Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Rajzok, G-kódok

Indította gaben, 2025 február 03, 18:38

Előző téma - Következő téma

000000000

Köszönöm, sajnos messze vagyunk egymástól.

dezsoe

Idézaz összes "csicsa, és rizsa" mellett, amit próbálnak ezek a programok elhitetni

Tetszik ez a megközelítés: még nincs mérési eredmény, de már tudod, hogy "csicsa és rizsa" lesz. [#nyes]

De mivel kíváncsi vagyok az eredményre, szívesen meglátogatlak egy UCCNC-vel. Sőt, elvileg van egy LinuxCNC-s laptopom is. Ha még elindul, akkor viszem azt is. (Kb. 5 éve nem volt bekapcsolva...) Időpontot nem tudok saccolni, de a honlapodon levő telefonszámon kereslek majd. Persze, ha Neked is megfelel.

000000000

"még nincs mérési eredmény"

1. Írtam, hogy "a Mach3 bemérése már megtörtént."
2. A kedvenc CNC vezérlődnél pedig az már mérés nélkül is megállapítható, hogy az axis setup fő ablak adatokhoz nincs egyértelműen beazonosítható mértékegység rendelve, így ezen számok a menü megnyitásakor "lebegnek" a virtuális térben.

Ha pedig közelebbről nem lesz jelentkező (korábban volt már, csak mostanában külföldön van), egyszer összehozzuk ezt a mérést, köszönöm hogy írtál.

LittleSV

Engem is érdekelne az eredmény.
Ha jól olvasom dezsoe bejegyzését, akkor ő elmenne hozzád. Attól közelebbit nem fogsz találni szerintem.

dezsoe

Nincs ott semmi lebegés: oda van írva mindenhova, ahova kell, hogy egység (unit). Mifelénk ez millimétert jelent, pancseréknál pedig hüvelyket. De lehet, hogy az Ungabunga Köztársaságban térdkalács a standard, így ők is tudják használni mindenféle átváltogatás nélkül. :)

000000000

Az unit nem mértékegység, ahogyan írod, bármi érthető alatta, pont ez a nagy baj. A műszaki élet sajnos konkrétumokra, egzakt adatokra kell hogy épüljön, mert egyébkénbt semmi értelme nincs egy virtuális számnak, hiába szép az ablak környezete.

A magyarázatod pedig azért is erősen sántít, mert ugye a lineáris tengelyek mellett vannak forgó mozgást végző tengelyek is a CNC-ben, vagy felétek ezeknek is mm a szokásos "jelentése" hitéleti alapon? Honnan derül az ki, hogy pl. az A tengely esetén mi az unit? [#conf]

Definiálni kellene ezt rendesen minden tengely setup esetében, azaz olyan felület jelenjen meg, ami EGYÉRTELMŰEN tájékoztatja a földkerekség bármely zugában élő felhasználót, mit takar az ablakban szereplő számérték, ha véletlenül meglát egy UCCNC axis setup monitor képet.

Arról meg még nem is beszéltem, hogy ha nem tudjuk, mi az unit, a program hogyan szűri ki a gyakorlatban eleve értelmezhetetlen, tiltott, és hibás tartományokat?

KoLa

Egyszerűbben kell gondolkozni!
Unit = mértékegység, vagy mm, vagy inch, ebből választunk.
Én pl-ul coll-ban nehezen gondolkozom:)

zt2c4wh9

Hát igen, mi már csak ilyen szakmaiatlanok vagyunk. :)
De azért a mérnök úr is nézzen szét szerintem a saját portáján, amikor a nagyszerű Robsy mérőrendszeréről mértékegység nélküli ábrákat közöl...

ANTAL GÁBOR

Pedig én hosszas gondolkodás után megfejtettem .. Az ordinátán az eocén programban Márkushegyen kitermelt szén mennyisége van ( tonnában) , az abszcisszán pedig az elért népgazdasági haszon  ( forintban )... Paraméter :1985
( Kapoly ipari miniszter után szabadon )
 Psoft   a Balatonba behulló meteoritot vélte felfedezni aug 12 én [#kacsint][#kacsint]

s7manbs8

A unit az egy egyfokozatú absztrakció, amire az ember állítólag képes. :)

000000000

Egyelőre azzal törődj, hogy ember nincs a földön rajtad kívül, aki egy UCNC axis setup monitor kép látványa alapján egyértelműen tudná, mi mennyi. Hiába szép, és csicsa, cserébe így értelmetlenek, beazonosíthatatlanok az adatok.

Egy új ablaknak KELLENE tájékoztat arról, hogy egy "unit" konkrétan micsoda, mert addig a több 100 hosszúság és szög mértékegység bármelyikét is jelentheti. A gondolatolvasás, hit, találgatás pedig mellőzendő a CNC világában, különös tekintettel, amikor egy motorhajtás alapadatairól van szó, amiktől szinte minden függ egy G kód esetében.

Picit segítsek neked abban, hogy hány féle hossz és szög mértékegység létezik a világon, néhány a teljesség igénye nélkül:
fényév, mérföld, tengeri mérföld, km, m, dm, cm, mm, mikron, manométer, India foot, Clarke foot, Benoit foot, nemzetközi foot, yard, inch, cubit, ell, finger, pace, pont, fok, radián, teljes fordulat, szögperc, szögmásodperc, szögmil, sign, oktáns, sextáns, kvadráns, ........, és így tovább.

Na most akkor mi is az unit ezek közül?[#csodalk][#conf]

Én a helyedben  sürgősen kijavítanám ezt a súlyos hibát is, a következő, tizenx-edik javított verzióban elférne ez az ablak módosítás is.

000000000

gabi

Sziasztok
Ha én nagyon amatőrként mindent betudtam állítani 4 tengelyre az UCCNC-be akkor egy kicsit is értő embernek ez nem gond.Persze elég érthetően le is van írva (még magyarul is) így aki veszi a "fáradságot" és elolvassa...
bocs , hogy belekotyogtam

dtb

Nem igazán értem, mi értelme van ennek a felesleges ... -nem is tudom, mit írjak ide, hergelés, értetlenkedés?- szóval ennek az egésznek. Mi a mértékegység? Egy egzakt valami, amit tudunk viszonyítani, vagy számolni vele, ha úgy adódik. Képzett, okos ember lévén pontosan tudod, hogy az UCCNC-ben az egységet a motor léptéke alapján állítod be, mint egy viszonyszámot, és jól mondod, bármi lehetne a mértékegység, akár még fényév is, ha utána a hozzá szükséges G-kódot is fényévben generálom, akkor jó lesz a kapott munkadarab. Van értelme a további halandzsának?

MoparMan

Én a helyedben pedig sürgősen befejezném a baszakodást.
Azt már régóta tudjuk, hogy a csudálatos és anti-csicsa Robsy * rendszer a legtökéletesebb a világon, de a többi földi halandónak akik nem túlképzettek, hagyd meg kérlek ezt a csicsát, úgy ahogy azt a tervezőik megálmodták és a használóik meg használják.

(*= bármelyik Robsy termék neve tetszőlegesen behelyettesíthető)