Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Elektronika

Indította gaben, 2025 február 03, 18:18

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Na újabb ötletem támadt....

Tudjátok 48V/10A-es kapcsoló üzemű tápokkal akarom hajtani a gépemet...  
Ha esteleg mégsem lenne elég a 3db 6A-es motorhoz akkor kettőt párhuzamosan kapcsolnák...

Ez azért felvett jó pár kérdést!
Egyrészt arra gondoltam, hogy két shottky diódán keresztül kellene mert ezen van a legkisebb veszteség... és vannak belőle egészen nagy áramúak is....
A diódákkal sorba kötnék egy nagyon kicsi ellenállást is, hogy könnyen áramot tudjak mérni, hogy melyik táp mennyire dolgozik... de az sem gond talán ha egyik csak akkor "nyomná" amikor a másik már ármakorlátba megy...(tehát már-már esik a feszültsége...)
A két dióda katódjának közösített pontjára és a testpontra egy elkót is tennék, főként azért, hogy a kis ellenállásokan valós adatokat mérjek. (ne legyen impulzus terhelés jellegű)
Persze a két tápot totál azonos feszre állítanám be a rajtuk található potival...

Szerintetek ez járható?

000000000

Ha egy táp elbír két motort, akkor az egyik tápra kapcsolj kettő mocit, a másikra a harmadikat és nem kell trükközni :)

bmejdz9nu

Ha két motort elbír... akkor már talán hármat is... amolyan határeset lesz... gondolom... mármint a 10A... ezért gondoltam (egyenlőre csak elméletben) a megkettőzésre...
A kettő párhuzamos kapcsolása viszont jobb teherelosztást jelenthet... A 48V tápból ez az 500W-os a legnagyobb... nincs pl. 12A-es....

000000000

Ahogy gondolod, de tartom az álláspontomat, hogy "felesleges trükközni".  

Az azért nem úgy van, hogy ha kettőt elbír, akkor hármat is, ennyi erővel, ha 3-at elbír akkor 4-et is és így tovább, tehát bármennyit elbír [#sniffles]

000000000

Üdv Mindenki!

Minap szereztem egy Roland DXY-880as plottert, arra gondolván, cnc-híján ez is megteszi majd pár hétig szórakozni... esetleg át is alakítani kicsit(?). Viszont van vele egy kis gond. Nem emeli fel le a fejet. A tekercs működik, 12V-on már szépen rángatózik a kis elektromágnes-külön tápról kipróbálva-. A gond tehát a vezérlőn van.  A tekercsre menő sorcsatlakozón üresjáratban(tekercset levéve) 10-13V van, viszont ha a tekercset rádugom, nem bírja megmozdítani. Valami nem enged át elég áramot(?). Kapcsoláskor ez a 10-13V nem tűnik el, és én arra gyanakodom, hogy egy bizonyos PU3219 "switch" IC lehet a hibás. Erről viszont sovány az ismeretem, neten is csak ezt a PDF-et találtam:  
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/127389/PANASONIC/PU3219.html
Honnan szerezhetnék ilyet? Vagy esetleg ha ismertek hasonló, de itt is beszerezhető alkatrészt, megköszönném!

Üdv

s5f8tmfv3

Hello!
Ha jól látom ez 3db NPN tranyó egy tokban. Ha kiforrasztod a doksi alapján egy műszerrel leellenőrizheted hogy rendben van-e mindhárom.

Szalai György

Szia Fonda!

Én még ijen hármas darlingtonnal nem találkoztam. A lábkiosztása is elég speciális nekem.

De négyessel igen: Toshiba MP4303, MP4501. Vagy Sanken SLA4061, STA401, STA404, STA471. Sajnos ezek a te IC-dhez csak funkciójukban hasonlítanak, lábkompatibilitás szempontjából abszolút nem.  

A paneleden a kérdéses jóságú darlington bázisával, valószínűleg lehet soros ellenállás. Ha van, azt talán egyszerűbb elsőre kivenni mint a nagy IC-t. Elég az egyik végét is. Akkor egy külső ellenálláson keresztül adhatnál a kérdéses bázisra előfeszítést, és ha kinyit akkor nem a nagy IC a hibás, hanem annak a vezérlése.  

Ha mégis a nagy IC a hibás talán jobban jársz, ha az egy hibás darlingtonnal párhuzamosan, repülő szereléssel, építesz egy IC-n kívüli darlingtont egyedi alkatrészekből. Megint csak a bázisellenállástól indulva. Főleg ha nincsenek az egésszel komoly szándékaid.

Jó szórakozást.

7vpav5d32

Hali!

Nem irigylem a Fondát :-): Azt hiszem ez kimeriti a hobby fogalmát .

000000000

Köszönöm a válaszokat!
 Végül Szalai Gy. megoldását választottam, a darlingtont meghajtó tranzisztor kiforrasztása egyszerűbb volt, és egyből ki is derült, hogy bizony annak a bázisfeszültségét sem vezérli semmi, szóval téves volt az első meglátás... egy napi munkával arra jutottam, hogy egy ideig schmitt triggeren, és kül. ic-ken keresztül még megvan a jel, de aztán jön egy CMOS IC(kimenet: Y=A*B negálva), aminek a B bemenetére nem kerül semmi, így valószínűleg nem tudja végrehajtani amit kéne neki. A hiányzó jel egy "százlábú" sharp IC-ből érkezne. Így azt hiszem le kell mondanom a plotterről.

u.i.: azért tanulságos volt a próbálkozás, ajánlom mindenkinek az ilyesmit, aki unatkozik:):)

000000000

Elég mazohista dolog...[#vigyor3]

000000000

Miről beszéltek?!:):) "Én aki villamosnak" tanulok;)

000000000

Akkor tényleg az vagy [#nevetes1] Én már tapasztaltam...

svejk

Helló!
Viszont ha ez így van akor minden bizonnyal nem a plotter a rossz, csak valami programzási hiba van.

000000000

Képes volna elmászni a programozás?![#lookaround]
Bár a lényegen ez sem változtat, használhatatlan :S programot átírni esélytelenebb mint magát chipet beszerezni-szerintem-.

svejk

Nem a belső programra értettem ,hanem valami kompatibilitási vagy kezelési gond lesz.
Azok a procik nem szoktak csak úgy elromlani főleg így ,hogy a perifériától "messze" van