Épül a gépem ::: Lee gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:03

Előző téma - Következő téma

vvvsmkgjx

Hali! Nézegesd Adamant mester vagy sipos8 munkáit. Kinek mi a szimpatikus persze, de az általuk épített gépek adják nekem is ihletet. Elég masszívnak tűnnek és az arányok is rendben vannak. Kérdezd őket bátran, ha itt vannak segítenek.

vyvk7xm7

„A végén meg csak nem akarja kikapirgálni az árát a masina.”
De Te befektetésben gondolkozol, ha a megtérülést várod. Ahhoz profinak, vagy művésznek kell leni, nem Hobbyistának.
A Hobbyista a lehetőségekből építkezik. Minden olcsón jön. Nagyjából készre munkált, javarészt bontásból, selejtezésből származó alkatrészek. A haver meg letolja a végét egy sörért, vagy viszont szívességért. Még egy-két vasdarab a MÉH telepről meg tíz kiló csavar és kész is. Ha nem jó, majd átszereljük. Tervek és előírások nincsenek, idő és külalak nem számit, csak kaparjon és kész. Ha tönkremegy, majd megreparáljuk, mert szeretjük a káromkodást és a cigi füsttel kevert olajszagot. De ha ledarálja a fejemről a harminc éves svájcisapkámat, akkor mérges leszek.
Kicsit eltúlozva, de azt hiszem ez lenne a hobby lényege.

wt8g4i4

Ceferex ezzel nem értek egyet. ha nézel ISEL kis gépeket amik fullosan profil aluból vannak építve és komoly cégek is használják pár százados pontosságra és nem is golyós orsóval meg golyós lineál kocsival vannak szerelve mégis használják működik és termel. Hobby gép lesz nem az a lényeg hogy 60 HRC ben 2 cm fogással rogyoljak. HA ipari megcsinálja 10 perc alatt én 30 perc alatt kit érdekel, magam szórakoztatására csinálom, nem időre.Másrészről én úgy kezdtem el ezt a projektet hogy kb  400 ropiba lesz bent vagy felette ekkora méretben.Másrészről ha ismeretségemben nincs olyan aki ekkora méretben tudna acélt marni a gép teljesítménye miatt de alut igen , akkor abból csinálom főleg hogy van profil alu amit nem kell megvenni. Csak kialakítás kérdése és ott is merev gépet kapsz. Ha a régi hobbycnc oldalra emlékszel ott szinte mindegyik gép profil alubol illetve 15-20 mm és alu lemezből volt megcsinálva és nem hiszem hogy azért mert mindenki ilyen gazdag hogy jó drága alubból csináljuk meg a gépet.Én nem az audinak akarok beszállítani, és ha0,05-0,01 pontos a gép tökéletes,fa, poli-k,szénszál,réz és alu lesz vele marva. El ketyereg délután a gép magában

4ybj8h3c8

Néhány százados ISEL.  Hazai katalógban anno 15 évvel ezelőtt szerepelt még az asztal átlós Z tengelyes pontossági mérete.

0,5 mm

Erre varrj gombot a valójában gravírasztalnak árult készüléken 1 tizedes fogásmélységnél. Felteszek egy alulemezt, és eleve 5 tizeddel a lemez fölé teszem a nullát, hogy ne legyen gond belőle.

000000000

Szia,

Tömeg nélkül nem lesz pontos forgácsológéped, nem tudsz normális fogással dolgozni mert berezonál az egész. Ez tény. Az is hogy Hobby célra elfogadható gép építhető alu profilból is.  
Üdv

xw705sph

Szerintem boven tobb, mint elfogadhato pl https://www.youtube.com/watch?v=uzY-1pkWgdI" TARGET=_fnew>ez.

c2nsu773m

wt8g4i4

hasonlót akartam én is de lebeszéltek róla :D azért látszik szépen egyben van

n2g2e5sms

[#worship] Teljesen igazad van. Ha más a cél oda nagy lóvé kell. Azért konstrukciók között lehet válogatni. Stabil a fix hidas, még jobb tornyos kialakítás erős vázzal. Meg persze fából is lehet és ez hobbi. Egy 800 kg os gépen is dolgoztam olyan másod gépként kapirgálni lehetett vele, hatékony alu maráskor volt. A nagy gép amin dolgozok az 7 tonna, és még azt is meg lehet izzasztani. Ha meg csak "kapirgálok" azon az nem is hatékony nem is gazdaságos. Durva kijelentés a század pontos gép építése alu profilokból. Azért egy jó golyósorsó nem két forint és persze az semmi, ha minden klappol azaz minden alkatrész megfelelő és jól van letelepítve egy megmunkáló akkor talán lehet vele pár évig század pontosan dolgozni megfelelő szerszámellátottsággal.  

Hobbiban a cél a saját alkatrészek, művészi termékek készítése, sokszor a reszelő helyettesítése, az meg nem precíziós eszköz.  

Nem hiszed el de elképzeltem a vágóolaj és a cigarettafüst együttes szagát a sufniban. Én a szerény fa vázas gépemet a "működni fog ennyivel" kérdésre építettem. Jól működik.  

wt8g4i4

hát a szerszám ellátottságban nincs gond egy cipősdoboz keményfém maró van új mind akad 63 lapkás walter fej is.én az alap verzióra számoltam ki a golyós orsót és  a lineár vezetéket az áfásan 200 -280 attól függően hogy 15 vagy 20 mm est választok. Azt elírtam  0,1-0,05 akart leni ha e között vagyok bőven tökéletes, az én elképzelésem modellezés és airsoft alkatrészek gyártása egyedi darabként.de abban igazatok van hogy ha a 400 mm-ert Z ben tartani akarom hidas verzió kell és akkor az asztalt kell mozgatnom. Azt ha meg is csináltatom hegesztve zárt szelvényből a keretet akkor azt meg is kell marni párhuzamra alul felül hogy legyen egy bázisom amire építhetem a hidat. Annyi verziót mondtatok már nem tudom hol kezdjem a tervezést :D

vyvk7xm7

„nem tudom hol kezdjem a tervezést”
Hát ott, hogy a megmunkálandó nyersanyagok, és a szerszámaid tulajdonságai alapján meghatározod a szükséges fordulatszám és forgácsoló erő tartományt és keresel ehhez főhajtás megoldást.

Azután Hobbyistaként is érdemes kicsit elmerengeni pár kigyúrt gyári vas képe felett. Sok mérnöki munkaóra, méretezés és optimalizálás van egy ilyen képen.
http://www.awea.com/awea_en/milling/5-axes/fmv/construction.htm" TARGET=_fnew>http://www.awea.com/awea_en/milling/5-axes/fmv/construction.htm
Rögzüljenek az arányok összefüggései, hogy mi miért van úgy és miért akkora. Segít átgondolni erőket, erőkarokat, azután a rugalmas alakváltozást, a rezgést és a pontosságot.

A hobbygépben szerintem nem az alumínium, mint vázanyag a gyenge pont, mert nem lesznek nagy forgácsoló erők, így nagy előtoló erők sem. Ezért kicsi lesz a rugalmas deformáció, kicsi és csillapítható a rezgés.
Azt látom bajnak, hogy általában tévesen bánnak az elhelyezésével. Oda tesznek bőven, ahová nem kéne, ahol pedig kéne még, oda nem kerül elég. Így a kész szerkezetnek nagyon gyenge pontjai alakulnak ki, ettől máshol meg hiába nagyon erős.

xw705sph

t62d6ha2b

Szia Lee!

November-december tájékán ,,hirdettem" itt a fórumon egy nyomdagépvázat. Olyan cnc-t lehetne belőle építeni, mint a Gabcsié (talán magasabbat).

Akkor sokan megmosolyogták az elképzelést, én meg azt gondolom, hogy 100x masszívabb gép lehetne belőle, mint egy alu profilokból összerakott vázból.

Ha érdekel, keresd vissza az Adok-veszekben, vagy írj, küldök képeket.

8irerv4i

A linkelt képen a mozgóhíd merevségét támogató , harmadik sín az nagy ötlet ! Ez tetszik !

etc77f5nr

Kis munkatérnél, mint ahogy a linken látszik tökéletes, de nagyobb munkaterülethez nagyobb asztal kell 50%-al. Ennyi hátrányt tudok róla mondani. Minden egyéb előny :)