Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Ok.
Dióda lézernél mekkora a pont (felület) átmérő az anyagon? (merthogy az intenzitásnak meg kell lenni...)

Többször sértett már meg co2 lézer, nagyon érdekes, a BŐR ALATT rendkívül fájdalmas és nehezen gyógyuló... (nincs seb, amit sajnálni lehet)

A diplomatervem szemcseszórás(ív) volt, ívszénnel (ÍVSZÉNNEL) világítottam meg... éjszaka orvosi ügyelet, kötőhártya gyulladás... RESET

Holnapra van a szemészetre időpontom: SZELENCSeCSERE !

(persze, mindig érzékeny voltam a szemmértékre, a színkeverésre -mint fényképész, a mikrocsipmikrofelirat olvasásra...)
vagyis legyetek óvatosak... :)      
[#wink][#wink][#wink][#wink][#wink][#wink][#wink][#wink][#wink][#wink]

PSoft

"Dióda lézernél mekkora a pont (felület) átmérő az anyagon?"

http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1114110662&order=reverse&index=2&azonosito=hobbycnc#4939" TARGET=_fnew>Nálam ekkora.
Egy 50mm-es fókuszú lencsével.

CO-s "foltom" nekem is van!
Ugyanazt tudom rá mondani,mint amit Te.:((

iiidyyiy3

Ezen agyaltam, hogy ha a parízert viszi, akkor hegtetoválni is lehet vele?

Viccet félretéve, én pont emiatt maradtam a piros lécerceruzánál. Annka a visszaverődő fénye talán nem okoz maradandó károsodást. Egy ilyen brutál 2 wattosnál, esetleg CO lézernél meg elég egy rossz pillantás, aztán máris foltos a világ. Informatikában használatos optikai kábelekbe sem szabad belenézni, még oldalról sem.

cxmcdtrx

Okay, de a lézer nem UV. Egészen pontosan behatárolt hullámhossz jellemzi mindegyiket, és az UV tartomány a látható spektrum alatt helyezkedik el.
Ezt követi a röntgen és gamma sugárzás, ahol már nem is hullámhosszot adsz meg, hanem a fotonok energiáját az elektronvolt megfelelő mértékegységeivel,
KeV (ezerszeres), MeV (milliószoros) E(keV)=1,24/lambda (nm), de ez más tészta, hagyjuk :-).

Látható spektrum a 380-720 nm hullámhossz közötti frekvenciák, a 3 UV szint pedig 10 nm-től 380 nm-ig helyezkedik el. (EUV 10-91.2; FUV 91.2-200; NUV 200-380)
Hiába szűröd le OD5+ szűrővel a 380 nm alatti hullámhosszokat, ha a 450-480 nm tartományban maximum OD 0.1 szűrőképességű az adott anyag.
(Maradjunk az http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=172513" TARGET=_fnew>NDB7875 lézernél, ami a 435-455 nm közötti hullámhosszon "világít")
Jó példa a "tejplexi". Nem látsz keresztül rajt, a kamerarendszereink infravörös fényforrása elé mégis azt teszünk, mert úgy világít tőle a fényforrás
a kamera képén, mint egy reflektor...
Nem kötözködésképp írom, távol álljon tőlem, csak azt szeretném, hogy valóban olyan eszközt viselj a saját biztonságod érdekében, aminek van is értelme.
Szívesen megnéznék egy kis mérést a szemüvegekről, hogy melyik spektrumban mekkora a csillapítása / áteresztő képessége.

A legerősebb lézer, amivel jelenleg dolgozom egy 100W-os YAG lézer. Egy "kis" hiba miatt nem csak a megmunkálni kívánt anyagot vágta el teljes hosszában,
hanem a lézer fészkét is, ami 3 mm vastag lemez volt. Nyilván a nem látható spektrumban dolgozik, feltehetek egy jó sötét napszemüveget, garantáltan nem látok
vele semmit, de a lézer szempontjából ha ott van, ha nincs, akkor is, ha szórt lézer sugárzás...
Én inkább megpróbálok elővigyázatos lenni, ennyi.

000000000

amit irtam az 445nm diodára....

védelmi szempontbol elég a szürö hulámhoszt eltolni az alkalmazot lézerhez....és müködik a védelem.

másik jo példa erre az RGB  lézeres dieletrikus szürökel való szinkeverés.... ot is kivánt tartományok vanak át engedve lézer hulámhossz és szürö áteresztö képeség fémes gözölésel....

cxmcdtrx

Találtam egy oldalt, ahol a szemüvegek mellett szerepel a szűrési karakterisztika is, ha valakit érdekel.
http://www.thorlabs.de/newgrouppage9.cfm?objectgroup_id=762" TARGET=_fnew>Thorlabs Laser szemüvegek

000000000

Mégegyszer visszatérve: ha nem a fényt nézem, hanem a felületet, amit vág/gravíroz, mi baj lehet?
(ha az nem tükör)

000000000

vagy ha RGB akkor az intenzitás miatt károsít?

PSoft

Ha hosszan nézed....elfárad a szemed!:))

jeepatti

Lézer kérdés, de kicsit más téma:

Lézer fénysorompót nem épít valaki véletlen?  

Kis távolságra kéne nekem megoldás (20-40cm)  
sima pointer + valami vevő egység is jó lenne.

000000000

a CO2-nek nincs látható tartományban sugárzása...
mégis megvakít?

000000000

[#wink]
köszi...
bambulok... hátha meglátom a szebb jövőt...

PSoft

De ez igaz akkor is,ha egy lenyűgöző könyvet olvasol,amit..."nem tudsz letenni".

3z4pi4rei

Ötletes és nagyon ügyes, hogy ezt így DIY meg tudod csinálni! De én ilyen tudás híján egy Duodial tekerőt raktam a potira, ami ugyebár nóniusz skálával ellátott. Ez alapból is elég lett volna, de még meg lett fejelve egy V mérő kijelzővel.

Üdv Fishi

000000000

Mi az hogy könyv? "nagyapa mik azok ott a polcon"
"ebben hordtátok a tabletet?"
nem tudom...
engem flusztrált mindigis hogy a szótárban iterációval találtam meg nehezen a szót...fel kellene emelkednem, a polcon a szótár (pl) de inkább beírom...
Ok, minden "kötelezőt" ismerek, de sose olvastam, FILMEN LÁTTAM
a hattyúk tavát is...