Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

dcsaba

Ráérni most sajnos ráérek, mert a kettőből csak az egyik lábam működik... Csak odamozogni nem tudok a lézerhez. Pedig ott áll szegény félig kibelezve, félig befejezve. A két léptetővezérlő már benne, csak össze kellene drótozni. Csakhát nem vagyok a géppel egy helyen.

ANTAL GÁBOR

Kösz így már érthető. Rákerestem még egyszer  találtam is korrekt összehasonlítást :  

"Ezenkívül a kb. 1 μm-es üzemi hullámhossz
szobahőmérsékleten nagyjából 7-szer akkora
abszorpciót hoz létre a fémekben, mint a 10,6
μm-es hullámhossz."

dcsaba

na ezt meg én nem tudtam.

dcsaba

köszönöm!

000000000

Én így tudtam, és wikipédia is:
carbon dioxide laser = 10.6 μm

dcsaba

bocs tévedtem 200nm-t. Az nagyon picike különbség. :-)

horcsab

Csak emlékekből írom, nem biztos, hogy így van. A fiber szál 2 anyag különböző törésmutatóján alapszik. A belső szálban verődik a fény, mivel a réteghatáron a fény visszatükrőzödik és így marad a szálban. Viszont nagyon figyelni kell a hajlítási sugárra, mivel ha jobban meghajlítod akkor a fény kilép a szálból. Ergó, nagy teljesítményű betáplálásnál a kábelt elvágod.

ANTAL GÁBOR

Köszi az infót. Úgy 1978-81 között a magyar ( MOM os ) üvegszálgyártás megelőzte a Zeiss gyárét . Egy NDK s kollégának kellett rendezett üvegszál egy műszerhez és velünk vette fel a kapcsolatot . ( Megdeburgi Egyetem kontra Miskolci Egyetem ) Hát nekem jutott a feladat hogy a MOM tól megszerezzem az üvegszálat. Alkalmam volt a húzóüzemet látni.  Fantasztikus volt !!! ( Azóta pláza van a MOM helyén )

robroy007

erre ki tud nekem magyarázatot adni?

http://www.youtube.com/watch?v=e9BvPeAmuvc" TARGET=_fnew>150W-os vágó lézer

http://www.youtube.com/watch?v=0dt72d-Areg" TARGET=_fnew>2mm-es acél vágás szintén 150 Watt

illetve valakinek nincs-e véletlen törött akármilyen lézer csöve?

svejk

Néphülyítés?

svejk

Gondolom abból, hogy az 5kW-osokkal 20 mm az elméleti határ, az elfogadható minőség meg 12-15 mm.

robroy007

azért kisebb teljesítménnyel is lehet vágni
sebesség kitöltési tényező függő a dolog  
2,8kW is viszi a 15mm-t nagyon sok függ a technológián és a gépen azt biztosan tudom

no meg arra lennék kíváncsi, hogy összegzik a csövek teljesítményét a nagyobb gépekben mert ott ugye nem egy cső dolgozik ahogy eddig láttam
a kínai technika pedig a teljesítménnyel egyenes arányban növeli a cső hosszt is

ANTAL GÁBOR

Pont tegnap kérdeztem a fiber lézerről. Ami a videón van a CO2 lézer?  (utalás a 4119 es beírásomra )

ANTAL GÁBOR

Bocsi csak a második videót néztem az elsőnél írják hogy CO2