Rajzok, G-kódok

Indította gaben, 2025 február 03, 18:38

Előző téma - Következő téma

gyfs6f5

Ez abszolút! Ott a G90 az elején.

Egy ismerősöm, -aki már párszor kihúzott a bajból- segít a telepítésben. Már dolgozunk rajta!

gyfs6f5

Köszönöm!
Még várok vele, hátha ez valahogy beválik. Mivel munkahelyre kell, ezért én egy fillért sem áldozok.

axy5gjjmz

Igen!
Elfelejtettem!!!
Annak idején én is kerestem ilyen megoldást, de csak a kész kód konvertálására találtam.
EditCNC, NCPlot. De ezek is fizetősek! Viszont lehet "megoldást" találni hozzájuk.
Nekem is volt amíg el nem halálozott a gépem!
Tartok tőle, hogy ebben a formában a DXF2GCode sem fogja azt adni amit szeretnél.

axy5gjjmz

Bocsánat!!!
Az este csak nagyon későn jutott eszembe, hogy megnézzem az emailt.
A küldött .stp-ből csináltam .dxf-et.
Légyszi ellenőrizd, hogy jó lett-e!
Ezt nyitja a Libre és a Dxf2Gcode is!!!

gyfs6f5

Semmi gond. Kösönöm a segítséget eddig is. Még nem adom fel, valamilyen más vonalon indulok el, de be fogok számolni róla. A FreeCad is generál abszolút G-kódot. Azt próbálom átkonvertálni G91-be...

36u2gxpt3

üdv!
Inkscape tud DXF-et nyitni és rajzolni is, van hozzá egy extension https://jtechphotonics.com/?page_id=2012
ami itt található, hogy linux alatt ez működik-e azt nem tudom, az inkscape tuti.
én lézerhez használom, tulajdonképpen a huzal ugyan azt a pályát járja, max még azt kell G kóddal megadni, hogy óra járásával ellentétes vagy azonos a korrekció miatt

3ztiz2p39

TTF editort tudna valaki jó szívvel ajánlani?
Hátha nem kellene nyóc' félét letölteni, kipróbálni.
A szokásos ékezetes problémák miatt kellene.

3ztiz2p39

yb8iik8sz

Jó választás a FontForge. Készítettem vele betűkészletet (rovásjelkészletet), FontCreator-al kezdtem, de a végén FontForge-al fejeztem be. Teljesen jól használható ingyenes progi, mindent tud amire szükség lehet. Viszont már meglévő betűkészlet magyarosításához beolvastattam a .ttf-t, kimentettem a ékezetlent .svg-be és azt egy már általam jobban ismert progival szerelgettem, majd ékezettel vissza az új helyére. Nekem így egyszerűbb volt.
Elakadás esetét jelezd, ha tudok, segítek.
(Ha valakinek esetleg szüksége lenne rovásjelkészletre, itt töltheti le és itt nézheti meg milyen.)

3ztiz2p39

Eh, tudatlanságom megint zsákutcába vitt és elcsesztem vagy egy napot. :(

Elöljáróban ugye tudvalevő, hogy legalább az "ű,Ű" és az "ő,Ő" betű mumus szinte minden CAD/CAM progiban.

Kis táblákat kellett gravíroznom.
Aspire-ben rajzoltam egyvonalas jelképeket, sokhoz szöveg is kellett természetesen ékezetes.
No de az Aspire saját egyvonalasai randák, bénák, nem műszaki dolgokhoz valók, kiterjesztése "vfont" nem tudom szerkeszteni, ékezetet rakni hozzájuk.

A Font2DXF..-el a Tahoma betűtípust megvariáltam, az ékezeteket kijavítottam, ez így megfelelt.
De sajnos ennek a proginak az egyvonalasa "mlf" kiterjesztésű, nem eszi meg az Aspire egyvonalasként.

Ekkor egy fórumtársunktól kaptam ezt a TTF csomagot, mely egvonalasként van hirdetve.
A 3. DI-engrave-mittel tetszett is belőle, ekkor kerestem  meg a FontForge progit és sok munkával megszerkesztettem a nekem nem tetsző dolgokat és pótoltam a hiányzó ékezeteseket.

A új fontkészletet legeneráltam TTF-ként, telepítettem és már tudtam is írni vele az Aspire-ben.

No igen, csak a szerszámpálya generáláskor derült ki, hogy bizony ezek mégsem egyvonalasok hanem mindegyik, két ellenirányú vektor ugyanazon a pályán, így a gravírtű kétszer megy végig minden betűn. Dupla megmunkálási idő, nagyon felbosszantott.
Persze  a tudatlanságom vitt ide, tudnom kellett volna hogy a TTF betű egy zárt hurok, NEM LEHET 1 vonalas.
Ez volt a tanulópénz.

Végül mérgemben a Font2dxf-ben megírt szöveget dxf-ként mentettem és olvastam be az Aspire-be aztán ott felrobbantottam, méretezgettem, tologattam a betűket. :(

yb8iik8sz

Ügyes vagy. Kíváncsiságból letöltöttem két free single line font-ot, de egyik sem egyvonalas. Ahogy a többi, mindegyik kitöltéssel van. Így viszont mindegyik ,,vonalnak" két széle van, talán ezért megy kétszer a gravírtű. Kipróbáltam, rajzoltam egy B betűt, vonal, beolvastam a FontForge-ba, ahol látszik is meg nem is. Szerkesztőjében látszanak a vonalak, de betűkészletnek mentve már nem. A Windows betűtípus-megjelenítőben is csak üresség. Viszont, ha berakom a ttf-t (C:)>Windows>Fonts mappába és pl. Illusztrátorral ,,vakon" készítek egy szöveget, látszik (csak nincs vonalvastagság).
Arra jöttem rá – ami csak magam következtetése –, hogy azért nincs igazi single line font, mert nem látszana, vagy van, csak nem látjuk. :)

yb8iik8sz

Sületlenséget írtam; a vonalas ttf nem látszik illusztrátorban sem. Benéztem az ablakokat. Tehát, ha vonalast szeretnénk, meg kell rajzolni vagy meglévőt szerkesztgetni.

t5jvxzhgc

Keresem...
Nincs meg valakinek a gyűjteményében ez a kontúr .dxf formátumban?
Természetesen a gravírozott "név" indifferens.

xz0mtw8ej

Tudom nem erre vágysz, az etsy -n jó drágán árulják. (És már kivágni sem kell...)

3xeir0p5y