Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerinted Rc egy hobby lézer építésénél mennyire lehet "hobbyzni".Gondolok arra,hogy az itt letölthető 55 w-os lézer pdf-fileba szépen leírnak mindent.A csövet meg lehet csinálni házilag,gondolom a hűtését is.Na most a tükrök azokat a speciális áteresztőképességük miatt rendelni kell az adott wattszámhoz.Legalább is az ebay-on külön vannak szedve.Mi a helyzet az átfolyós lézernél a vákuumszivattyúval?Egy hűtőgép kompresszor kb 16 kg/cm2-ert nyom.Szerinted ennek a szívóereje elég lenne egy cső üzemeltetéséhez?

000000000

szerintem 55 W-ost nem érdemes csinálni (venni kell fix töltésűt).
150 W és a felett éri meg házilag csinálni.
Vákumszivattyúnak jó minőségű kell /15 tor).
Tükör az tükör. A kilépő lencsének kell félig áteresztőnek lenni.

000000000

Laikusan gondolva az 55w-os és a 150w-os cső között csak a tükör és a csőhossz a különbség?
Neked milyen vákumpumpád van?Hol szerezted be és egy ilyen pumpának mit kell nézni az adattábláján?Gondolok itt villamos teljesítményre vagy szállítási mennyiségre.

000000000

Az én vákuumszivatyúm 0.5millibar tud az 0.37503187770961 torr.
Ezen 550wattos motor van és 12m3 szállit.
Lézernek indult de ebböl már biztos nem lesz mert mindent eladtam csak ez maradt.

000000000

Köszönöm a választ és a paramétereket!Üzemeltettél már ilyen átfolyós lézert?

000000000

Minden megvolt hozzá, de a tápegységel való tökölés és az iszonyatos értékü alkatrészek beszerzése miatt feladtam a projektet.
Diódákat simán tudtam hozzá szerezni de kondi és ballaszt ellenálásokhoz képtelenség volt hozzájutni.
Aztán berágtam és az egészet eladtam filérekért
 palackot, nyomáscsökentőt, tápegységet, tükröket, lencséket, fázis retardert, és a rezonátort is.
Mondjuk erröl a fázis retarderöl lehetne mit mesélni mert nagyon sokan azt se tudják hogy eszik e vagy isszák, pedig a szép vágáshoz elengedhetetlen.  

000000000

Nekem mesélhetnél erről a fázis retarderről,mert bár próbálok minél több irodalmat elolvasni ott nem építőknek írják le a dolgokat...Mit csinál a retarder?
A lézerdiódákkal kapcsolatban mi a tapasztalatod?

000000000

Nekem csak annyi,hogy építettem egy dpss lézert 20 mw-osat.Abban van egy 300mw os 808 nm es pumpálóforrás amit egy kristály átalakít 1064nm-re utána egy másik kristály lefelez 532nm-re.Bár műszerész esztergával készítettem a tartódarabokat mégsem mertem véglegesre összeragasztani,mert tényleg hosszú perceket lehet tökölni azzal,hogy megfelelően a fókuszba állítsd a kristályt.Egy kis kopogtatás a bronzházon és máris megszűnt a sugárzás.A vezérlőpanelt könnyebb volt összeállítani...

000000000

Azt mondják egy kép többet mond mint 1000 szó.
http://img2.tar.hu/rat001/img/39276972.jpg#3" border=0>
A rezonátorból kilépő sugár polarizációja általában lineális és ezt alakítja át körkörös vagy másnéven helikális polarizációra ez a fázis retarder.
Itt egy példa hogy ez vágásnál mit is eredményez.

http://img2.tar.hu/rat001/img/39276973.jpg#3" border=0>

000000000

Tudom, hogy a nagy ipari lézereknél nagyon fontos szerepe van, de szerinted a 100-200 W-osoknál is nélkülözhetetlen? Én használok, de kipróbáltam  plexiben, hogy lássam (persze minden lövésnél fordítottam is) nagyon kicsit módosított.
Ha nagyon jól, pontosan be van állítva a csőnél a kilépő lencse és a rezonátor tükör akkor egytagú csőnél 10% alatt van amit javíthat a retarder tükör.
Nem véletlen hogy az egycsöves fixtöltésű gyári gépeken sem alkalmaznak.
Persze több cső felfűzésénél szerintem is nagyon fontos szerepe van.

000000000

Itt a vágás minőségéröl van szó és annál meg jelentős javulás tapasztalható.
Az alsó képen látható metszetnél hogy is torzul a vágás.
Lehet hogy felüröl szinte észrevehetetlen de oldarol már látható a kivágott darabon  

000000000

Igen én is az oldalról nézhető torzulást értettem. Ezért használtam plexi tárcsát (10mm vastagot) és felpolírozott oldalút, hogy látni lehessen a nútot. Nem vágtam körebe a kört (két tartó fület hagytam, hogy ne essen ki a közepe).  
Persze egyáltalán nem azt mondtam, hogy ez semmire nem jó, hanem a gyakorlati eredményét jeleztem az én esetemben.

000000000

Egy biztos ha esetleg lézer épitésre válalkoznék újból akkor 100% hogy nem átfolyós tipust épitenék, de nem is fix töltésüt.
Normális teljesitmény csak is TEA lézerel lehet csinálni, ami méterenként 500-800watt is lehet.
Ez a tipus sokkal nagyobb nyomáson üzemel (50-100torr) de a feszültség csak 1500-2000volt viszont az áram sokkal nagyobb.
A gázt itt nagy sebességel keringetik ami eléri a 800km/órát is ezt vagy turbo blower  vagy roots kompreszoral érnek el.
A TEA lézer nagy előnye hogy RF teljesitményel is lehet gerjeszteni amit talán magnetronal is meg lehetne csinálni.  

000000000

Lehet,hogy rossz irányban gondolkodok,de akkor ez azt jelentené,hogy a lézer kilépő sugarának az alakja nem is közel kör alakú,hanem lineáris vagyis inkább egy elnyújtott elipszis?És ez a "circular polarizator" tól lesz igazán kerek?

000000000

A sugár attól körkörös lesz csak a polarizációja lineáris.