Épül a gépem ::: Lee gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:03

Előző téma - Következő téma

p75e6i8vg

Ejj ezt a 12-est kár volt írnod, megérdemel ne vastagabbat, már csak hogy ne tűnjön cingárnak :)

Pár szempont, aztán majd vagy figyelembe veszed, vagy nem:
- Ha már kocka, csináld minden oldalán körbe burkolhatóra, hogy fűtött munkatered legyen.
- Ehhez célszerű úgy elhelyezni a részegységeket, hogy ne lógjanak ki a kocka síkjából.
- A modelledbe rajzold be a szíjat is. Szívás utólag helyet csinálni neki.
- Legyen helye a második fejnek is, ha most nem is kell, előbb-utóbb megkívánod....

XY-ban milyen hajtás lesz?

wt8g4i4

Hát ha cingár ha nem ,marad ez, mert ennek meg vannak a motyói.
Az oldalán körbeburkolás az telibe talált, pont azért lett akkora a váz hogy elférjen benne minden kényelmesen.
XY téma , na ez az ami még képlékeny
A vázon az Y helyének van felmarva egy pad ahova majd egy  körbemart 5 mm es lapon lesz rajta a 15 mm lineár 2-2 kocsival.
Az X ezen lenne keresztben 2 db 12 mm acélrúdon és közte a fej amit 2-2 golyósanyás kocsin csúszik
ELVILEG

p75e6i8vg

OKé, de milyen elrendezéssel hajtod az XY-t?
Gondolom szíjhajtás, de CoreXY, Hbot, Ultimaker Gantry vagy sima, különálló X és Y?

wt8g4i4

A lényeg le maradt ,

Különálló X és Y ami nekem szimpatikus. A Hbot féle elrendezést még nem is láttam, vagy nem tudtam hogy annak hívják.
[#rinya]

wt8g4i4

Na az ígért modell rajz. Azon filozok, hogy az asztalt mozgató orsókat-tengelyeket hogy jobb elhelyezni.
A modell szerint minden oldal közepén van egy , vagy csak két szemközti oldalon 2 tengely- 2 orsó.

Nekem az első a szimpatikusabb, mert így minden oldalról alá van támasztva az asztal illetve az azt tartó lap.

p75e6i8vg

Én nem tennék minden oldal közepére egyet.... nagyon rontja a komfortot, ha bele akarsz nyúlkálni..

p75e6i8vg

Plusz az elején levő felsö vizszintes profilt is feltolnám amennyire lehet.

Lehessen jól látni a fej környékét az asztal felső helyzetében szemből!

wt8g4i4

jó észrevétel ! Nem hátrányos ha hozzá férek a leendő nyomathoz:)

Akkor marad az a variáció ahol 1 menetes orsó illetve 2 db köszörült tengelyen mozog az asztal, így egyik oldalról teljesen hozzá férek

wt8g4i4

Na ennyit sikerült haladni, megcsináltam azt a lapot aminek a helye ki lett marva a vázban  és erre megy majd a lineár vezeték.
Most az alu profilba való nút anyákat csinálom meg.

0bn8uxmw

Írtam neked kb. egy fél oldalt szombaton de ment a levesbe mert mire elküldtem volna kiléptetett a fórum....

Szóval most a rövidített verzió lesz:

A mozgatott tömeg a legnagyobb ellenséged.

Y-ban elég egy-egy kocsi oldalaként én megfordítanám a profilt, hogy fejjel lefele legyenek a kocsik(sokkal jobban elfér minden így és Z-nek van esélye felmenni a fejig nem kell trüközzni hozzá). Az X-nek is egy darab 15-ös sín és egy kocsi elég ez ,,normál" állásban. Vágsz neki egy vékony alu lapot(4mm) amivel felfogod az Y kocsira az X sínt.

2 két rúd és az Y-ba a befogója a és rá a 3 (inkább 4 csapágy lesz az hogy ne kotyogjon) bőven több súlyban mint az egy 15-ös sín. De ott a mérleg lemérheted (engem is érdekelne)

Y meghajtásának egy 8-as tengely két 20-as GT2-es tárcsával (5-mm –es furattal és erre lehúzva a tengely vége –  nem kell vastagabb tengely csak a dinamikát rontod vele) és még erre egy 40 fogas tárcsa az 1:2-es áttételnek (lehet számolni osztani szorozni de 1:2, 1:2.2-vel nem vagy messze az igazságtól). Csak fém szálas szíjat használj a sima üveg szálas inkább már csak gumi szalag ilyen hosszban.

Z-be pedig egy-egy orsó tökéletes  oldalt az asztal közepén emelve (vigyázz az asztal nem pont középen lesz vázban mire mindent belepakolsz és maximálás asztalméretet szeretnél használni, az eleje fele fog eltolódni).
Oldalanként 2-2 talpas csapágy megvezetésnek, ezt a szorulás elkerülése végett minél közelebb kellene rakni az orsóhoz de úgy vesztesz az asztal merevségéből. Ezért én kb. 1/3- 2/3 ba raknám, ha hosszú csapágyad van akkor mehet 1/4 – 3/4-be is.

Z- két orsója  végtelenített szíjjal összekötve a motorral, és egy erősebb nema 17-es is el fogja vinni.

Asztalnak 5mm-es alulap  elég csak rakj az aljára Alu L profilt merevíteni., erre megy egy 4mm-es ALU lap az alján a fűtött asztal(alatta hő szigetelés is kell (pl radiátorhoz használt hő tükör) és erre egy 4mm-es üveg.

Z-nek ötletek, Makerbot Z18(Hunka Tibi tud neked első kézből is fotózni) vagy a Raise3D n2 plus (ez nagyon korrekt ultimaker mechanikás szörny  komoly elektronikával).
3D Printing Nerd Youtube link

Hogy honnan vagyok ennyire magabiztos? Egy hónapot szenvedtem nemrég egy 500x500x900-as aluprofilos nyomtató rendbe szedésével, igazi állatorvosi paci volt (15-ös lineárok mindenhol, Z-be golyós orsók)... most egy 300x300x300-as nyomatató terű van itt gatyába rázáson 12-es sínekkel(kisebb tömeg ugyebár ez is, Ezsolt74 építette még régebben) ez a gép mindennek megfelel a fent leírtaknak (kivéve a Z¬-t az csak hátsó orsós (12x3) és egy-egy 12-es sín egy-egy kocsival, 2 napig masszíroztam bele a vasat mire elég merev lett az asztal és nem remeg be nyomtatáskor), de nagyon szépen és gyorsan nyomtat a gép. A nagy nyomtatót simán veri a sebességben, mert a kisebb mozgatott tömegei nem okoznak akkora rezonanciát (,,fej nehéz" az összes ilyen gép mivel ott van benne az anyag ugyebár).

Igen ez a volt a rövidített verzió.....képzelheted, hogy örültem amikor ment a levesbe......

És akkor  az elektronika, motorvezérlő és léptető motor tulajdonságokat még kis sem veséztük.

De ha van rá keret akkor rendelj egy ilyet 32bites elektronikát: MKS SBASE 1.3.
100khz-es  stepjel stabilan és lézer, 3d nyomi vagy CNC is lehet. 12 v 24V-ot is kaphat bármi mókolás nélkül. Jó hozzá a mostani grafikus LCD-d is lehet venni érintőset is hozzá (elég vacak még a FW-e ennek), van ethernet port is rajta, az érintős LCD-hez van wifi is.
A sima Mega és Ramps pároshoz képest kegyetlen sebbegések és gyorsulások érhetők el vele a 100khz-es stabil stepjel megteszi a hatását.

0bn8uxmw

Korrekció mert elkeféltem valamit a két linkkel:

Z-nek ötletek, Makerbot Z18 Hunka Tibi tud neked első kézből is fotózni vagy a

Raise3D n2 plus
ez nagyon korrekt ultimaker mechanikás szörny  komoly elektronikával.
3D Printing Nerd Youtube link

wt8g4i4

köszönöm , átrágom magam rajta :)

wt8g4i4

Köszi még egyszer a kimerítő választ.

Én úgy terveztem hogy a motor tengelyeken 20 fogas a bordás kerék és innen megy át végtelenített szíjjal a 40 fogas kerekekre az összes tengelyen. és mindenhol 5 mm es tengely amire rá megy a bordás kerék.
Az x-y motoron lesz még rezgéscsillapító párna is, ha így mondják szép szóval.

wt8g4i4

a ráfordított időt tekintve semmi másban nem jelentős dolog, de legalább haladhat tovább az építés.
Olcsóbb mint a kínai.
8-as nútba való M3 anya