Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Kristály Árpád

Balu Ez lemaradt!!!

[#eljen][#worship][#eljen][#worship][#eljen][#worship]

dg8n4i8x

Köszi mindenkinek! Ez a panel a most készült felületkövetőm vizsgája is volt egyben... Azt hiszem megérdemli a jelest :)  

Gyuri! Eddig amit építettem így az bevált, nem volt gond, persze mind digitális áramkör volt... Meg tudom csinálni úgy is, hogy csak a vezetők maradjanak, de az sok idő... Ez így fúrással kb fél óra cnc munka... Semmi vegyszer, csak egy kis zaj :)

Péter! Igen ez az amit a németek is :) cncecke-ről való, erre hivatkozik Uli az oldalán... Már van egy e240-em! Köszönet érte Svejknek! :)

3vv2btrhv

a felületkövetodet szeretném látni légyszi akármien fotot tegyél fel .

dg8n4i8x

Szia Tibor!

Semmi extra, ugyan az az megoldás mint motorosé, de holnap teszek fel képet!

j3rx6bsjd

Rutinos kollegáktól kérdezem,hogyan változik a szervó motor viselkedése,ha az encodert kisebb felbontásúra cserélem?
Értem ez alatt a tartóágat,stb...
Nagyobb fordulat kellene,de elfogyott a freki.
Időhiányában nem akarok kisérletezni.
Ha valaki már kitapasztalta,akkor ne tököljek vele.

svejk

Most mekkora az encoder?
Van-e áttétel, ha igen mekkora?
Mekkora a menetemelkedés?
Milyen jellegű gépezet?
A fenti kérdések után lehet eldönteni, hogy érdemes-e csökkenteni az encoder osztást(fizikailag vagy jelosztóval), vagy step jel többszörözés, esetleg komolyabb vezérlőszoftver.

000000000

Durvább pozícióban tartás (logikus a kisebb felbontás miatt, nagyobb szögelfordulás tartozik az encoder jelváltozásához).
Lengés hajlam kissé nőni fog és a D-tag hatása romlik.

bmejdz9nu

Na már meg is válaszolta István.

j3rx6bsjd

Köszi!
Ha az osztást pont a felére csökkentem az drasztikus lengéshajlamot idézne elő?
360-as encoder 4x-es módban van jelenleg és a kérdés az,hogy ha lefelezem akkor még beállítható-e lesz.
A felbontása az még meg fog felelni,mert elég az 0.1mm pontosság.

000000000

Hát a beállíthatóságot innét nehéz megmondani, ez teljesen motor és vezérlő függő (a tol-ig tartománya dönti el)! Esetleg abból indulj ki, hogy a mostani beállítása hova esett a potin, adaton és ha feltételezzűk a lineáris változást, az még plusz tartományba bele fér e?!
Persze ez sem garancia a sikerhez...

svejk

Ja, tényleg milyen vezérlő?
Mert a gyártótól lehet hamarabb kapsz használható tanácsokat, mint hogy itt vagtában találgatunk.

j3rx6bsjd

bmejdz9nu

Én azt vettem észre... hogy egy nagyobb méretű (4Kg felletti kat.) motornál kisebb encoder is elmegy... :)
Mert egy nagyobb motort eleve lomhább...

Encoder jelet lehet úgy osztani, hogy A+B bemenet és A+B a kimenet?

svejk

Igen, Tibor45-nek van ilyen elektronikája, azzal állítólag minden encoder osztás kivitelezhető korrekten.
Úgy tudom abban van az a drága IC.

bmejdz9nu

Nem semmi lehet... kár, hogy nem árul az IC-ből...