Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

cxmcdtrx

A második link (#5132) már jól van összerakva, csak ott elfelejtettem átírni a hozzászólás számát, az elsőben meg a http://-t nem írtam oda (helyesebben kitöröltem), így a link alapértelmezett helye az sgforum.hu-ra mutat, onnan nyitná saját magát mégeccer... :-)

csakyt

Nekem egy 15cm szélességű colos deszkához való folyósót kellene csinálnom.  Ez azt jelentené, hogy 40 cm hosszúságú huzal kellene amit megfelelő formára hajlítva kilehetne vágni. Igen, de ez a 40 cm-hez már vékonyabb huzal kellene és ezzel már nem lehetne olyan merev drótot csinálni, amivel működne a dolog.

cxmcdtrx

A trükk nem a vékony drót, hanem a vékony lemez lehet. Gyári formavágó gépeken pl. a dekorlécet ilyennel vágják.
Nem egy huzallal járják be a mintát, hanem egy lemez van kihajtogatva a mintára, és ezt tolják keresztül az anyagon.
A kivágott keresztmetszet akkora, mintha dróttal csinálnád, mivel lemezből van, ezért nem hajlik el.
Van lapos ellenálláshuzal is, fólia hegesztő gépekben is használják, azt még mindenképp megnézném.

000000000

Bocs, hogy belevaú, de a lézerrel mégis hogy gondoltad?
Meghajlítod a sugarat?

000000000

Na megegyszer. Ha  valoban nem csak eszmefuttatas es meg akarod oldani es  nem 1000db  van naponta: eloveszel 21cm hosszu megcsupaszitott rezdrotot kb 1,5-2 mm2 biztosvan otthon. Meghajlitod a kivagando profilra. Kivagod  valamivel a dryvitot ha van. Kötsz ra kb 6 V-ot. Ne izzon. Es kivagod.
Tartsd be a munkavedelmi szabalyokat... mert mindjart ugrik itt valaki.
Bocs a ekezet miatt... telo... kulonben is jovore igy kell mert az ekezetes tobb bajt. :)

000000000

A foliahegeszto huzal kb 2*0,2 mm vagyis elhajlana. De egyebkent  nagyobb keresztmetszettel pl. 0,8*3-4mm profi megoldas lehet. Cnc geppel is. Vagy egy kis celzovizzel mint a kerekparoznak kotelezo hogy   biztos kezzel vezesse :)

t4fs3a8s

A sztirol nem habosított PVC vágható lézerrel a problémát a nyaláb kúpossága adja 5 colos lencsével 1mm kúposság érhető el 1cm-es polisztirol táblánál.

csakyt

Nem hajlítanám meg. Oldalról vágnám bele. A 10cm vastag hungarocelnél a 10cm-es vastagságánál U alakú profil. Csak azt nem tudom, hogy képes-e egy lézer 6m hosszússágú ívben vágni.

PSoft

Akkor,ha jól értem,gyakorlatilag 6 méter "vastag" habot akarsz átvágni lézerrel???

csakyt

Hát lehetne így is felfogni. de valójában 6m hosszúságban. Vagyis ez azt jelenti, ha 6m távolságra elviszek egy 10cm vastagságú habot, akkor azt a habot 6m távolságból még képes 3cm mélységig bevágni. Mert ugye soha nem a teljes anyagot égetjük, hanem annak mindig csak a felületét és fokozatosan  egyre távolabbi pontot olvaszt.

hduf42fua

Kedves "csakyt" !  
Aranyos drága ember vagy ! Az én elképzelésem szerint neked x kosszú y mélységű valami kellene
a purhabba vágva.Amint látom neked a lézer körül jár az agyad ,de szerintem az egy zsákutca. Az egyik lehetséges mód lehet ,ha az "Ú" alakú mélyedésed két szárát egy egyszerű
késsel vagy un." snitszerrel" bevágod vonalzó melett az anyagba , majd vagy hajlítassz mértere  
egy éles eszközt és kivágod az "Ú" alak alját ,vagy egy megfelelő méretű eszközbe ( lehetőleg fa lap) befogsz egy cekaszt , azt rákötöd az akkutöltőre és bátram kivágod a kívánt mélységű és hosszú "Ú" alakú vájatot abból
a "csodálatos" habból.
Amennyiben most nekilátsz akkor még a mai nap meg is tudod csinálni ,de ha nem én szívesen más ötleteket ís megírhatok neked.
Mély tisztelettel Miki bá.

csakyt

Igen tisztelt Miki.
 Igazad van, mert úg is meglehet csinálni, de sajnos nagyon nehézkes, mert már be van építve és nem mindenhol férnék így hozzá. Igaz, megoldható, de nagy szenvedéssel. Én csak nézegettem a youtubon a lézereket és ez egy ötlet volt a számomra, hogy azzal mögé tudnék olyan helyeken is nyúlni a falnál, ahol más esetben bonyolult lenne. Mivel bizonyos vagyok abban, hogy a lézerrel nem a teljes vastagságot vágják, hanem mindig csak a felületet égeti, és láttam egy olyan lézert amivel elég messziről képesek voltak egy fába étetés nyomot égetni, így gondoltam, oldalról végig lehetne égetni. De amúgy teljesen igazad van abban, hogy ahogy te írtad, könnyű lenne megcsinálni. Igen. Olyan helyen ahol kézzel hozzáférek.

hduf42fua

Nos nekem úgy rémlik, hogy ezidáig egy 6m-es egyenes szakaszról van szó és mivel ezek szerint nem egybefüggő a dolog és a részletek imerete nélkül adtam az ötletet ,ezért az elnézésed kérem . Habár egy egyszerű felsőmaró
egy vonalzó melett végigvezetve is csodákra képes. További szép estét és amennyiben megoldódott a problémád  , lézerrel vagy anélkül, azért kíváncsian várjuk a végkifejletet.
Üdv

Miki bá

000000000

...nem értem miért nem tudunk segíteni. Ennyi munkával már r kivágtuk volna neki. Bár a lézerkard az igazi. Ha elküldi, kivágom szivesen..