Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Rajzok, G-kódok

Indította gaben, 2025 február 03, 18:38

Előző téma - Következő téma

hostya

zt2c4wh9

Tibor, ha majd többen jelzik ezt problémaként akkor majd átalakítjuk úgy ahogy a felhasználók kérik. Bár eddig te voltál talán az egyetlen aki ezt nem értette meg.
Szóval szerintem ezen ne stresszeld magadat feleslegesen, foglalkozz szerintem inkább a Robsy rendszereddel.

nagysam

Bocs, hogy beleugatok, de azt hiszem, hogy mindkét nézőpontot értem.

Azt gondolom, hogy sok felhasználó (magamból és több volt kollégámból kiindulva) aki már valamilyen hasonló programot, vezérlőt használt, ha egy új progit, vezérlőt beindít, a korábban használt, általa ismert menüket, beállításokat keresi. Ha ez megvan, beállítja és használja. Ha valamit nem talál, előveszi a leírást (vagy a netet) és onnan tájékozódik.
Műszaki dolgokkal küzdő felhasználóként a "Unit" nekem sem mondott semmit, és a beállítások között turkálva sem találtam lehetőséket ezek választására, illetve utalást, hogy mit is jelent. Viszont a használatiban megtaláltam, így továbbléptem.

Heidenhain TC430-as vezérlő után, az összes vezérlőben ugyanazokat a remek ciklusokat, és paraméterezési lehetőségeket keresem. Sajnos hiába.

Felhasználóként meg kellett tanulni, hogy nem a programok igazodnak hozzám, hanem nekem kell azokhoz igazodni.

Remélem nem szítottam tüzet
sanyi

MoparMan

3d730xvev

Sziasztok!

Világtérképről keresek vektoros rajzot.
Ha csak a kontinensek vannak meg az is jó.
150x150 cm nagyságban szeretném majd kimarni.
Képen hogy milyen lenne az elképzelés.

Emailem:

hodos5420@gmail.hu

Ha van valakinek vagy tud fellelhetőségi helyet kérem ossza meg velem.

Köszönöm.

dtb

3d730xvev

Köszönöm szépen :)

fa4igtzhp

GRBL forraskodja nyilt, barmikor bele lehet nezni, hogy generalja a jeleket.

Egyebkent nem is ez a G-Code ami erdekes hanem a kanyarodas mondjuk 45 fokban. Mert ebben van ujratervezes es langyos atvezetes egyik mozgasbol a masikba.
G01 X0
G01 X100
G01 X200 Y200

Felesleges kimerni sztm. Lehet, meg erdekes de tul sok uj infot nem fog nyujtani. Egy gyarto vagy elmondja, hogy milyen algoritmust hasznal az egyenes vonal diszkretizalasahoz vagy nem mondja el. Ha elmondja akkor nagyjabol tiszta mit fog tudni a rendszer es mi varhato el tole. Ha nem mondja el akkor vagy gagyi vagy valami szuper speci sajat talalmany. Azert az utobbi idoben sztm ezen a teren nem szuletett egetrengeto elorelepes...

000000000

Sajnos az elmúlt 54 nap alatt nem sikerült megértened ezen mérések műszaki okát, lényegét, viszont határozott véleményed van a feleslegességéről. Furcsa az ilyen  hozzáállás, gondolkodásmód. [#nyes][#csodalk]

fa4igtzhp

Attól hogy a poszt 54 napos én még nem foglalkoztam a témával 54 napot.

Valóban nem értem, de ha van valami érdekes eredmény arra kiváncsi lennék.

Nem furcsa ez a gondolkodásmód. A legtöbb méréssel kapcsolatban van elvárt értékem, mielőtt nekikezdek a mérés nek. Aztán a mérések sorozata vagy alátámasztja ezt vagy nem. És akkor lehet gondolkodni rajta, hogy miért nem támasztja alá vagy miért támasztja alá. Őszintén szólva akinek nincs elvárt értéke én azt találom furának. És az elvárt értékekből adódik, hogy egy ember egy mérést mennyire talál fontosnak vagy feleslegesnek. Nyilván ha 3 mérés közülk kell választanom ahol mindegyike 1 napi munkát jelent, akkor előre elgondolkozom, hogy melyiket tartom fontosnak és veszem előre és melyiket nem  és sorolom hátra.

Kiváncsi vagyok, hogy mi az ami kijöhet a mérésből. Mint írtam nekem van egy elvárt eredményem, amiből arra gondolok, hogy túl nagy meglepetések nem lesznek a mérés során. Én a GRBL-t ismerem jobban mert azt portolam PIC32-re. Itt meglepne a mérés ha olyan dologra derülne fény amit eddig nem tudtma vagy sejtettem az algoritmus működéséről. Itt implicit feltételezem, hogy a GRBL egy léptető motoros erősítőt illetve mechanikát hajt meg. Tehát a generált lépésjelek a végleges mechanikán nyilván picit máskép látszódnak majd. De gondolom ez eredeti lépésminta (jiterrel, diszkretizálással együtt) amit a vezérlő kiad a mechanika pozicióját mérve meglepően jól követhető lesz. Az erősitők, motorok és mechanika által bevitt zaj is szintén ott lesz de nem hinném, hogy ez a pozició számottevő eltérését okozná.
Analóg rendszernél szerintem más a helyzet. Bár én oda nem step dir jeles vezérlőt tennék. Itt is van elvárt eredményem. Gondolom az analóg szabályzókör jóságát lehet látni főleg. Illetve ezen felül a mechanika és motor zaját.

Annó GRBL-ről csináltam Saleae logikai analizátorral méréseket a generált step dir jelekről. Már sztm eldobtam sajna a mérést, de abban a felvételben szépen lehetett látni, hogy mikor hogy lépteti a motorokat. Illetve amit debuggolás közben lát az ember hogy, hogyan generálja a lépéseket hogy a végén pont összehangolva menjen az XYZ azt is fel lehetett ismerni benne.

b7gwr90m6

Sziasztok
Most jutottam el odáig hogy mozgatható a gép!
Szeretnék egy egyszerű kis rajtesztet csináltatni vele!
Milyen programmal érdemes írni g-kódot?

s7manbs8

Robsy fórumtársunknak van egy jó kis tesztkódja, hátha ide benéz és elküldi a kódot, vagy a linkjét.

b7gwr90m6

Rendbe köszi
De azért valami kis progit írjatok:)

PSoft

Itt van egy nyúzós-húzós stressz teszt.
[#1896@Béni] fórumtársunk jóvoltából.[#eljen]

svejk

Mindegyik hobbycnc proginak van saját mintapéldája.
A mach3-nak pl a gyalugkakukkok, az UCCNC-nek a szerszámtartó, stb..

A G-kódot a program saját szerkesztőjével , vagy bármilyen más szövegszerkesztővel írhatod.
Pl. notepad, de akár Word is lehetne. :)