Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Még egy apróság. A szilikon csövön közvetlenül a vágás helyére fújok levegőt, az egész asztalt meg egy szobai kis asztali ventilátorral fújom, hogy a füst még véletlenül se rakódjon le a lencsére. Az alufólia az asztalt védi a munkadarabon átmenő lézertől. Olcsó, cserélhető. A hűtőajtóból származó mágnes csíkok egyrészt távtartók, másfelől a munkadarabot a mágnesek fölé rakott másik mágnescsíkkal szoktam rögzíteni, nehogy elfújja a levegő. (Rétegelt lemeznél még nem fordult elő, de kartonnál már igen.)

PSoft

Valami hasonló volt az enyém is 'anno a 2W-oson.
A "gégecső" zománchuzalból a pneucsőre tekert rugó.
A fúvóka vég, maga a pneucsőből kialakítva.(melegen, vékonyra széthúzva)
A képen, ott a "fókusz etalonnak" használt műanyag pálca is.
Az "igazi" fúvóka csak...később került a fejre.

RJancsi

Gondolkoztam én is az objektívre húzott fúvókáról, de letettem róla. Hála a kínai ipar igényes menetének [#mf3], kellőképpen "lötyögős" a rugó ellenére is. Így félő, hogy munka közben a pneu cső vagy a viszonylag hosszú fúvóka tehetetlensége mozdítja el a sugarat kiszámíthatatlan irányba és mértékkel. Inkább hagyom szabadon "lógni" az optikát bár a levegőt így nem koncentrikusan kapja a lézerpötty.

PSoft

Én, levettem az optika elejéről a recés véget, vagy...állító hollandit.
Az optika, csak kb. 9 mm átmérőjű, így, nincs mechanikus kapcsolatban a fúvókával.
Így a fúvóka szorosan illeszkedik kb. 10-15 mm hosszan, két "O" gyűrűvel az átm. 12-es diódaházra.

Az optikát, vagy annak a menetét, a rugófeszítés ellenére én is lötyögősnek tartottam, de...teflon szalaggal sokat javítottam a helyzeten.

RJancsi

Ez nekem nem járható út, a recés fókusz állító gyűrűm csak 6 mm magas. Ezen a távon nem tudom mennyire adna korrekt irányt a két O-gyűrű. Tán 1,5-3-1,5 mm osztással lehetne kialakítani a rögzítést. A 3 mm távon O-gyűrűkkel  megvezetett 40-45 mm hosszú fúvóka az oldalában egy pneu csővel nem tűnik túl stabil megoldásnak. Nagyon kis mozgásnál is garantált, hogy a lézer nem találna ki a lukon. Arra gondoltam, hogy a levegőt egy vastagabb injekciós (szérum) tűn keresztül kéne odavezetni a munkadarabhoz. Kellően merev és vékony ahhoz, hogy szinte merőlegesen menjen a levegő a lézerhez.

thayscj6c

A forgató lapokat 3db-ból készíteném úgy, hogy a középső kicsit kisebb lenne és egy ÓÓ gumigyűrőt tennék bele. Jobb a tapadása.

RJancsi

Felesleges túlbonyolítani. A 3 tárcsa helyett elég egy is, ha megfelelő átmérőjű O-gyűrűt találsz rá. Ha nagyon biztosra akarsz menni, pár csepp pillanatragasztóval rögzítheted is.

bznc93pf5

kipróbáltam hidegben hogy működik a gép

eredmény itt

PSoft

Ez egy modell.:)

Az már csak hab a tortán, hogy a motort vezérelve, működőképes modell is lehet.
Ha munkára terveztem volna, tettem volna rá pld. HP-s tintaköpőkből kitermelt, fasza, gumírozott papírtovábbító görgőket.[#wave]

xt79ipd3

A hölgy nem fázott, úgy látom. :)

somma

Ma végre ráértem egy kicsit "farigcsálni".
Unokának aki imádja a sárkányokat.

xt79ipd3

Nagyon aranyos a kis sárkány és a munka pedig profi kivitelezés. Az unokád biztos imádni fogja. :) Gratulálok!

xt79ipd3

Sajnos nincs "Épül a gépem..." topikod. Pedig megnézném, milyen géppel lehet ilyet alkotni. Magamnak sem kívánnék jobbat. [#taps]

w0hgtwf3w

[#taps]A hölgy bimbóján látszik, hogy hideg volt.
[#taps]

jau5ccsn9

Ez nagyon jó! [#taps] Saját kép alapján készült, vagy letöltött .stl?