Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

svejk

Úgy egyébként hogy szoktátok kipróbálni, hogy biztos kellő védelmet nyújt-e a szemüveg?

sasi

A látható színképtartomány 780-380 nm között van. Alatta IR (>780), fölötte UV tartomány. Az utóbbiakat nem látjuk, ezért itt biztosra kell menni a szemüveggel.

A látható színképtartományba eső lézer csupán annyiban tér el más látható fénytől, hogy csupán egy hullámhosszon rezeg, ezért elméleti fókuszpontba gyűjthető, ellentétben a normál fénnyel, mely sok hullámhosszú fényből áll, ezért fókuszfoltot hoz létre, nem jól koncentrálható az energia.

A fentiekből következik, hogy, pl. egy kék 2 W-os (470 nm) lézer visszavert fénye kb. olyan veszélyes, mint tartósan nézegetni egy 5 W-os égőt, azaz egyik sem kellemes, de nem vakulunk meg tőle. Így aztán a napszemüvegtől a vörös lézer szemüvegig minden jó, amivel halványnak látjuk a szórt sugárzást.

Én a lánghegesztő szemüveget optimálisnak vélem, ugyanis az IR és az UV sugárzás ellen is véd, nem csak a látható színképtartományban. Persze nem olyan dizájnos, mint amit a Helyszínelőkben használnak.

Nagyobb lézerteljesítménynél persze jobban oda kel figyelni a visszavert fényre!

000000000

Eddig is lánghegesztő szemüveget használtam, csak vettem még kék lézerre később. A direkt szembe kerülő  fókuszált lézertől meg semmilyen szemüveg nem véd meg amúgy sem függetlenül az árától.

PSoft

Igazad lehet!:)
[#wave]

sanyi84

Nem kell nézni, burkolat kell. Azért erős a kék de a 10 mm es legolcsóbb pozdorját nem viszi át elvileg. Én úgy csinálom hogy X-A null ba áll a teszt anyag felett a lézer, mivel A tengely a magassági és fokba van így a belövő kód: G1 X30 A5 f400. Értelemszerűen az A tengely mm be érti a bevitt adatot nem fokba. Aztán visszamozgok oda ahol a legjobbnak ítéltem a fókuszt (ha "elveszett" ) és esetleg egy próba és kész.  
Nagyban csökkenti a szórás hatását a lefúvó fej. Sokat felfog és még pozitív nyomás alatt is tartja a diódát, azaz füstös se lesz a lencse .

Összevetve kb benzinnel szaladgálással 12.000 forintból lesz egy biztonságos gépünk ami még önmagára és kezelőjére is tekintettel van ha megbízható ajtókapcsolót is csinálunk. Ha pedig ez az fellelhető otthon...

svejk

Én fű vagyok a témához azért kérdeztem, de egy lánghegesztő szemüvegben gyakorlatilag semmit sem lát az ember, ha meg állandóan fel-le kell csukogatni akkor az kb. annyira biztonságos hogy semennyire, mert előbb utóbb úgy is elfelejti az ember, lecsukni.

Gondolom a speckó hullámhosszra hangolt szemüvegekben egyéb iránt kielégítően lehet látni.

sasi

Igazad van, a lézerhez készült szemüvegekkel sokkal jobban lehet látni, mint a lánghegesztővel.
Bevallom, én semmilyent nem használok  a kékhez, ugyanis a tárgy és a levegő cső kötött kb. 1 mm van, így az kitakarja a közvetlen fényfoltot, viszont korábban infrához hegesztőszemüveget használtam.

2vkx6unz

Itt egy honlap amiből egy kicsit okosodhatsz a témában (Nem kínai védőszemüveg, igaz az ára sem az).
http://www.uvex-laservision.de/" TARGET=_fnew>Laservision
Az itthoni forgalmazó az ocl.hu  

A Laservisionnál látod, hogy milyen spektrumot mennyire enged át, választhasz különböző anyagú lencséket és van táblában is anyag ami védi a kezelőt, de betenkintést is enged a munkatérbe.

d30xhrezp

Sziasztok!
Én a következő képen kukkolom a kék lézert.
Szétszedtem egy 1,44 fdd-t.A mágnes lemez a kék fényt teljesen kiszűri.Viszont amikor éget, a hő infra fényt bocsát ki,amit az fdd átenged,így látom a foltot ahol éget.

z08dv9zyv

Sziasztok, nincs valakinek egy fölösleges szemüvege 450nm-es kék lézerhez, megvenném.
Rendeltem kinából de csak nem akar megjönni....

m7kt5jwe

Segítséget szeretnék kérni az uraktól.
Kinai 40W-os CO  lézer beállítási problémáim adódtak, ha valaki rendelkezik ilyen készülékkel és tud segíteni a beállításban azt nagyon megköszönném. (konvertálási probléma van. Corelban rajzolt grafika, vágásnál a gép saját programjába behívásakor átméretezi az eredeti rajzot)

sunraw

Lehet sületlenséget írok, de nézd meg, hogy a program, milyen mértékegységgel dolgozok.
Nálam is volt hasonló probléma, mikor is egy letöltött rajz, túl picike volt a programomban. Semmi más gond nem volt, hogy a gépem metrikus rendszerben dolgozott, a kód coll rendszerre volt írva, így a coll értékeket, mm-rnek gondolva hozta elő. (pl.: 2.345"-t a program, 2.345mm-nek értelmezte)

m7kt5jwe

Köszönöm a választ de nem ez lesz a gond (szerintem) Ha rajzolok pl egy 100x100-as négyszöget akkor a programja már 10,23 X 9,93-nak ismeri fel. Mértékegység eltérés is van meg valami miatt a méretek is elmennek.

4ybj8h3c8

Nézd meg több mérettel, ha az eltérési arányok azonosak akkor keress a programodban valami skálázási lehetőséget. Egyszer be kell lőni, oszt jónapot.

m7kt5jwe

Amit én tudtam végignéztem de nem jutottam semmire. Van vágásnál valami felbontási állítási lehetőség de valami hatalmas katyvasz az egész. Ha gravírozni akarok, akkpr ott meg teljesen jók a méretek.