Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Igen, emelhető asztalt tervezek. 4 orsó a sarkainál, azt pici lánccal összekötöm, és egy motor hajtja valahol.

000000000

Gratulálok Róbert!
Mintha tényleg tudná a fizikát a hajtásod, és íme az élő bizonyítékok egyike a gyakorlatból, mire elég a 20W, és a megfekelő hajtás illesztés. Hoppá Varsányi!!!:))) Ezzel azt hiszem, végképp vége itt egyesek mesevilágának!:))
Ez egyébként annyira etelon példa, javaslom tedd át a hajtásméretezés topikba ezt a videót linkelve! Mégegyszer gratula, hiszen ilyesmiről beszélek évek óta, mi mennyi, ha helyes az elmélet hozzá.

000000000

Szia, köszönöm! Bennem nem ébredt kétely, hogy kevés lesz a teljesítmény. Még lehetne sokkal gyorsabb is a mozgása, ennél a tempónál még pontos  a rendszer. Sneci eljött hozzám segített behangolni a rendszert, a képernyőn látható volt hogyan dolgoznak a motorok. (Nem tudom a szakkifejezéseket, de látható volt mennyit maradnak le-mennek túl a szervók)
A hosszanti fogasszíjak kb. egy 36mm-es emelkedésű orsónak felelnek meg.

000000000

Én is gratulálok Róbert!
Nagyon jól néz ki ,a burkolata jobb mint egyik- másik gyári gépnek.
Item alu-profilt és csúszkákat használtál a mechanikához ? Mert engem arra emlékeztet .Gondolom olcsóbb mint a lineáris vezetékek.

000000000

Köszi. Igen, Item elemek és lineáris vezetékek. A fő célom, hogy jobb is legyen mint az átlag gyári gépek. Sajnos ezek a profilok nagyon drágák, a lineáris vezetékei is többe kerülnek mint a pl. hiwin. A görgős lineáris vezetéket a nagyon finom, és könnyű járása miatt választottam.

000000000

Tisztelt Róbert !
Akkor jól tippeltem az alkatrészeket illetően, sokat dolgoztam ezekkel a méretű profilokkal (80x40,40x40 light)és  van is alkatrészem hozzájuk de akkor is meglepett milyen igényes lett az egész . Bár az árait nem tudtam csak a profilét, meglepett hogy ilyen drága, pedig azt hittem hogy lesz egy olcsóbb alternatíva mechanika építéshez. Szerintem gyári síkágyas lézereken gépeken is hasonló bordásszíjjas hajtások vannak.
Hol lehet téged elérni mail-en ? Lenne pár kérdésem hozzád ha lehetséges. A fórumos elérésedre már irtam de nem jött válasz.

000000000

Ne szégyeld a kérdéseket itt feltenni, hadd tanuljunk mi is.

000000000

Szia, a regisztrált email címem nem igazán megbízható (bár most el tudtam olvasni a leveled), a stabil ez: info@jasic.hu
A profilok ára annyi amennyi. Lehet helyettesíteni hegesztett zártszelvénnyel, de az nem olyan szép és nehéz hasonló pontosságot elérni. A lineáris egységek árai szerintem túl drágák, 1 görgő a vezetékre kb. 6000 Ft, és abból kell kocsinként 3-4 db. Erre jönnek a görgők csavarjai, esetleges szennylehúzó egység stb. egy kocsi majdnem 100e Ft lett volna. Ez nekem sok volt, a köszörült vezetékeket megvettem, a görgőket elkészítettem a sokak által ismert módon, kis csapágy - nagy csapágybelső párosítással. Szerintem így is jó lett. A vázért 140e Ft-ot hagytam a cénél.
Egy lézervágó gép esetén nem használnék mást mint fogasszíj hajtást, ezt használják a gyári gépekben is. A másik gépemen is hibátlanul üzemel, nem rezonál, nem lötyög, nem lobog, ami hiba adódik az inkább a mechanikából fakadhat, legkevésbé a bordásszíj miatt.
Kérdezted mi kell a lézergéphez. Igen, egy lézercső, táp, tükrök, lencse. A cső töltött, gázt nem kell ezekben áramoltatni. Vízhűtés kell neki, ez egyszerűen megoldható egy tavi szökőkútszivattyút javasolnék.
Küldök árat a lézerrel kapcsolatos felszerelésekről.
Léptetőmotoros hajtással is jó lesz a géped.

000000000

Tisztelt Róbert !
Köszi a választ ! Két héten belül szeretném összeszedni a mechanikához a cuccokat és aluprofilt venni. Szerinted próbáljak meg bordás szíjas hajtáshoz alkatrészeket szerezni ? Ahogy írtad lejjebb, neked a videón működő hajtás 1.3as , 1:1es léptető motorral nem lenne túl lassú?

000000000

A lézervágó működésénél tapasztalatom szerint nagyon fontos lassú sebességnél az egyenletes járás, fontosabb mint a gyorsaság. A gép vágás közben nagyon lassan megy, viszont minden rezdülése meglátszik. Az áttételt mindenképpen javasolnám, áttétel nélkül az íveknél fogaskereket vágna. Gyakorlati tapasztalatom szerint a 100W-os lézer a 6mm-es rétegelt lemezt 500-550 mm/perc sebességgel vágja, a vékonyabbat sem sokkal gyorsabban, a plexit ennél is lassabban. Tehát akár milyen hajtást és áttételt használsz az a fontos, hogy ennél és az ez alatti sebességeken rezzenéstelenül járjon a fej.

000000000

Tisztelt Róbert !
Az kérdezném még tőled ,hogy miért servós hajtást csináltál miért nem léptető motorost. A Bordás szíjas mechanikánál alkalmazva mi a külömbség a két hajtás típus között ?

8ewgunt

Sziasztok!

Alap kérdéseim lennének:
- hobby szintre, fa gravírozáshoz, fa kivágáshoz (max. 5mm) milyen hullámhosszú lézer a legmegfelelőbb?

Az ebay-en találtam sokféle lézerdiódát, mind hullámhosszban, mind teljesítményben eltérnek, ezért kérdezem.

Előre is köszönöm a segítséget.

(esetleg ha van valamilyen összefoglaló táblázat, hogy milyen anyagot milyen hullámhosszal, stb. az is érdekelne)

- Alex -

000000000

Ha végtelenített szíjat( T-2.5) kell akkor írj. Nekem a habvágó gépem ilyennel megy aluprofilon... 0.9 Nm motorokkal...és elég gyors és lassú is ha kell rém egyszerű az egész nem mint 1 cnc gép ha bármiben segíthetek csak írj szívesen segítek.

000000000

Szia T.Robi engem is érdekelnének a lézerrel kapcsolatos felszerelések és esetleges tapasztalatok ... várom válaszod

8ewgunt

Folytatva a #1113-as kérdéseimet, ezt néztem ki gravírozáshoz:

http://cgi.ebay.com/High-Power-Laser-Module-450-mw-Cutting-Burning-diode_W0QQitemZ180446582275QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item2a03745603" TARGET=_fnew>laser diode

Ez megfelelő lenne?