Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Most akkor ez milyen motor?  
DC kefés? Hány kefe? Új? Egy kép róla? Cimke van rajta? Tengely átmérő? A motor súlya? Adatlap? A 200-as encoder nagyon furcsa nekem...

eivmhrm04

Péter az 500 W  ról beszélek most,azon nem látok kefét van vagy 12kg a tipusa PMES-16-MA31 és ezen az oldalon van róla kép is www.booyear.com/htm.php?nowmenuid=42760

eivmhrm04

A 200W os pedig TS1446N5E 13 ezt kinálják 15 ezerér azthiszem ezen is 200 as encoder van,de használt ez is.

eivmhrm04

Ha a 200C/T jelzés azt jelenti

eivmhrm04

Na ezért szeretem én ezt a fórumot, van aki tud segiteni.Legalább is megpróbálnak

eivmhrm04

Csak azt nem tudom mit jelenthet az hogy PRINT MOTOR ez van ráirva is

bmejdz9nu

A kefenélküli az tökmindegy... :) remélhetőleg sok benne a réz :)

A másik:
Szerintem furcsa... Én még 200-as encoderrel nem láttam gyárilag szerelve szervómotort...
azok az adatok kellenének: súly, tengely méret, kefék száma, kép... aztán bele lehet határolni... utánna...
Print Motor= Nyomtató motor ?:)

eivmhrm04

A tengely 16mm sulya kb 10-12kg

eivmhrm04

eivmhrm04

eivmhrm04

Az viszont tetszik hogy ekkora nagy motor ceruza1,5V elemről is szépen forog

Szedlay Pál

Hozzáértők magyarázzatok el nekem valamit.
Mit jelent az encoder szorzás??????????
Itt a fúromon már hetek óta olvasgatom az encoder osztás szorzás gondolatát, de nem értem a szorzást. A legnagyobb problémám az, hogy ha hoz nekem a postás egy szóró lapot akkor ha ebből 10db tesz be a postaládába( pedig egytől is ideges leszek) attól az információ még mindig ugyan az, több információt nem kapok csak egy félét, de azt tízszer.
Olvasgattam a driverem leírását, step/dir üzemmódban ahogyan Tibor45 javasolta.
Itt jól le van írva.  
Ha az encoder felbontásom 131072/fordulat
akkor 0.001mm-re jut kb. 26 encoder jel. ez +-13 jel, amin kényelmesen 0.001mm tudja tartani helyzetét 5.08mm  menetemelkedésű orsónál.
Ettől teljesen független beállítható, hogy egy step jelre mekkora legyen az elmozdulás pl. 0.01mm így egy 25KHz-es vezérlővel elérhetek 15m/perc-es sebességet. Eddig még értem.
De mire jó az encoder jel szorzás és abból a vezérlő honnan tudja a tengely pozíciót amikor " tíz egyforma újságot" kapott.
Kösz a válaszotokat.

eivmhrm04

Van kefe benne 4 drb,szétszedtem kivülről nem lehetett látni

bmejdz9nu

Jó ez a postás dolog... :) Jó a hasonlat :)

1. Encoder jelét csak osztani lehet (szorozni nem, vagyis minek... a postás esete...)

2. Az Lpt porton a szoftver által kiadott step jeleket szokták szorozni! Ez is nagyon hasonlít a postás hasonlathoz, de!!! azért teszik, hogy a step jelek mennyisége "elérje" az encoder által adott jelek számát ("beálljon a vezérléshez szükséges egyensúly")... azaz ha nagy az encoder és "sokat" fordul a motor akkor nagyon sok encoder jelet produkál...
Step jelek "felszorzása" azaz sokszorozása egy kényszermegoldás! Azért mert az általunk "kedvelt" szoftverek sokkal kevesebb léptető impulzust tudnak csinálni mit az ipari vezélők (pl. mint a tied :)
Tehát pl. ha a max. 25Khz akkor ahhoz nagyon kis értékű encoder passzolna, ami nem "divat" a gyári szervómotorokon... de ha lecserélnénk az encodert egy "passzolós" kicsi értékűre (kis cpr érték) akkor a tengely pozicióban tartásával akadnak gondok (sőt gyorsítási képesség is romlik - az effektus hasonló mint a microsteppes rendszernél). Encoder csere helyett persze lehetséges az encoder jel "nagyon erős" leosztása...hogy beálljon az egyensúly...(de az egyenlő mint. encoder csere)

A vezérlők eleve 4X-es üzemmódban működnek. Azaz az encoder mind a négy élét feldolgozzák!!! (ez nem szorzás!!!) mert postás hasonlattal "minden szórolapon hasznos pozició információ" van! (ez az alapmód ehhez képest osztanak, ha osztanak)
Ezért pl. egy 500cpr-es encoderre azt szokták írni és mondani, hogy = 2000ppr (pulse per revulution - impulzuus/fordulat)
(Mindíg az 500cpr-es encoderrel példálózok... mert az egy jó érték...:)

eivmhrm04

Péter mit szólsz akkor ehez a motorhoz mármint az 500W os hoz.Meg jó volna ha véleményyeznéd a 200W osat is hogy elég erős lessze ekkora géphez.Köszi