Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

jr3zkwveg

Köszönöm és biztos igazatok van én is egondolkoztam rajta hogy hogyan is volna a legjobb elösször így csináltam de konturral is ki fogom próbálni

Dezső

Dezső

bznc93pf5

bocsi de ez rossz,
ez nekem is meg van de még nem martam ki, szerintem gravírtűvel kellene mert ez egy gyönyörű modell, kissé túl részletes is, épp ezért kell a tű hozzá,

Dezső

Kikérem magamnak, ez nem rossz hanem fa:-)
Ne volt megfelelő hosszú gravírtüm, de kíváncsi voltam, hogy néz ki ezért martam R3-sal.

h45wyjwrn

Kérdeznék fenyőre 3d marni lehet szépen vagy csak kemény fára .Most kezdtem a cnct de nem sikerül a 3d marás fenyőre próbálgatom  de nem szép felületet csinál, 1/8 gömb végű maróval próbálgattam . Nem tudom száll irányt kell e nézni ?Vectris Aspire8 használok .Valaki  tudna segíteni ötleteket adni meg köszönném [#vigyor3]

etc77f5nr

Hát fenyőre nem lehet túl szépen. Esetleg 45 fokban marva, de könnyen szakad a fa.

Rabb Ferenc

h45wyjwrn

Rabb Ferenc

Mindig szálirányra merőlegesen marj vadonatúj, borotvaéles szerszámmal.

A fordulat 20 ezer körüli legyen. Az előtolást a szerszám éleinek számától függően úgy válaszd meg, hogy legalább 0,05-0,1 mm-es legyen a forgács vastagsága. Ettől kisebb előtolással már éget a szerszám

Ha mégis kicsit "szőrös" lesz egy kis sárgaréz drótkefével nagyon óvatosan tisztítsd át. De fenyőnél inkább egy fogkefe kíméletesebb megoldás lehet.

Ezt az "átkefélést" az első lakkréteg teljes száradása után megismételheted, mert a lakk felhúzza a szöszöket

h45wyjwrn

Köszi a segítséget. Marószerszámot mekkorát használjak?

h45wyjwrn

Gravír tűvel is próbálkoztam de nem tudtam úgy be állitani hogy ne hagyon sorokar. Így volt beállitani. Melyik be állitás nem jó?

Rabb Ferenc

Azt mindig az adott darab (pl relief) felbontása, részletgazdagsága határozza meg.

Nagyobb daraboknál, durvább részleteknél jó az 1/8"-os (vagy 3mm-es) de a finomabb részeket célszerűbb 20-30 fokos gravírtűvel készíteni. Abból is a legömbölyített hegyű változattal.

És persze ahogy írtad is, a keményfa jobb alapanyag. A bükk viszonylag olcsó és elég szép is.

Rabb Ferenc

Úgy nagyjából egyik sem, mert 0,25 mm-es szár vastagságú gravírtű nincs.

A tényleges méreteit írjad be, a helyes szerszám névvel együtt.

Figyelj rá, hogy a tű kúposságát megadó Side Angle az a fél szög (lásd a rajzon) A csúcs lekerekítésénél (Flat Diameter) viszont az átmérőt kell megadni. Pl 0,5 vagy amilyen a garvírtűd. Most egy gömbvégűt választottál (Engrave...Tip Dia)

Először nagyold le 3mm-es szerszámmal, 1-2mm ráhagyással. Persze ott is a valós szerszámméretet használd. Utána engedd rá a gravírtűt a finom kidolgozáshoz. Az oldallépés (Stepover) lehet 40% a marónál és a gravírozásnál is. A marási mélység (Pass Depth) marásnál max szerszám átmérőnyi, utána a gravírozásnál pedig bármilyen nagy, mert előtte lenagyoltad az anyagot. Úgyis csak a maradék pár millimétert fogja eltávolítani. De semmiképpen sem 0,04mm :)