész :) De most örülök hogy nem vagyok teli szabad idővel mert lassan megint egyetem, így nem lesz hamar összerántva a dolog hanem szépen átrágva minden, de igen vannak itt jó szakik sok ötletet adnak, csak mivel nem építettem még ilyen gépet, nem tudom hogy vessem terve jól, max próbálkozok és ti törtök pálcát felette :).De kb rá nézek az elkészült gépekre és működik mi abban a nehéz ...... :D

3ztiz2p39

No azért nem kell mindenkire hallgatnod, mert akkor sosem készül el az a gép, mindig lesz aki "beleköt". :)

u3xrz0cut

Az elsőt az ellenségednek, a másodikat a barátodnak, a harmadikat magadnak építed! Bakker, én még az elsővel kinlódok....[#falbav]

wt8g4i4

Most csak úgy ötletként felvillant , hogy a két oldal falat akár csinálhatom melegen hengerelt U gerendából is amit az alap keretre akár lehetne csavarozni is. Az elmélet az hogy így egymás mellé téve meg marom a két gerendán a lineár pályáját, külön síkba marom az alap keretet amire felcsavarozom a U-t és a párhuzamot meg 4 db köszörült távtartót teszek keresztbe és a csavarok meghúzása után párhuzamba lenne a két Lineár pálya. működhet ?

3ztiz2p39

Minden működik... esetleg nem úgy ahogy vártuk.
Ha mindent szépen megmunkálsz majd hézagolsz akkor ott vagy, hogy a síneket is hézagolhatod egy hullámvasút alapon.
Azt írtad van gép ahova egyben felfér.
Akkor nosza, tegyél bele minél több és minél tömörebb anyagot és vidd gép alá.
Azt is írtad gépészmérnök hallgató vagy, Biztos van ott olyan ember a környezetedben akivel lehetne konzultálni a gépről, mit itt javarészt csak sejtjük a témát.
De hidd el az a recept még majdnem mindig bevált, hogy aránylag kis pénzből összedobunk egy gépet, elemezzük a saját hibáinkat, eljátszunk a géppel, hogy biztos akarunk-e ezzel a hobbyval foglalkozni, majd belevágjuk a fejszét egy komoly gépbe...vagy hagyjuk a francba az egészet.

No persze van még az okos ember is aki a más kárából tanul, csak az ritka. :))

wt8g4i4

Hát az a baj a hallgató társaimmal hogy csak hallgatnak, nem érdekli őket a szakma igazán csak a papír kell és mennek az audiba mert ott lehet aztán karriert csinálni...
 Alig vannak páran akik láttak vagy dolgoztak valami gépen, nem hogy szétszedni beállítani valamit.
 Így magam vagyok a hóbortommal :),de igaz el kell dönteni szeretjük e vagy nem.  
Nekem ezzel nincs bajom mert minden hobbymhoz jól jönne ha saját gépem lenne.De hétvégén hála az égnek más kárán tanultam esztergálás témában, de valószínű ha nem látom ugyan úgy csinálom mint a kolléga :)

3ztiz2p39

No ez baj. :((
Bár igazából valamelyik előadóra gondoltam, de utána olvastam, hogy csak levelezőre jársz.

No mindegy, fel a fejjel és kitartás, hogy el tudj igazodni az itteni tanácsokon. :))

wt8g4i4

Ja az elődadók közül akad egy két igazi öreg de ők még a hagyományos gépeken nőttek fel ismerik a cnc-t de nem jó semmire alapon nem érdekli őket :)
A tanácsokon eligazodok,csak nekem is ki kell válogatni belőle ami a lehetőségeimhez illenek, passzolnak. a marás mellett még tetszik a lézer és a 3D nyomtatás.... szóval nyagy műhelyt kell építeni :)