Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

designr

A doksiban viszont azt irja az EX hez való Panatherm nem csereszabatos a többivel..

jau5ccsn9

Attól én is félek egy kicsit. Egy kínai szervizes 1.07-es verziót használt hozzá... Megpróbálom megtalálni.

rmkeh8a83

Sziasztok Boldog Új évet kívánok. Szeretném a segítségeteket kérni a képen látható motor encoder kiosztásában köszönöm

jau5ccsn9

Szia!

BÚÉK Mindenkinek!

Remélem ez segít:

https://www.unisgroup.nl/pdf/EN/Omron-Sigma-II-Servo-Drive-Manual.pdf

A 6.2 rész az encoder bekötése.

designr

A motor doksijában nics benne?Gondolom az megvan már..

rmkeh8a83

Sziasztok köszönöm a segítséget

borvendeg

Sziasztok!
Van egy Omron R88D-UP04V szervo vezérlőm és egy elvileg hozzá való 100W-os motorom.
A kérdés adtam neki step/dir jelet. A CW és CCW bemeneteire de a motor látszólag össze vissza forog/ugrál. Kell e neki még valami reset vagy start jel bárhova, vagy mi lehet a baj?
Szervo kábel nem volt hozzá így azt én gyártottam le.

üdv.

borvendeg

Annyi kimaradt hogy ha nem adok neki semilyen jelet tehát a cn1-es csatit lehúzom akkor szépen tartja a pozíciót, a tengelyt megpróbálom elforgatni visszaáll.

designr

Nem irtad hogy vezérlő korrekt módon fel van-e programozva.Hozzáállítva a motorhoz..
Nem mindegyik vezérlő ismeri föl automatikusan a motort.
Encoder osztás,teljesitmény,Működési mód,command jel tipusa,step-dir jel tipusa mind a vezérlőben mind a mozgásvezérlő programban a vezérlő programjával be kell legyen állitva,feltöltve.

borvendeg

Szia!

Itt vettem a fórumon, "szervo szett"-ként. Nem merült fel bennem hogy nincs felprogramozva.(Mondjuk hogy nincs hozzá kábel azt sem gondoltam.) Egyenlőre a kábelezés helyességében sem vagyok biztos. Pl.reset illetve a RUN jelekkel kell e valamit csinálni.

üdv.

000000000

A sigma 1-es vezérlők tudnak CW-CCW, Pulse-Sign és kétfázisú 90° fázis tolt kvadratúra differential bemenetet.
Általában iparban az első és utolsó lehetőséget használják mert ezeknél a legkisebb a hibalehetőség.
Tehát ha össze vissza ugrál akkor kétfázisú 90° fázis tolt kvadratúra differential bemenetre van állítva.
Programozó kábel leírást találsz a neten csak ne omron hanem yaskawa sigma 1-es keressed.

2 méternél ne legyen hosszabb az árnyékolt vezeték és kelleni fog hozzá egy D-SUB 9 pólusú apa és anya csatlakozó.
Programot meg a Sigma Win vagy Sigma Win Plus-t kell letölteni.

borvendeg

Szia!

Most odáig jutottam hogy áll a motor ha el akarom tekerni akkor picit hagyja majd szépen visszaáll az eredeti állapotba.

Utánanézek ennek a proginak is.

000000000

Ha ezt csinálja akkor az enkóder kábeled és a motor fázisok helyesen vannak bekötve.
A többi csak konfigurálás kérdése lesz, de ahhoz a kábel és a program elengedhetetlen, ha csak nincs kézi programozód.

borvendeg

Értem!

Feltettem a sigma win+ 7-et. A kábelt holnap csinálom meg, de nem látok olyan csatlakozási lehetőséget hogy soros port csak ethernet meg usb. Illetve ha az offline opciót választom nem találom az én motorvezérlőm típusát sem.

000000000

Ott a kép a [2772] hozzászólásnál.

PC RS232 D-sub csatlakozó 2 pin Sigma 1-es D-sub 2 pin
PC RS232 D-sub csatlakozó 3 pin Sigma 1-es D-sub 4 pin
PC RS232 D-sub csatlakozó 5 pin Sigma 1-es D-sub 9 pin

A többi nélkül is működik már !!!
2 méter alatt még az árnyékolt kábel se fontos.