Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Pár képet a hibás panelről és a hibáról tennél fel okulás képen?
Nem lehetett nedves szennyeződés miatti áthúzásból kialakult zárlat?

Arany János

Szia Gyuri!
A "keret":
A gép majdnem 10 éves, egyszer adódott vele gond (forgó prog.kapcs. 8 villanással).
Szerelő-szivattyú csere-mégsem jó- kefe csere-mégsem jó-szerelő a megadott számon nem is dolgozott soha. 15000 pénzem bánta.
Elkeseredés, olvasgatás, érdeklődés nevesebb szakiknál, mindenki panelt-epromot-alaplapot akart cserélni.
Rendeltem vízszintkapcsolót, kicseréltem.
Ennek kb. 4 éve.
A jelenség most megismétlődött, de egy-két újraindítással ment.
Vasárnap de. viszont a centrifugálás vége felé csattanás, áramszünet.
Kismegszakító nem visszakapcsolható!
Idegesség, vizsgálgatás, óránál átkötés a mühely megszakítójára- minden megy, csak a gép nem!
Hétfő de. megszakító vásárlás, beszerelés még világosban!
Jöhet a gép: víznek, jelentősebb szennyeződésnek nyoma sincs. Nem erre számítottam! Nyugodtabb lennék, ha tudnám, hogy ez okozta a bajt!
A képek tisztítás nélkul készültek.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Arany/PICT0020-kicsi-jel%f6lt.jpg" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Arany/PICT0023-kicsi-jel%f6lt.jpg" border=0>

ra8nsmk6w

A panelen keressél száradásos  viznyomokat. Az esetek többségében a baj nem elektromos hiba hanem  viz jut a vezérlő panelre. A relé alá került vizcsepp nem tud kiszáradni és ha ott átég szinte észre sem lehet venni. Javítottam már olyan vezérlőt is amelyiken egy kis nyomógomb alatti vezeték marodott le a mosószeres viztől. Ezek csak mind ötletek, de programozott chip csere után.

Arany János

Relébontás meglesz!
A "chip-kelődés" feltétlenül hozzátartozik az ilyen jellegű meghibásodáshoz?

Arany János

Víznyom:talán a CNG csatlakozónál, alsó kép, bal felső sarok.
Talán víznyom.
A középső jelölés :MAC97A8 egyik lába mellett "elhiccent" sávhoz lehet köze?

PSoft

Szinte ugyanez a "jelenség" játszódott le 5-6 éve nálam is(Indesit W105T).

Nekem egyértelmű volt,hogy a vezérlőpanelra került víz/pára cseppek okozták a panel tönkremenetelét.
Nagyon úgy néz ki,hogy Nálad is ez történt.:(

Az Indesitekben elég szerencsétlen helyen(vagy nem is véletlen???)lent jobb oldalon van a vezérlőpanel,szinte "padlószinten".
Elég közel a lúgszivattyúhoz is.

A panel burkolata is,ha jól emlékszem csak egy ketté pattintható,nyitott fehér műanyag "doboz".
A dobozba a panel öntartóan van rögzítve,jópár,a doboz anyagából kialakított lábbal/tüskével.

Ezek a rögzítő lábak,mindenhol a panelon támaszkodnak,így ideális páralerakódási/páramegtartó pontok.
A lábak alatt a párából lecsapódó vízcsepp elég sokáig ott tud maradni a panelon,csak idő kérdése,hogy mikor lesz belőle az,amit a képeiden is látni.:(((

Talán,...jobb lett volna,ha az Indesit nem dugja egy ilyen dobozba az elektronikát.

Amit most használ az asszony,az szintén Indesit(WD125T),ez már szárítóprogramos.
Ezzel is van gond,....

Néha olyat csinál,hogy bekapcsoláskor "megbolondul":) a gép,elkez önálló életet élni a programkapcsolója.:)
Elindul a beállító tárcsája,és forog körbe-körbe,miközben folyamatosan szivattyúzik is.:(

Ezen a "jelenségen" eddíg még egy reset mindíg segített,úgyhogy különösebben nem is foglalkoztam vele(eddíg).:)

s2k5ycubj

ra8nsmk6w

A szerviz szokta chip cserével fenyegetni a panelt és a tulajt. Az esetek többségében  a háttérben ilyen banális hibák vannak

000000000

Nálam ment pár évet egy AEG mosógép ami több mint 20 éves volt annak a panelja a tetőlemez alatt volt ahova nem kerülhetett víz.Elhasználódás okán lett kidobva nem elektromos hiba miatt.

000000000

Üdv . EPA 320 as gépem van NCT 90t vezérléssel. Több éve nem ment és ezt a hibát irja ki : ESTATE?   a gép nem reagál a gombokra , nem csinál semmit . Esetleg Szolnok környékén van e aki ért az a vezérléséhez . Kössz

Szalai György

Ez nekem pára kicsapódás miatti, felületi átütésnek tűnik. Erősíti a véleményemet, a panel elhelyezése a gépen belül, és a forrasztás utáni szigetelőlakk hiánya. (A Szovjetek és az NDK-sok legalább bemártották viaszba a kész panelt, de ezek a profitgüzük még ennyit sem áldoznak a haszonból.)
Kifejezetten vizes-párás környezetben üzemelő berendezésben, a leghidegebb, talaj közeli szinten elhelyezett panel, párakicsapódás ellen védtelenül. Így kell ezt csinálni egy fogyasztói társadalomban.

Az üzem meleg gépben, a párával feldúsult meleg levegő minden zugba bejut. Harmatpont alá lehűléskor a kondenzálódott vízpára pici cseppekben kiválik, és lerövidíti a kúszó áram utakat a panel felületén. Kicsi átívelések alakulnak ki és az ív hőhatására a harmatcsepp újra gőzzé válik, a felület megszárad, az oxidálódott szennyeződésekből pici kormot hagyva maga után. A kondenzációs folyamat haladtával az adhéziós erő legyőzi a kohéziósat, a csepp a panel felületén szétterül, a vezetősávok közötti szigetelő hatás a korom és víz hatására végképp leromlik, kialakul a hibaáram, amit már csak a túláramvédelem szakit meg. A folyamat közben, a szerves anyagú alkotók képesek annyira elszenesedni, hogy az áramkör többé nem is tűri az üzemi feszültséget. Üvegszálas hordozó panelre ez kevésbé jellemző, de a papír alapúak javíthatatlanul képesek rá, maga az impregnált papír válik vezetővé a szenesedés miatt.

PSoft

Én "ráerőltettem" a lentebb említett Indesit-re az általad említett "Ruszki módszert".:)) (nekem is eszembe jutott) akkor:))

Kapott több rétegben jó vastagon mindkét oldala lakkot.:)
A dobozából pedig,kivagdostam a panelhez támaszkodó lábakat,úgy is kellő merevséggel ült a helyén.:)
Utánna gondoltam,hogy,...na,jól kib@sztam magammal,eszembe jutott az esetleges későbbi javítás/forrasztgatás kizártsága.:(

De,...nem kellett a későbbiekben "bütykölni" a panelt.:)))

Szalai György

http://www.masterbond.com/tds/mastersil-773" TARGET=_fnew>A MasterSil 773-ból épp egy korty sem volt otthon?

http://cfnewsads.thomasnet.com/images/large/820/820983.jpg" TARGET=_fnew>Kép.

PSoft

Hát,...NEM.:((

A képről,amit mutatsz,egy NDK-s cucc jut eszembe.
Gyakorlatilag ugyanaz volt,mint a magyar gyártmányú http://www.langor.hu/cikk_leiras/nivocontrol_c110_500x.jpg" TARGET=_fnew>Nivocontrol,csak kicsit kompaktabb,integráltabb kivitelben.:)

Nah,...annak a panelja nézett ki úgy,mint a mutatott kép,jó vastagon "leöntve"....

Ebből kifolyólag,...eléggé macerás volt a javítása,ha kellett.:((

Vagy pld.anno a Rozmaring-TSZ által gyártott szikragátak,...
Egy panel volt benne,dugaszolható modulcsatlakozóra kialakítva.

Nah,...Ők nem bízták a véletlenre,az egész panel/elektronika,egy átlátszó,sárgás színű műgyanta hasábba volt öntve.:)
Talán,az EX-es kivitel indokával?[#nemtudom]

Ennél a modulnál a javítás teljesen kizárt volt,...több más okból is.:))

Szalai György

Ez egy lágy, egy komponensű szilikon. A keménysége a Shore A skálán 30, mint egy zselés bringanyereg. Ezt a tulajdonságát 200C fokig tartja, ha kell, ez felett forrasztható a panel. A kötési ideje négy óra. A viszkozitása 70 centi Poise vagyis kb. mint az étolaj. Ipari cucc. Nem férek hozzá.