Rajzok, G-kódok

Indította gaben, 2025 február 03, 18:38

Előző téma - Következő téma

ihvhgd64x

60db kell. 20mm alu. Nem érzem, hogy ezt igy akarom csinálni.[#kacsint]

gsz03b27r

Kivágod müanyagból és bedigitalizálod a CNC gépen.

jhgutfw6

Esetleg egy gyárit venni? Vagy egyet közelítőleg kireszelni, szilóval kitömni, az eredetit sokszorosítani?

Sabadkézi rajz alapján esélytelennek tűnik a 0,1mm.

Ha a rajzolt felület síkja hozzáférhető, akkor
a,-fémvonalzó vagy mérőszalag darabokat ráragasztva,
b,-sablonnal ismert elrendezésben pontozva vagy karcolva,
majd

1,-több pozícióból fotózva fotorammetriai eljárással esetleg, de nem igazán hobbi kategóriás feladat,
2,-egyetlen fotóból minél több illesztőpontra transzformálni.

vg8t6er64

Akit érdekel, annak tanulságos lenne, ha a kedvenc mozgásvezérlőddel lefuttatnád ezt a Robsy CNC teszt G-kódot , és a futási időt (2-3 másodperc körül kellene lenni) beírnád ide.
Köszönöm.

huatn6gfd

UCCNC-UC100 páros volt kéznél, kipróbáltam. Az eredmény megfelel a vártnak: annak, amit én vártam tőle. Mivel 320 lépés/mm van nálam beállítva, 3-at kell lépnie oda-vissza. (3,2-t kéne, de annyit nem tud szegény.) A futásidő erősen függ a beállított gyorsulástól (ezt vártam, nem fix futásidőt):

Gyorsulás   Futásidő
    150        18
    500        10
   2000         6
  10000         2

vg8t6er64

Köszönöm.
Akkor izgalmas igazán a teszt, ha 100 step/mm a felbontás beállítás az X tengelyen, ahogyan a program elején a zárójeles részeknél van.

huatn6gfd

Aha, azt szemmel láthatóan nem olvastam el, pedig végig oda volt írva. Az ott leírt paraméterekkel már csak 7 másodperc. (Szemre majdnem 8, ami bele is illik az előző sorozatba.)

Javíts ki, ha tévedek, hobbista vagyok, nem ez a szakterületem. Jól sejtem, hogy a lépés/mm értéknek nem kéne befolyásolni az eredményt, csak a gyorsulásnak? Ez meg is felel a kapott eredménynek, de ezt is várnám, hiszen az csak egy technikai kérdés, hogy a kért távolságot hány lépéssel teszi meg. Én úgy gondolom, hogy a futásidőt az határozza meg, hogy a gyorsulásból adódóan a mozgásokra (és leginkább a visszafordulásokra) mennyi időt kap, hogy megoldja.

vg8t6er64

Amikor egy digitális útmérő és pozicionáló rendszerben a mérendő út megegyezik a mérési felbontással, akkor nagyok a gondok.
Egyfelől a mérés (pozicionálás) abszolut hibája ilyenkor akár ~100% is lehet.
Ezt most hagyjuk, ott a második nagy baj, miszerint egy általános álló helyzetből induló alapmozgás 3 szakaszból áll: gyorsulás, állandó sebességű szakasz, lassulás. Ez 3 db különböző mozgás állapot. Ha nincs állandó sebességű szakasz, akkor 2 db mozgás állapoti szakaszunk van.
Könnyen belátható, hogy ha csak 1 szakasszal akarjuk azt leírni, amit csak 2-vel lehet, akkor a vezérlő programnak el kell dönteni, hogy az útfelbontás, sebesség, gyorsulás közül mi az amit az előre beállított (axis setup-ban) és az aktuális G kód sorban lévő paraméterek alapján mindenképpen tartani kell.

Mivel CNC forgácsológépek út alapon működnek, itt nem lehet tévedni, és nem az igazat tenni, mert az egyértelmű selejet eredményezhet.
Marad a sebesség és a gyorsulás elferdítése a valóságtól, amit végrehajtási időben tudunk a legegyszerűbben kitapasztalni, megmérni.

Itt jön be a vezérlő programba beépített mozgás algortitmus kérdéskör, hogy hogyan lehet minimalizálni a "halandzsát" ennél az 1 elemű elmozdulás tesztnél. Mert azt talán sikerült érzkeltetnem, hogy valami nem lesz igaz, és borulnak a mozgásállapot kijelzett adatai. Nos itt különböznek nagyon az egyes mozgásvezérlők, hogy hogyan oldják meg ezt a helyzetet.

7w9huz0vb

Nem igazán látom ebben a feladványban a gyorsulás értékének az értelmét.
0,01mm egy lépés ide-oda, ekkora utat tesz meg sokszor, mindegy hányszor.
Mivel itt nem beszélhetünk a gyorsulás mértékéről, miért specifikáljuk ezt.
Ez egy való élettől teljesen elrugaszkodott példa.
Inkább egy egységugrásteszt ahol azt tudjuk mérni a rendszerünk valóban lelépi-e ezt a távolságot.
Azt sem igazán értem a sebesség itt hogyan alakul.
Egy lépésen belül a vezérlő ezt hogyan tudná szabályozni.
Ha 0,01mm-t akarsz lelépni, miért nem választasz kisebb lépéseket?

7w9huz0vb

Amikor egy digitális útmérő és pozicionáló rendszerben a mérendő út megegyezik a mérési felbontással, akkor nagyok a gondok.

Na ilyenkor gyorsan kirúgni a mérnököt és felvenni egyet, aki legalább 10x-es felbontású útmérőt tesz fel.

vg8t6er64

"Ha 0,01mm-t akarsz lelépni, miért nem választasz kisebb lépéseket?"

Mert egy CNC gépnél azt is kell nézni, optimalizálni, hogy minél nagyobb G0 sebességgel is tudjon haladni. Csigatempóban könnyű mikron alatti felbontással cammogni.

"Mivel itt nem beszélhetünk a gyorsulás mértékéről"

Hogy hogy nem? [#conf] Ha van valóságos elmozdulás, az csakis valamilyen sebesség, és gyorsulás függvény mentén történhet, ezek egymástól elválaszthatatlanok, köztük egyértelmű matematikai összefüggés van.
Eleve beleírtad a vezérlőd axis setup ablakaiba.
Épp az a baj, és a teszt is erre van kihegyezve, hogy ezeknek ilyen esetben nem sok köze van a valósághoz.

gsz03b27r

Mit jelent nállad a minnél nagyobb G0 sebesség? Mennyi?
Hogyan méred a 0.01mm elmozdulás gyorsulás/lassulás paramétereit plusz-minusz irányban?

7w9huz0vb

Van erre több féle alternatíva is, nekem is van rá mérőműszerem, ez csak technika és pénz kérdése.
Nekem csak ilyen gagyi van, ez egy csipesz rezgésének csillapítása. De ez is alkalmas rá.

7w9huz0vb

Nem sok köze lesz a valósághoz.
Miért akarunk, olyan feladatokat adni egy gépnek amit nem tud elvégezni. Ezt nem is értem.
Persze, ez nagyon jó.
Akor itt és most én feltennék egy kisebb összeget befektetésnek.
A te vezérlőddel ami mindent is tud, csináljunk egy próba tesztelést.
Én adom a Keyence mérőműszeremet aminek a felbontása 10 nanométer, elég korrekt ide.
De ha ez nem lenne elég, azóta már beszereztem egy Renischaw-t ami 1 nanométer felbontású.
Én felajánlok neked 100.000Ft-ot ha a te rendszered, ezen a teszten tudja tartani a beállított paramétereket.
Azaz egy egységugráson belül, különböző gyorsulást és lassulást a beállított érték 1%-án.
Ugyan így a sebességnél is gondolom tudja a paramétereket.
A lényeg, nics virtuális csecsebecse, csak DOS 286-os gép és pontos egységugrás.
1 lépésen belül te tudod változtatni a gyorsulást és a sebességet. Erre szerintem itt nagyon sokan kíváncsiak leszünk.
És nem kell sem integrálni, sem deriválni csak a mintavételezés grafikonját figyelni ahogy egy lépésen belül egyenletes gyorsulást fogunk látni a különböző beállításoknak megfelelően.

vg8t6er64

"Miért akarunk, olyan feladatokat adni egy gépnek amit nem tud elvégezni. Ezt nem is értem."
Pedig egyszerű, hiszen tudnunk kell a feladat megoldó határainkat, és ez egy "gépre, vezérlésre" is igaz.
Ha valamit mozgatok egy vezérléssel egy aktuális G kód utasítás sorral (most ez a vizsgálat, tesztelés tárgya), két fő eset lehetséges:
1. A kiküldött alapjel szinten bizonyos hibahatáron belül szépen megoldja a feladatot.
2. Nem tudja megoldani, de "sunnyog, hazudozik" a vezérlő, és hatalmas hibával valamit csinál, és erre nem figyelmeztet semmilyen hibaüzenettel, a leírásban sem említ semmit az ilyen esetekre.

"A te vezérlőddel ami mindent is tud ..."
Ezt csak te állítod, én ilyet nem jelentettem ki soha.

"csináljunk egy próba tesztelést"
30 éve ezt csinálom, így alakultak ki a vezérlés, komplett hajtás, vagy csak motor Robsy kinematikai, dinamikai mérőrendszereim. De most még a felvetett téma kapcsán nem foglalkoztam a valóságos motor tengely adatok bemérésével, az egy külön nagy témakör, és ez már a szervo vagy léptető motoros topikba való, és ezekről ott említést is tettem.

"Én adom a Keyence mérőműszeremet aminek a felbontása 10 nanométer, elég korrekt ide.
De ha ez nem lenne elég, azóta már beszereztem egy Renischaw-t ami 1 nanométer felbontású."
Kár volt ilyen mérőműszerekre milliókat költened, ugyanis nem azt akarjuk bemérni, hogy ha egy légy rászáll a CNC mechanikádra, az mennyit hajlik le. Arról már nem is beszélek, hogy elvesznénk a mérési zajban, és értékelhetetlen lenne a mérés. A gyakorlati életben Hobby CNC kategóriában már a +-0.01 .. 0.02 mm gyártási méret hiba is álomszerű eredmény.

"A lényeg, nics virtuális csecsebecse, csak DOS 286-os gép és pontos egységugrás."
Érdekes verseny feltétel elgondolásaid vannak. Az egyik oldalon legyen egy 35 évvel ezelőtti számító gép, a másik oldalon meg egy mostani idétlen, drága erőmű alaplapos PC.
De van két rossz hírem:
1. A ilyen 286-os gép többet érhet a retro piacon, mint a te új alaplapos mai modernek mondott PC-d.
2. Az én vezérlőm valóban fog futni még egy 286-os gépen is, a tiednek mi a minimum igénye?[#csodalk]

"1 lépésen belül te tudod változtatni a gyorsulást és a sebességet."
Ezt én mikor mondtam, miért kívánsz tőlem lehetetlent?

"És nem kell sem integrálni, sem deriválni"
Igenis kell, mert az tőlünk független műszaki tény, hogy az út, sebesség, gyorsulás adatok között deriválási, integrálási összefüggések vannak, és egyidejűleg létező fogalmakról beszélünk.
Ha ezen összefüggések téged nem érdekelnek, vagy nem akarod megérteni, az a te magánügyed, de így elég furcsa, ha bármilyen kinematikai eseményről is határozott véleményed van.

Végül jó lenne, ha szakítanál a műszaki hitre épülő előitéleteiddel velem kapcsolatban, ezért erősen javasolnék neked vezérlés, szabályzás technikában egy op. rendszer független megközelítést. És lehetőleg csak arra a kérdésre koncentrálj, hogy egy adott vezérlő, vagy komplett rendszer hogyan, és mekkora hibákkal hajt végre a valóságban teszt feladatokat.
Azt se feljtsed el, hogy amikről én itt írogatok, amögött több tíz év elméleti/gyakorlati tapasztalat, tanulással elért tudás van, hiszen a munkám során az életemet ezen témakörök fejlesztésével, megértésével töltöttem el. Emiatt amiket írok, közlök, igen nagy valószínűséggel megfelelnek a valóságnak, így ha ez bárkinek nem tetszik, az már nem az én ügyem. Természetesen a műszaki alapú tényekre épülő vitáknak helye van, és én se vagyok tévedhetetlen.