Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Nem kötekedni akartam, csak régebben néha elméletben is számolgattunk, tanulgattunk, hogy aki nem ért hozzá, az tanuljon valamit. :)

zozo

Hát, aki ezt a 100 összetevős képletet felállítja, azelőtt le a kalappal. [#nevetes1]
Elméletileg persze, ki lehet számítani, de sztem ilyet senki sem számolgatott még ilyen kis sorozatu, vagy egyedi munkára. Marós nem született még, aki nyomatékkulccsal húzná meg a satut. Viszont a tekerő karon mindegyiknél van "bronzkalapács" nyom [#nevetes1]

ANTAL GÁBOR

Biztos ki lehet számolni...   A  főforgácsolási erővel kell kezdeni ami anyagszigma  és forgácskeresztmetszet  stb függő , azután ennek az ismeretében meg lehet határozni az előtoló erőt . A satu meghúzási nyomatékából ( elvileg !! ) számolható az összeszorító erő .
 A surlódási tényező ismeretében számolható a surlódó erő . Bonyolítja a dolgot hogy a satu mozgó pofája a meghúzás után térben gyakorlatilag fix  és így meg is támasztja a darabot és így alapból fölveszi az előtoló erő
(nagy )részét. Ugyanakkor a főforgácsoló erőből származik  olyan erő amit a surlódó erőnek kell egyensúlyozni

Van néhány probléma : Mekkora a trapézorsó hatásfoka a satunál ? mekkora a surlódási tényező a pofa/ anyag párnál , hol vannak rugalmas alakváltozások ? hogyan befolyásolja a lapka alakja az erőket ? és még jócsomó bizonytalanság

T45 biztos olvassa és majd küld nekem egy levelet hogy elnagyolva fogalmaztam  és sok kollégát félrevezettem  megijesztettem

Az én módszerem : a gyakorlat és a kalapács [#vigyor4]

s7manbs8

A kalapácsban levő atomok elvégzik a számolást menet közben, ahogy ütöd, kvantumszinten, amúgy is nagyon gyorsan tudnak számolni. :)

mex

"T45 biztos olvassa és majd küld nekem egy levelet hogy elnagyolva fogalmaztam és sok kollégát félrevezettem megijesztettem"
Szerintem a Robsy nick Őt takarja úgyhogy akár a topicban is számíthatunk szabatos helyreigazításra.

svager

Rabb Ferenc

kuner

hobbycnc.hu | 1222     Ma 14:04:02 [1202]  

Robsy csatlakozott hozzánk.

Üdv a fórumon!

jani300

Láttam én is .
Ha Ő az , akkor azért remélem nem cseszegeti senki !
A  Palit még hiányolom .

Rabb Ferenc

Valóban! Akkor üdv a fórumon! [#integet2]

ANTAL GÁBOR

Bocsáss meg mit is kell szabatosan helyreigazítani . ?  Én felvázoltam a problémát de nem számoltam semmit ezért okafogyott a kiigazítás . Az én eredményem :" a gyakorlat és a kalapács volt "
 Hát azt legföljebb egy másik kalapáccsal[ lehet kiigazítani [#vigyor4][#vigyor3]

000000000

Üvözlök Mindenkit ismét a Fórumon.

Gratulálok Gábor az átalakított, a CNC-sített marógépedhez.
"Az én módszerem : a gyakorlat és a kalapács.:)"
Az én elsődleges módszerem a számolás, tervezés, méretezés.:)

A videón is látható demo marásod C45 anyagban 100 W forgácsolási teljesítményt igényel. Ehhez CSAK ~0.027 W hasznos előtolási teljesítmény párosul, azaz bőven egy tized alatti Watt-ról beszélhetünk.
A fő forgácsolóerő értéke: ~102 N

Egy ilyen normál orsó szorítású gépsatunál ha pl. 4 mm az orsó menetemelkedése, akkor az eredő hatásfok, súrlódási tényezők figyelembevételével az jön ki a számítások kapcsán, hogy 3.25 Nm nyomatékkal elegendő már meghúzni a biztonságos befogáshoz a satut.

0bn8uxmw

[#taps][#eljen]
Üdvözlünk ismét kedves Tibor(45), hiányzott már innen nagyon a szakmai tudásod. Örülök, hogy a visszatérés mellett döntöttél.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm Tibor !
Én konokul megyek a magam útján . ( Nem szerelek nyomatékmérő cellát a satumra ) Egy pár órás munkával elkészült gyártmánynál  holnap is alu kalapácsot fogok használni a satunál ,mert igencsak sajnálnám a belefeccölt munkát  ( és a maróm lapkáját is )ha mégis  kimozdulna és tönkremenne a  darab . Ismered te a mai lapka árakat ?

Csuhás

Belegondolok hogy a legtöbb melós már a gépet takarítja a munka után amikor Te a számításod alapján épp erőmérőt keresel a helyes befogási nyomatékhoz. [#eplus2]