Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

svejk

Általában a vektorvezérlésűek alkalmasak a feladatra, de nyűgös, csodát ne várj.

vjanos

Köszönöm a választ.

Lesz még találkozó jövőre is, ha előbb nem szerzek... :)

frkdv6dyr

Egy nem túl bonyolított fapados frekiváltó vinné szerintem. Erre a PIC-es házi masinára gondoltam.  

Ilyet még senki nem csinált? Csak én vagyok ennyire őrült?

000000000

Fix pólusszám (2, 4, 6, 8) alapján rendelhető pl. zsákfuratos átmérő 8 mm-es csőtengelyes kivitel.
14 kivezetése minimum van, mivel a negált jeleket is kivezetik az IHU xxxx típusoknál. A felbontás is rendelési kérdés, 500 - 2500 cpr közöttiek a szokásosak.

000000000

Ha közelebb lennél egymáshoz, egy próba pörgetést megejtenénk még ma este valamelyik AC hajtásommal.  
Ahogyan Zoli írta a frekiváltó más tészta, azzal ne kockáztasd meg összekötni.

ANTAL GÁBOR

kedves Tibor ! Talán nem veszed ipari kémkedésnek , lenne egy kérdésem : Írod hogy akár 600 V és 60A es lehet a végfok . Gondolom FET ben vagy IGBT ben gondolkodol . A driver érdekelne . A szokásos  drivereknek nagy falat már a 60A es eszközök bemeneti kapacitásainak a feltöltése ill kisütése és a bootstep- es megoldású  ( felső ) tápellátás sem szokásos ebben a tartományban. Elvi válasz is kielégít

s5f8tmfv3

Más motorral ugyan, de csináltam ilyent. Kaptam is érte :)
http://cnctar.hobbycnc.hu/Amator/Vids/5.jpg" TARGET=_fnew>Kép
http://cnctar.hobbycnc.hu/Amator/Vids/HPIM2725.MPG" TARGET=_fnew>Videó

000000000

Ha ilyen nagy teljesítményű a végfok, azokhoz drágább, nagy áramú meghajtók passzolnak. Jól méretezett esetben a boot kapacitás legalább 100-szorosa a power félvezető bemeneti kapacitásának, így semmi gond nincs ezzel. Ettől függetlenül mivel extrém (akár 2000 m/s2, azaz 200 G) gyorsulású különleges hajtásrendszer fejlesztésekkel is foglalkozom, más megoldást is alkalmazok. Ezek sajnos nem publikusak, mivel az elmúlt 10 év munkája, tapasztalata van benne.

Kristály Árpád

Szia Tibor45!
Szerintem, ha jól gondolom a frekiváltó el is szállhat....mivel lassításalatt  átmehet generátor üzembe...  
Lehet hüleséget állítok?...

svejk

000000000

Szia Árpád!
Annak idején a nagy Főnök, Péter is kipróbálta. A frekiváltója el is füstölt, hiszen ahogyan írod, a 3 fázisú indukált feszültséggel, amit az állandó mágneses forgórész gerjeszt, azzal illik szinkronba lenni a FET-hidaknál.

frkdv6dyr

Ezek szerint működik a dolog. Csak kérdés mivel?

frkdv6dyr

Encoder nélkül stabil feszültségen és vagy frekin tartva meglehetne egy szervót hajtani? Engem nem nagyon érdekel a fordulat. Az ha kb 500 utána 1000-1200 vagy 2000-2500 esetleg a max 3000 már tökéletesen kielégíti az elvárásaimat, mivel szíjhajtást terveztem több áttétellel.  

s5f8tmfv3

Csak próbapadon. Egyszer kipróbáltam aztán annyi. Élesben sosem ment.