Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

iezx50gsm

Igen egy kicsit belekavarodtam.Ha lehetne törölni... azt megköszönném.

frob

Szia mindenki

Zoli033 által árult lézerdiódákról tudna e valaki nekem pontos információkkal szolgálni, keresgélek diódalézerek adatpapját de nem igazán találok, azt tudom hogy C-mount a tokozás, csak jó lenne tudni a lézerdióda pontos méreteit, pl mekkora a sugárzó felület meg ilyesmi, sajnos Zoli vagy nem tud, vagy ... ilyen adatlappal szolgálni nekem, pedig a fej megtervezéséhez nagyon jól jönne, hiszen elvielg úton van már egy ilyne dióda ép Ő általa felém , esetleg az aki már vett tőlle fényképet és az ő adatlapját elküldené? előre is köszönöm.

000000000

Szia! Nem tudod, hogy mit veszel meg?[#csodalk]

frob

nagyjából igen, csak a fizikai méretekkel vagyok megakadva, te talán sikerült máshonnan levadásznom adatlapokat képeket és sikerült megrajzolnom azt amit akartam, egy nagyon szép laserfejtartót hoztam össze, már csak meg kell csináltatnom :)

c2nsu773m

Ha sikerül összeraknod akkor engem is érdekelne!
Mennyi Wattos?

frob

nem nagy 3W semmi több, demondjuk a tartót amit csinálok arra az 5W os is felkerülhet majd, úgy tervezem hogy marómotor helyére berakható legyen

c2nsu773m

Legalalább 10W legye!!!
Létszi , Létszi , Létszi !!!

frob

egyenlőre 3W kisérleti jelleggel, utána majd jöhet a többi
dejódásból is vannak nagyok

000000000

szia!
Ez a teljesitmény két élü penge anyag meg munkálás szempontbol!
Ugyanis sokrészben mindig a laser hulámhossza dönti el hogy milyen célra is alkalmazható!
Persze a teljesitmény is lényeg de legfontosabbb a hullámhosz!
A CO2 laserek ezért alkalmazhatok széles körben mert nagyon magas a hulámhosz tartománya 10600 nm !
808nm lehet több 10w is de nem éred el sose azt a megmunkálás mint ugyan akora CO2 laserné!

frob

aha.. lehet ezen még nem gondolkodtam egyenlőre kisérletiu jelleggel megy a dolog, ha beválik akkor ez is elég, ha nem majd jön a CO , egész szép kis csövecskéket lehet kapni ebay en :)
na meg néztem a lézerépítős dolgot, végül is tükröt venni lehet,  befogatós dolgokat meg meg lehet csinálnia ha van egy működő cnc machine, üvegcsövet szintén lehet venni.. onnantól már csak az áramforrás a lényeg, mert gázkeverék is kapható " aprópézé" és mivel egyenlőre nem tervezem 20mm es vas lemez vágását ... biztos a gáz is 1-2 évig elég lenne :)  

000000000

co laserné csövet nem érdemes öszerakni csak a ketö tükör többe kerül mint amenyié kapsz készen az ebayon!
lehet zárt rendszerü gázlézert is alkalmazni nem feltétlenül kel folyogázasnak lenie!
De ez általába teljesitmény fügvénye hogy milyen ki épitést követel!

frob

lehet, bár nem néztem a tükröket menyniért vesztegetik...
viszont az ebay en kapható co csöveket 80-100W ig láttam, elvileg épített csőből meg 200W is kijöhet.. már ha jól csinálod :D

000000000

és még nemszámoltad a vákumszvatyut és a kevertgázt!  
vákumszivagyusem mezei kel már ide!
akor a 20....30kv tápot ami 200..300w le is ad 30kv on az sem olcsó!

frob

vili, sokmindennel nem számoltam biztos, de az is biztos hogy homemade módon olcsóbban kijön mint megvéve a gyári motyót hasonló teljesítményben, de mit mondtam egyenlőre nem ez a cél...
majd ha ez lesz akkor jövök és sikítok hogy segítsetek :)

000000000

hay![#hamm]
3w laser diofával hol tartasz? [#rolleyes]
mibe akarsz gravirozni? [#wilting]