Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

thayscj6c

Kedves barátaim! Nekem egy 80w-os CO lézerem van és hamar rájöttem, hogy sokat lehet a tükrök élettartamán növelni alkoholos tisztításukkal. Attól függően mit vágok vele akár hetente is pucolom. Persze előbb utóbb minden tönkre megy.

000000000

Ezek szerint ha letakarítom a tükröket vékonyabban fog vágni? én azt hittem olyan lencse kell bele ami vékonyabbra fókuszál...

000000000

sima csapvizel keringeted a csö hütést?
desztilált viz tesco?

000000000

itt a hiba? igen bár még csak kb olyan 10 percet  használhattam összesen, desztillált vizet használjak akkor? egyéb jó tanács? előre is köszi

thayscj6c

Nem, csak a teljesítménye lesz jobb(gyakorlati tapasztalat). Ha vastagabb plexit akarsz vágni, akkor nagyobb fókusztávolságú lencsét használj, de akkor vastagabb lesz a nyaláb.

000000000

Most csak 2 mm plexit vágtam, meg gravíroztam gyakorlás gyanánt. Csak a vágás vastagságát szeretném valahogy lecsökkenteni amennyire lehet, azt hittem lehet hozzá venni komolyabb lencsét ami megoldja ezt a gondot.

000000000

egyszer a csapvizben valo ásványok ott lesz a csö falán....Retkes akvárium hasonlo fog kinézni...
desztilált viz kel!

000000000

holnap veszek is és már cserélem... köszi
és a vágás vastagsággal mit lehet kezdeni?

thayscj6c

A nagyon vékony nyaláb sem mindig jó. A vastag plexinél visszaolvadás jöhet létre még akkor is, ha fújod az anyagot.

000000000

de gravírozásnál szebb képet ad nem?

thayscj6c

Ha gravírozásra inkább a rövid fókusz a jobb, mert vékonyabb a lézer fénye. Csak ilyenkor érzékeny a lencse fókuszpontja a asztal síkjához.

000000000

itt nézegettem de sajnos nem tudom mit is kéne néznem...
http://www.ebay.com/bhp/co2-laser-lens

frob

akkor hát pár db tükör fotó

http://kepfeltoltes.hu/view/160618/IMG_20160618_203335_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>2 tükör
http://kepfeltoltes.hu/view/160618/mirror2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" TARGET=_fnew>meg még egy

PSoft , az elsőképnél ahol két tükör van, a nagyobbik a te csövedből való :) az egy dolog hogy be van égve de ilyen ragyásan csoda hogy ment, a másikat egy kicsit komolyabb csőből szedtem ki, a hiányzó visszaverő felület úgy jött le hogy a nagy részét egyszerűen lefújtam :)
a harmadik tükör egy nagyon gyagyi kínai csőből van, látszik hogy fel van hólyagosodva itt is a felület  

szerintem a nem megfelelő keringetés, az az hűtés okozhatja ezt...
talán, érdemesebb lenne a cső körről levenni a tükrök hűtését, és külön bekötni, hogy mindkét tükörhöz közvetlen mehessen a hideg víz, ezáltal elkerülhető lenne hogy pl ezek szerint a hátsó tükör csak a cső és a kicsatoló tükör után jöjjön a hűtési körben, ezáltal akár 5-10-20 fokkal is melegebb legyen, és akkor ez még csak a széle a közepe ezek miatt jóval melegebb lehet mint kellene, de hát így rövid élettartamú ami a kicsikínainak húdeszuper :)

frob

NickE hypo? hát nem biztos hogy beleraknék, mert bár biztos hogy az üvegben nem tesz kárt de a többi műa csőben meg a szivattyúban biztos
ha már vízkőteleníteni akarod akkor ecet, de utána is alapos mosást ajánlanék, viszont még ha sima vízzel is járatod, nem nagy a vízmennyiség ami forog, viszonylag gyorsan kiül és utána már nem kell vele foglalkozni...

frob

TakiDekor  a cső tükrei mennek tönkre menthetetlenül, ami a nyalábterelésre van, azt természetesen, ahogy mondod is, könnyű takarítani, vagy is hát nem mindig, legalább is ahogy mostanság próbálom rendbe rázni a tükröket