Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Lehet kapni készre kevert lézergázt, de kezdésnek megteszi a sima CO2. Vákuum szivattyúnak meg szerintem megfelel egy hűtőgép kompresszor is, bár pontos nyomásértékeket nem találtam, csak annyit, hogy csökkentett nyomáson kell tartani. Nincs mit bérbe vágatni, én lennék majd a bérvágó :-) csak még azt nem tudom, hogy mit kéne vágni. Kombináltan szeretném összehozni egy CNC maróval, és egy léptetőmotoros tokmánnyal. Ezzel aztán bármit le lehet gyártani... Vagy még egy stancolóval is kellene kombinálni? ;-)
A Trumpf-nak láttam működni a stancolóval kombinált 2kW-os lézervágóját. Félelmetes...

000000000

Szia, volt itt egy kedves társunk, glasbox...
rá emlékeztetnek a terveid...   :)

000000000

Ne ijesztgess! Mi lett vele?

KBalázs

Minta kidurrant volna a sűrített levegővel merevített gépváza...[#nevetes1]

d30xhrezp

Szia!
Egy pár hónapja bele vágtam én is egy co2 lézer építésébe (próba cső építésébe). A következő linken láthatod a próbálkozásokat:DIY Co2 laser probe only with Co2 gas.Co2 lézer próba csak Co2-vel .Mint láthatod gázkisülést sikerült létrehoznom tiszta co2 gázzal,de ez még nem lézer.Most idő hiány miatt,és gáz keverék hiányában nem tudtam tovább kísérletezni.De nem adom fel!Ha valamit tudok esetleg segíteni,szívesen válaszolok az eddigi tapasztalataimról.
Üdv.

PSoft

Gugli barátunk...sokfelé irányít ez ügyben.:)

http://laserkids.getenjoyment.net/eng_co2tube.html" TARGET=_fnew>LaserKids
http://repairfaq.cis.upenn.edu/sam/rconway/35wtkit.pdf" TARGET=_fnew>35 Watt Flowing Gas CO2 Laser Tube Kit
http://www.jarrodkinsey.org/co2laser/co2laser.html" TARGET=_fnew>Jarrod's Laser World
http://www.repairfaq.org/sam/lasercc2.htm" TARGET=_fnew>Sam's Laser FAQ

000000000

Megnéztem. Kicsit keresztbe áll az ív... Lehet, hogy azért nem volt jó, párhuzamosan kellene verődjenek a fotonok. Mekkora nyomáson próbáltad? Mérted? Vajon elegendő a hűtőgép kompresszor? Szóval vannak kérdéses pontok.. Előbb megépítem a CNC marót (vagy megveszem a haverét) aztán azzal le tudok gyártani pár alkatrészt és lehet próbálgatni. Én olyan 1600-1800mm csőben gondolkodom, meg vagy 20mm átmérőben. Néztem két csöves megoldást úgy, hogy a két cső sorba volt kötve tükrökkel. Az is érdekes megoldás. 3 méter cső volt...

d30xhrezp

Hát ez még messze van a lézertől tudom!
A nyomást nem tudtam mérni,mert nincs órám,és mint írtam csak sima co2 gázzal próbáltam.Abból nem lesz lézer.Egyenlőre nekem az is elég lenne,ha kis teljesítménnyel is de valami lézer fényt tudnék kicsalni belőle.Egy kedves fórum társtól kaptam két gyári tükröt,ha a kicsi sikerülne,akkor építek egy nagyobbat.De addig csak próbálgatom.De ahhoz,hogy vasat vágjál,nagyon nagy teljesítmény kell!Sok házi készítésű co2 lézert láttam a neten,de vasat még senki se vágott vele!Azért ez nem egyszerű feladat.Ezért ilyen nagyban én nem gondolkozok.
De ha neked sikerül szívesen fogadnám a tapasztalataid.

eivmhrm04

Van valakinek tapasztalata az  AWC608 controlerrel ?

000000000

Még hiányzik a redukáló gáz (hélium)!

000000000

Semmi baj nincs a CO2-vel, miért ne lenne abból lézer? Tele van a youtube vele, elég durva tud lenni. 200W-tal már 1,5mm-es lemezt lehet vágni. Hozzáteszem a rossz hatásfok miatt a 200W-os lézer 1000W tápot igényel. A vas vágásához oxigént szoktak használni, kb. 3 bar nyomáson. Egy részét elégeti, másik részét kifújja a nyomvonalból. A csőátmérővel sem vagyok még képben, mindenhol vékony csövet látok, kitáguló végekkel az elektródáknál. Én nem tudok üveget formálni, azért gondolkodom olyan átmérőben, ami a kilépő sugár átmérője.

000000000

Tyűűű gyári ikercső :-) ilyet sem láttam még csak rajzon. Szóval ilyesmit írtam lentebb, hogy sorba lehet kapcsolni a csöveket végtükrökkel, így nem kell állat nagy feszültség. Gondolom a gázt sorba lehet kötni, a táp meg jobb is ha külön van minden csőnek.

eivmhrm04

Ja,próba cseresznye :)

000000000

Sziasztok. Tudnátok segiteni,tisztáshoz milyen lézer kel, vagyis mi a külömbség vágás és tisztitás közt, mert erről nem talaltam leirast a neten.