Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Jól látod... de ne használjuk a szorzás kifejezést, mert ez valójában nem szorzás... csak kiolvas mindent ami van... azaz amit az encoder tud...

000000000

Szia Pál!
Túlvariálod Te is.
A klasszikus szervo alapelmélete az alábbi
rendszerfeladat megoldása:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/servo.jpg" border=0>
Láttok Ti itt encodert???
A jó szervo titka, lényege: ennek a rendszernek
a matematikai modelljének a megoldása,
különös tekintettel a többszörös tároló elemekre
(a motor már önmaga ilyen), valamint
időállandókra. Ezt egy X-ed rendű diff.
egyenlet megoldása adja, amiből nagyon
fontos gyakorlati tapasztalatok adódnak.
A rendszer egységugrás tesztjeivel valamint
harmonikus gerjesztéssel pedig az úgynevezett
átviteli függvényét tudjuk megállapítani.
Amíg ezekről nincs infónk, legalább alapfokon
valakinek ezekhez nincs lövése, az encoder
körüli osztás szorzás, idevezetem-odavezetem,
stb. kísérletek 50-ed rangú kérdések.

bmejdz9nu

Mire gondolsz pontosan... ahogy írod az elvet... majd minden vezérlő ilyen....
Mi az, hogy egyik lemarad?

bmejdz9nu

Serintem Pali már mindent ért... :)

Szedlay Pál

Tibor45!
Azt hiszem már nem tanulok meg integrálni bár nem ördöngösség. Mi a fenének kell nekem mindenhez értnem, ezért vannak szakemberek akiknek lehet, hogy rossz a foguk ( vagy nem)én elkészítem és kifizetem a servo beállítást. Ö meg úgy sem tud fogat készíteni magának.

000000000

Na látod. Akkor az egész cuccodat vigyed el
a legközelebbi gyáriképviselethez,
mond el az igényeidet, CNC géped adatait
(max.seb, felbontás, gyorsulás, tömeg, J, ...)
és a feladat meg van oldva.
Míg a szakemberek dolgoznak a szervódon,
közben csinálsz egy fogat, annak az árából
már ingyen van az egész setup.:)

Szedlay Pál

Semmi Péter, felejsd el.
Biztos én maradtam le valamiről életembe, de ez
nekem túl magas. Kihívom az omron szakembereit  
Ha beállitja kifizetem, hanem akkor egy fillért sem lát. Ez lényegesen egyszerűbb számomra mint mindent megtanulni.

Szedlay Pál

Igazad van a cipész maradjon a kaptafánál.
Csak szeretnék én is konyítani valamit hozzá, de nem ebből szeretnék megélni.

x4rhew5r3

Igazatok lenne, ha ez nem egy hobbi fórum lenne. A bonyolult dolgoknak is van olyan egyszerűsített modellje, amit difegyenletek nélkül is meg lehet érteni. A teszt magam részéről az, ha egy 10 évesnek nem tudom elmagyarázni a lényeget úgy, hogy ő is megértse, akkor beismerem, hogy én sem értem eléggé. Ez persze csak rám vonatkozik. Az egy kicsit bosszant, amikor az egyszerűsített modell alapján azt hiszi, hogy mostmár mindent ért, de hát a dolgok ilyenek. Majd ha jobban megérti, rájön hogy mi mindent nemért.  

Amin kipattant a vita, ahhoz a következő megjegyzésem lenne. Nem azért adják tovább az enkódert a mozgásvezérlőnek, hogy az egyik tengely hibájához igazítsa a többi tengely mozgását, hanem azért, ha lemarad az egyik tengely, akkor a többivel bevárja.

x4rhew5r3

Még egy megjegyzés. A mozgásvezérlő megkapja az enkódereket, ebből tudja a pillanatnyi helyzetet. A következő pályaelemet ezáltal nem az elméleti pillanatnyi pozícióból számítja, hanem a tényleges pillanatnyi pozicióból. Ha nem lenne ez a visszacsatolás, akkor vakon nyomatná az elméleti pályát, a maró meg ezt követné úgy ahogy tudja. De mivel van ez a visszacsatolás, a ténylegesből lehet képezni a következő elméletit. Mindennek az alapja a megbízható enkóder információ.

z3ac46j2r

Péter!
Irtam email, privatot.
Legyszi nezd meg a leveleidet.
udv
Dress

Szedlay Pál

Sneci!

Nagyon köszönöm a válaszod, bár tudni nem tudom, de kapizsgatom. Ez volt a kérdésem,hogy mind erre miért van szükség.Megválaszoltad. És az a véleményem, hogy az ilyen egyszerű kézzelfogható válaszokból az aki nem ért hozzá magas szinten vagy sehogyan, sokkal többet profitál. És azt hiszem egy ilyen válaszhoz nem csak tudás hanem főleg intelligencia kell.És neked mindkettőből adatott.
Köszönöm.

Szedlay Pál

Péter!
Kérdezted tőlem:
"Mi az, hogy egyik lemarad?"
Szerintem kérdezd meg Snecitől, Ő olyan érthetően elmagyarázza, ha a #4554#-es válaszából ez nem lenne világos.

svejk

Hali!
És ilyen "mozgásvezérlő" holszerezhető be és milyen áron?
Gondolom a hardveres (pci, isa) kártyák tudják, amelyikbe visszavezethető az encoder jele.
Vagy most kimondottan a Szedlay vezérlőjéről van szó?
Hobby szinten biztos nem egyszerű megoldani, mert így még egy (vagy több) szabályzást kell kordában tartani.
Hiszen ebben az esetben a három tengely még egymástis próbálja szabályozni.

000000000

Ezt csinálta meg Tibor45 amikor az eszterga meghajtó motor forgásához rendelte hozzá a keresztszán mozgását.
De erre meg azt mondtátok, hogy mekkora kihívás erre a programot megcsinálni.