Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

000000000

Nyiszi árult ilyen drive-ot sok sok éve.
Macskát dobálni tökéletes, egyedül a macsekokér lenne kár ha véletlen eltalálná valaki. [#hehe]

D.Laci

Én adtam volna "ingyen" is, sok jelentkező nem volt :)
[#t200p32168#]

Azt sem értem miből gondolták, hogy motor is jár a vezérlőhöz....

000000000

Lehet sokak csak a DR2-re ugrottak , de sajnos utána ott van az a fránya NY41.
kb 9-10 éve végigjártuk akkor Lakatos névvel regisztrált ismerőssel ezt a kálváriát.
Még egy másik szervókkal foglalkozó havert is megkértünk, hogy hivatalos levélben próbáljon egyenesen a Yaskawa-tól infót kérni.
Viszont elhajtottak mint a magzatvizet, ezzel: kimondottan adott cégnek gyártották egyedi megrendelésre.
Ergo nem is lehetne másnál ilyen hajtás.  
Ennyit erről !
Ezek sajnos azzal a SW1 rotari switch-el címezhető BUS kommunikációs hajtások, még analóg bemenete sincs !
Talán alkatrésznek jó lesz, vagy mint mondtam, macskát dobálni !

kuner

Szerintetek Omron R88D szervo hajtás paraméterezhető motor rákötése nélkül?

000000000

kuner

Köszi.
És ezek az Omronok mennyire válogatják meg a motorokat, hogy mit fogad el, és mit nem?

000000000

Ezt, hogyan érted ?
Sajnos annak ellenére A, A_, B, B_, Z, Z_, jeleket hasaznál a Z jelbe kódolva kommunikál a vezérlővel az encoder.
Így sajnos ezek is csak a saját sigma 1-es motorokkal mennek. ( Yaskawa, Omron keresztbe csereszabatos azonos típuson belül )

kuner

Tehát akkor egy valahonnan bontott ismeretlen motorral esélytelen [#szomoru1]

Akkor ezek szerint mégis csak jobban járok, ha építek vezérlőt a gyűjtögetett motorjaimhoz.

Köszönöm, most már ezt is tudom.

000000000

Sajnos ez ilyen kényelmi funkció miatt van, mivel a motor paramétereket nem lehet állítani a vezérlőben. (pólusszám, áram, stb stb )
Aztán valahogy be kell azonosítani mégis mi van a drót végén.
Lehet érdemes lenne építeni valami átverő elektronikát. [#nevetes1]

designr

Egy képet tégy már föl a vezérlő adattáblájáról.Akkor ha jól értem vezérlőid ilyen vezérlőid vannak és különböző ,más tipusú motorok?

designr

És milyen motorjaid vannak?

kuner

R88D-UA08V vezérlő lenne párosítva Sanyo Denki P50B04006DXS4E motorral.

000000000

Erre kíváncsi leszek ebből mit hoztok össze.

designr

Esély a különböző erősítő-motor párosra akkor van ha az erősitőhöz eredetileg tartozó motor paramétereihez hasonló a hajtani kívánt.
Abszolut encoder  stb kizárva.
Ha pólusszám teljesitmény encoder felbontás megeggyezik..akkor is csak ugy tudod meghajtani ha van egy eredeti müködő motor-erősitő párosod és az encoder-forgórész helyzete az uj motoron azonos,vagy be tudod állitani.Lehetséges hogy encoder jelekkel kommunikál..nekem samsung szervó nem..
A-A,B-B,C-C jeleket megkapja a kivánt helyzetben akkor megy..
A mootorod 2000-es incrementális encoder van..én nem látok egyéb kommunikációt..erősitőt meg kell nézni tud-e iyet hajtani.

000000000

Már pedig valamilyen kommunikáció van ezen felül is !
Mert mikor elszabadult az egyik motoron a fázisjelek maszkja az enkóderben egyből kiált hibára.
És ennek külön semmilyen vezeték nincs.
A gyári enkóder meg 2048/8192 felbontású
De továbbra is kíváncsi vagyok ebből mi fog kisülni.