Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Arany János

Nem próbapanel!
Rajzolom, nyomtatom, fúrom, faragom. Én magam! Csak azt nem tudom, hogy mi sül ki belőle a végén!!! (ismeritek a viccet:...hát fogpiszkáló, ha el nem b...szom).
Az LPT csati és a 74hc244-es csak egszer szerepel, a végén az ic. helyére egy foglalat kerül. Ha működik a dolog esetleg 3-4 ismétlés várható. Nincs betervezve más ic-k égetése.

s7manbs8

Ha a rajz amiről berajzoltad működő és nem rajzoltad el, akkor biztos menni fog. Az IC-t programozás után ki fogod venni é s másik panelbe teszed ott is foglalatba ? Ha valami kész programot használsz hozzá, akkor mindegy, de ha sűrűn kell csinálni, akkor kényelmetlen lesz.

s7manbs8

Na aztán meg, a kivezetéseket vezesd ki valamire ha próbálgatni akarsz valamit pl. nem tudod hova forrasztani a lábakhoz, vagy csatlakoztatni másképp.

Arany János

Nos a "történet"!!!
Találtam egy vezérlőt bipol léptetőhöz. Attiny48-cal az L297-98 páros kiváltására.
Mellékelve a Hex-fájl is.  
Hogy ezt kipróbáljam, kell egy égető is.
Mambablack ajánlott egyet. Megcsináltam, de az én eszközeim (kezem, pákám, fúróm) nem igazán voltak megfelelőek hozzá. "Gyerünk! Csináljuk meg!!!" És neki estem megcsinálni. A végén pedig gondolkodni! Külső táp? Vagy a pc-böl jön?
Jó lábakra fogom csatlakoztatni? Ezért került a foglalat a végére! Hirtelen eltünt a lendület és elöntött a kétség: mit is csinálok én most? Így aztán hozzátok fordultam: talán ti tudjátok hogy mi a fenét készítettem, gerendát vagy fogpiszkálót?

s7manbs8

Már meg is csináltad ? Hogy néz ki ?

s7manbs8

Nem ATMega48 az ?

SquirrelTech

Nem mentem ennyire előre a legelső kérdésedben, mert amit írtam korábban, annak tudatában írtam, hogy az STK200-ast meg lehet csinálni kevesebb alkatrésszel, kevesebb huzalozással (átláthatóbbra) úgy, hogy minden AVR-t programozzon, ne csak azt az egyet.
Az általad mutatott áramkört átnézve szerintem külső tápot kér, de ez szinte az összes 74xxx alapú ilyen programozóra igaz. Meglehet, hogy tudja táplálni a PC is, ez viszont az alaplapok különbözősége miatt bizonytalan lehet, illetve a programozó szoftvertől is függhet. Legszembetűnőbb még számomra, hogy majdnem az összes 330 Ohmos ellenállás felesleges benne. Az LPT-t így ebben a formában (külső táp nélkül) nem igazán fogja tönkre vágni.

Arany János

Siralmasan!!!
Túl nagy furatok a túl kicsi forr.szemekhez. Eredmény: bizonytalan forrasztások. Módosítani nem tudok, mert PDF-ben töltötte fel "mambablack". Legalább ismerkedem az Eagle nevű progival, a rajzolással, nyák. tervezéssel.
Az új még csak a gépen létezik!

Arany János

ATMega48, Attiny48, 88, 168, ezek helyettesíthetik egymást, vagy ezt is a Guglira kenem rá: még fordítani sem tud!

Arany János

http://cnctar.hobbycnc.hu/mambablack2009/eletronika/STK200_Programmer/" TARGET=_fnew>EZT próbáltam lemásolni! Az sw. pedig a Pony-prog lesz. Talán!!!

s7manbs8

Az is jó hozzá.

s7manbs8

Van már processzorod is ?

SquirrelTech

Én évekig http://www.accudyne.esmartdesign.com/pdf/sh_alisp.pdf" TARGET=_fnew>ezt használtam. Igazából mindkettő jó (hasonlítanak is), és Ponyprog-gal is mennek. Viszont mindkettőnél láthatod a kimenő csatin azokat az elnevezéseket, amiket említettem. Mambablack nyáktervén egysoros csatlakozóra mennek, de a lényegükön ez nem változtat. Ezeket sok formában rá lehet kötni a kiszemelt AVR-re. Erre hivatott csatlakozón, próbapanelra, IC foglalatra stb.

Arany János

Nem! A vezérlőhöz még nem vettem semmit!

s7manbs8

Mostanában nem is kapható ez mind olyan könnyedén, nézd meg mi tudsz venni is.