Rajzok, G-kódok

Indította gaben, 2025 február 03, 18:38

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Érdekes felvetések kár, hogy a fórumon nem nagyon van veled azonos súlycsoportú egyén akivel érdemben tudnál róla értekezni.

Ha jól értem most egyelőre csak a G-kód feldolgozásáról van szó szoftver szinten?

Kár, hogy az ipari gépeket nem lehet olyan egyszerűen konfigurálni mint a hobby szofvereket, különben lefuttatnám a környezetemben levő pár fajta vezérlőn.

vg8t6er64

"Javíts ki, ha tévedek, hobbista vagyok, nem ez a szakterületem. Jól sejtem, hogy a lépés/mm értéknek nem kéne befolyásolni az eredményt, csak a gyorsulásnak?"

A lépés/mm értéknek kiemelt jelentősége van egy G kód sor feldolgozásakor. Nagyon nem mindegy, hogy az aktuális sorban szereplő tengely út adat mekkora lépésszámmal valósul meg, azaz ez nagyon is nem "csak egy technikai kérdés", hanem alapkérdés, ami sok mindent utána meghatároz. A probléma ugyanis az, hogy ez az arány hányados nulla és a munkatér/felbontás között bármi is lehet.

Jelen tesztnél 1 lépésről, egy stepjelről beszélünk, hiszen ez követekezik a G kódból. És ahogy írtam, eleve ez a teszt kód célja, hogy a különböző step/dir vezérlők (Mach3, LinuxCNC, ... ) mit kezdenek egy ilyen teszt kóddal. Ha ismerjük az 500 db oda-vissza elmozdulásból álló mozgássorozat végrehajtási idejét, abból is már sok következtetésre juthatunk, és ezt a mérést egy stopperrel vagy a kijelzett futási ablak adat alapján mindenki el tudja végezni, akit érdekel a téma. Természetesen az igazi az, amikor egy ilyen teszt során a valóságot is mérjük a motor tengelyén, vagy a szánon, de az egy külön fejezet. Egyelőre csak a mozgásvezérlő cselekvésénél tartunk, de mint látható, már az téma is több súlyos kérdést vet fel az út, sebesség, gyorsulás alakulása tekintetében.

vg8t6er64

Az előbb neked is válaszoltam, igen most még csak arról beszélünk, hogy egy step/dir vezérlő mit tud tenni ilyen esetben SW szinten, azaz milyen alapjelet küld ki.

Az ipari gépeket természetesen egy ilyen G kóddal ugyanígy meg lehet kínálni, be lehet mérni. Fognak vele egy kicsit "szenvedni", az biztos. Sőt a szán végén pl. egy Robsy kinematikai mérőrendszerrel a valóságos út, sebesség, adatai, minőségi viszonyai is kiderülnek a több tíz millás CNC gépnek is, ugyanis a Robsy mérőrendszer mindenféle elektromotoros hajtás bemérésére alkalmas.

Van itt egyébként egy hatalmas baj. Mégpedig az, hogy ne felejetsük el, a mi kis hobby step/dir-es vezérlőink "játékszerek" az ipari vezérlőkhöz képest, hiszen ott szoftver szinten van út visszacsatolás, azaz azok szabályzó rendszerek, csak pongyolán vezérléseknek hívjuk. A step/dir vezérlő meg csak a "vakvilágba" nyomja ki a jeleket, közben meg fogalma sincs, mi történik igazán.

Ezért szoktam mosolyogni pl.- azon a felvetésen, hogy a hobbysta korszerűsítés jegyében valaki lecseréli a régi ipari CNC vezérlőjét egy akármilyen step/dir-esre. Ez óriási minőség romlás az előbbiek miatt, hiszen a szabályzást vezérlésre butítjuk le ilyenkor.

gsz03b27r

"Jelen tesztnél 1 lépésről, egy stepjelről beszélünk, hiszen ez követekezik a G kódból. És ahogy írtam, eleve ez a teszt kód célja, hogy a különböző step/dir vezérlők (Mach3, LinuxCNC, ... ) mit kezdenek egy ilyen teszt kóddal. Ha ismerjük az 500 db oda-vissza elmozdulásból álló mozgássorozat végrehajtási idejét, abból is már sok következtetésre juthatunk, és ezt a mérést egy stopperrel vagy a kijelzett futási ablak adat alapján mindenki el tudja végezni, akit érdekel a téma."

Az eltelt idő minden számítógépen más és más, nincs egységes órajel, éppen mi fut a háttérben az operációs rendszeren.
Hogyan van konfigurálva a vezérlő program és minden más.
Beállított paraméterektől: mennyi idő van beállítva az irány és a lépés parancs kiadása előtt, mennyi a max kiadható imp. száma, igy az eltelt időből
mire is lehet következtetni?
A program a G kód szerint ki fogja adni a megadott digitális jel mennyiségét, itt az 500-500db négyszögjelet és irány jelet.

3ztiz2p39

"...a hobbysta korszerűsítés jegyében valaki lecseréli a régi ipari CNC vezérlőjét egy akármilyen step/dir-esre"

Nem!
Azért cseréli le, mert nem javatható és/vagy csak horribilis árakon tudná megoldani az eredeti felélesztését.

Bár volt a körömben egy 86-os évjáratú Hurco Ultamax-2-es vezérlővel amit kínkeservesen sikerült életre keltenem, de a tulaj 1 hét után azt mondta képtelen azt a vezérlőt használni, pedig van vagy 6-7 típusú vezérlője.
Tehát itt a kezelhetőség volt az ok.

Az ipari gépek tele vannak spec alkatrészekkel.
Egy Fanuc 0T-s alaplapot 2,2 milló forintért javítottak meg a közelmúltban, ki kellett küldeni Luxemburgba mert a magyarországi szervizek feladták.
'88-as eszterga, de célfeladatot teljesít, nagy cég, kibírták.

Ha egy hobbysta MÉH telepi áron megvesz egy ilyen hibás gépet, valószínűleg csak a hobby vezérlő lesz neki a járható út.

vg8t6er64

Persze ez a részét tudjuk, és igazad is van a horror árak miatt. Hiszen így használhatóvá válik a jó öreg gép, komoly mechaniával, és ez a legfontosabb.

Csak sokan azt hiszik, huhhhh milyen minőségi váltás ez.
Pedig irányítástechnikailag visszafejlődés.
De mint tudjuk a hobbysta a jég hátán is megél, és "furmányos" ember, és őt csak a "működés", felhasználás érdekli minél olcsóbban, mint elsődleges szempont. Ha pedig betartjuk és tudjuk a vezérlés, mozgás dinamika adta határokat az adott gépre, nincs is azokkal semmi baj legyen az egy mezei léptecses vagy szervós step/dir hajtás.

3ztiz2p39

Ja igen... és amíg a hobbyvezérlővel ellátott gép a kívánt pontossággal legyártja az alkatrészt addig a felhasználót nem érdekli a műszaki háttér.

Persze van az is, hogy amit nem tudunk az nem fáj.
Adott esetben ha be lehet bizonyítani hogy a másik pontosabb, gyorsabb, felhasználóbarátabb és nem sokkal drágább akkor van esély rábeszélni a váltásra a tulajt.

Fafaragó ismerősöm is nagyot csodálkozott amikor ugyanazt a kódot lefuttatva előjöttek részletek a reliefjén egy másik vezérlővel.

vg8t6er64

Nagyon tanulságos, és érdekes, ha 4 esetet tesztelünk.
Az út felbontás mindig legyen 100 step/mm.

Vezérlőprogram: ?
Eset   F kód(mm/min)  a max (mm/s2)   Futásidő (s)
1.         60            1000             ?
2.         60           10000             ?
3.        600            1000             ?
4.        600           10000             ?

Mivel a Fórumon elég sokféle vezérlővel (pl. Mach3, LinuxCNC, GRBL, ...) rendelkező felhasználó van, és a CNC technológiák is változatosak (3D nyomtatás, esztergálás, marás, lézergravír/vágás, ...), jó lenne ha felsoroltakra is jönnének teszt adatok.

dz7ssc2ac

Sziasztok!

Tudnátok segíteni? Doosan cnc esztergàn szeretnék lapolàst készíteni de eddig csak Okuma vezérlőn dolgoztam . Anyag d30, lapolàs  sw24 10mm hosszon, szerszám D10 4élű vhm maró. G kódokkal szeretném valahogy kivitelezni.

Köszönöm szépen a segítséget előre is! :)

dz7ssc2ac

Bocsánat majd elfelejtettem, Doosan Fanuc vezérlő.

3wc337ax5

C-tengelyen hajtott szerszámmal? Simán szemből palástmarva?

3wc337ax5

Ez 10-es körre kilences laptávot készített:

(LAPTAV-MARAS....FELTEGLA.LAP)
(ATM.12-ES-UJMARO)
T0303            (szerszám)
M35              (c-tengelyes üzemmód be)
G4P500            (késleltetés 0.5 sec)
G28H0            (c-tengely referencia)
M3S1000P12        (hajtott szerszámot megforgat)
G0X30.0          (közelít x)
G0Z-24.0         (beáll -z mélységre)
M88              (gyenge főorsófék be)
G12.1             (x-c derékszögű koordinátarendszer be)
G98               (előtolás mm/min)
M8                (hűtővíz be)
G1C4.5F500        (közelít)
G42               (szerszámsugár korrekció be, jobbról jár körül)
G1X12.0C4.5F500    (mozgások, x  átmérőben, c sugárban számít)
G1X-12.0C4.5F160      (itt van fogásban)
G1X-12.0C-4.5F500
G1X12.0C-4.5F160     (itt van fogásban)
M9   (hűtővíz ki)
G1G40X30.0F500        (eltávolodik, sz.sugár-korrekció ki)
G13.1                (vissza c-tengely polar-ba)
G4P500
M5P12               (hajtott szerszám álj)
M90                 (főorsófék ki)
M34                 (c-tegelyes üzemmód ki)
G99                 (előtolás vissza  mm/fordulatra - eszterga!)
G0X120.0Z80.0       (el szerszámcserepontra)

dz7ssc2ac

Nagyon nagyon szépen köszönöm, ez így nekem tökéletesen jó!!

3ztiz2p39

"eddig csak Okuma vezérlőn dolgoztam"

Megkérdeztehetem milyen gépen?

3wc337ax5

Ez még mindig Fanuc eszterga. A holnapi próbálkozás. Kívácsi vagyok rá, hogy mit tudok összehozni belőle. Tudom, hogy így merőleges lesz a vágás a palástra, de mindenféle módszerrel sziszifuszi  munka és próbálnék gyorsítani rajta. Elég vékony falú csőből van, meg különben is, a hegesztő legjobb barátja a hézag - áldásukat is adták a szisztémára, csak haladjunk.  :)
(Ha jól látom még van benne egy előjel hiba is.)