Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

trawe

Kis fejvakarással de megtaláltam !
Nem vagyok egy elveszett ember de ez a szervó kicsit kifogott rajtam. Ha jól emlékszem multkor is eddig jutottam el. Elhasalt aszt félre raktam.
Most meg jó lenne amíg szárad a szerszám gyanta a cnc asztalon gondoltam megint előásom a projektet.
Igazából lézer asztalhoz vettem de cnc nek nagyobb szüksége van rá.

svejk

Ebbe a hibaüzenetbe mindenki beleszalad. :)

svejk

No látod, ha ezt leírod mindjárt #2809-ben akkor értettük volna mit karattyolsz. :)

De Te csak kiemelted a hibahatárt, így aztán Designer is ezen lovagolt.
És amit írt az igaz is, vagyis egy beállított szervonál ahol az üzemszerű hiba nagysága mondjuk 10-és 500 inkrement ott mindegy, hogy a HIBAHATÁRT 1000 vagy 10000-re állítjuk nem szól bele az üzemszerű működésbe, hiszen nem is feladata.

(a következőket nem neked szánom, hiszen Te sokkal jobban tudod...)

Itt álljunk meg, mert azt tudni kell, hogy ezek az ipari szervok nem visszacsatolatlan step/dir rendszerre lettek kitalálva.
Az iparban a mozgásvezérlő mindig kap jelet az aktuális pozícióról, a hobby mozgásvezérlőknél ez sajnos nincs így.

Az ipari mozgásvezérlő tudja hogy most épp G1-el kell dolgozni és szoros visszacsatolást tart fent, míg G0-nál mintegy szabadjára engedi a motorokat és akár több százas hibát is megenged a mozgás közben.
Ebben az esetben a servo hibahatárát nagyra lehet állítani, az csak drasztikus esetekben, pl. karambol fog letiltani.

A hobby vezérlőknél nincs választási lehetőség  -bár én ezt már többször szorgalmaztam, akár egy egyszerű felváltott kimenő jelet kiadhatna a szervok felé a mozgásvezérlő G1 és G0 esetén-  így meg kell fontolni, hogy a hibahatárt hova állítsuk.
Kis értékre hogy nehogy elrontsa a munkadarabot, de ekkor elesünk a G0 száguldások és nagy gyorsulásoktól, -lásd Gecko320 servo  elmélete- , vagy magas hibahatáron hagyjuk száguldunk, gyorsulunk a szervoinkkal és megbízunk abban, hogy kis sebességeken hűen leköveti a pályát.
Kompromisszumos beállításokkal ez általában kivitelezhető.

trawe

A féknek az alacsony jelkimenetét mivel szoktátok felerősíteni, hogy kapcsolja a 24v dc-t.
Szilárd test relé vagy mosfet vagy csak sima relé ?
Vagy más?

trawe

Már nem vagyok mesze de még mindig nem megy.
Szóval kivezet ékeltem a conetort egy próba panelra ott kapot 5 ledet ami a hiba státusokat adja vissza.
Hibák nincsenek vagyis itt fordítva van ha az errorled nem világit akkor van error :(
Akkor tudtam villogásra bírni a motion error ledet ha kézzel megpróbáltam megtekerni de hát persze korrigálta magát.
Szoftverból a motor tuning lefut.
sign1 pulse1 100ohm a pozitív 24v
sign2 pulse2 2,2k ohm a jelet adná
szétszedtem a vezérlőt 1,5 volt esik az opto kapun szerintem annyinak  elégnek kell lenni..
Vagy több kell?
configban a 3 beállítást kapta az irányítás ami a pulse dir nek felel meg.
Így most jelenleg galvaikusan le van választva a vezérlő a külső 24 voltról nem tudom hogy a ground ot toljam e be negatívba?

Főleg mauába próbáltam letesteltem a sign2 és puls2 re először kézzel póbáltam impulzust adni majd próbáltam mac3 kártyáról is de a motor nem mozdult :(

Nem tudom, hogy talán configban van valami extra elvileg egy működő gépből szedték ki ki tudja mikor.

Most egyenlőre nincs több ötletem :(

trawe

Már nem vagyok mesze de még mindig nem megy.
Szóval kivezet ékeltem a conetort egy próba panelra ott kapot 5 ledet ami a hiba státusokat adja vissza.
Hibák nincsenek vagyis itt fordítva van ha az errorled nem világit akkor van error :(
Akkor tudtam villogásra bírni a motion error ledet ha kézzel megpróbáltam megtekerni de hát persze korrigálta magát.
Szoftverból a motor tuning lefut.
sign1 pulse1 100ohm a pozitív 24v
sign2 pulse2 2,2k ohm a jelet adná
szétszedtem a vezérlőt 1,5 volt esik az opto kapun szerintem annyinak  elégnek kell lenni..
Vagy több kell?
configban a 3 beállítást kapta az irányítás ami a pulse dir nek felel meg.
Így most jelenleg galvaikusan le van választva a vezérlő a külső 24 voltról nem tudom hogy a ground ot toljam e be negatívba?

Főleg mauába próbáltam letesteltem a sign2 és puls2 re először kézzel póbáltam impulzust adni majd próbáltam mac3 kártyáról is de a motor nem mozdult :(

Nem tudom, hogy talán configban van valami extra elvileg egy működő gépből szedték ki ki tudja mikor.

Most egyenlőre nincs több ötletem :(

rmkeh8a83

Sziasztok a DR2-es és a Sigma2-es vezérlők Cn1-es csatlakozó lábkiosztása megegyezō?pl:7-8 11-12 levàlálasztó lártya lesz elōtte illetve kell hidalni valamit a csatlakozókban vagy sem sigma leírást néztem csak megerősítést kérnék vagy javaslatot kōszōnōm

rmkeh8a83

Sziasztok a DR2-es és a Sigma2-es vezérlők Cn1-es csatlakozó lábkiosztása megegyezō?pl:7-8 11-12 levàlálasztó lártya lesz elōtte illetve kell hidalni valamit a csatlakozókban vagy sem sigma leírást néztem csak megerősítést kérnék vagy javaslatot kōszōnōm

Révész Richárd

Valaki tudja az SGDM szervó PC kábel bekötését és a csatlakozó típusát?

Révész Richárd

Valaki tudja az SGDM szervó PC kábel bekötését és a csatlakozó típusát?

svejk

A PC technikából ismeret FireWire (1394) csatlakozó, a manuálban benne a bekötés.

svejk

A PC technikából ismeret FireWire (1394) csatlakozó, a manuálban benne a bekötés.

svejk

Bocsi az encodert írtam, neked a kommunikációs kell ugye?
Az meg 14 pólusú MDR csati, a bekötás szintén benne a manuálban.

svejk

Bocsi az encodert írtam, neked a kommunikációs kell ugye?
Az meg 14 pólusú MDR csati, a bekötás szintén benne a manuálban.

Révész Richárd

Végignyálaztam 623 oldalt de nem találom.
Nekifutok mégegyszer.

Köszi.