Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

guliver83

Ja nem azért csinálom, hogy neked könnyebb legyen dolgozni [#vigyor2]

svejk

svejk

Ezt meg csak most látom!  Brrr... :)

No persze ez csak egy amatőr vélemény én sem tudnék szebbet, jobbat, csak másképp tanultam.
No jó, abbahagytam.[#worship]

dezsoe

Jó lesz az, gratula! Egyrészt guliver83-mal tudok egyetérteni: ha nincs különösebb oka, akkor minek tökölni a sok felület lemarásával. Pláne mondjuk egy ekkora panelnél (181x147mm):

Másrészt, szerintem nagyon mélyen martad (szintén időigényes és minek): én Eagle-ben pcb-gcode-dal generálok 0.08mm mély egymenetes izolációt és bevált. (20 fokos 0.2mm-es gravírtűvel marok.) Igaz, ehhez a mélységhez kell a felületkövetés (Autoleveller).

Csuhás

A visszafejtésről jut eszembe: beleszaladtam egy olyan nyákba ami legalább hat rétegű de mindkét külső rétege telifóliás gnd réteg, amiből "szigetként" emelkednek ki az lsi áramkörök meg a passzív elemek a legtöbbjüknél a pad egyben via is a belső rétegek felé. Sehol egy látható fóliacsík. No egy ilyen panelt nagyon keserves javítani.

dezsoe

Ja, és általánosságban minden panelfaragótól kérdezem (amitől mindig kihullik a hajam minden fórumon és a jútúbon is): van egy jó kis gépünk, készítünk vele egy panelt precízen, szépen, igényesen, majd az összes alkatrésznek ugyanazzal a fúróval fúrunk lukat. Miért!? A teljesítmény-tranyót alig lehet beleszuszmákolni, a pár pikós kondi meg majdnem átfér ugyanazon a lukon. Miből állna akkora lukat fúrni, amekkora kell?

svejk

No, most nem fogok tudni jól aludni... :(   :)

svejk

Mert műszaki emberek lusták fúrót cserélni.

A közülük leglustábbak meg kitalálták az automata szerszámcserélőt. :)

svejk

A valóságban nálam úgy alakult, hogy akkor még hiánygazdaság és nagyon kevés zsebpénz volt, jó ha innen-onnan tudtam szerezni  1-es(!) fúrót.
A nyolcvanas évek közepétől a KGST piacon már meg tudtam venni tízesével a 0,8-as, 1, 1,2 1,4 -es HSS-t.
Ma meg már nem gond szerezni keményfémet tizedenként.

dezsoe

Értem én, értem. Sőt, nálam kevés lustább ember van. :) Annyira, hogy azért kezdtem bele az egész CNC-s őrületbe, mert ki kellett fúrkálnom egy nagyon soklukú panelt és azt mondtam, hogy ilyet többet nem akarok kézzel.

Na, de kérem. A panel tervezése nem 5 perc, hanem akár több nap. Az én felszereltségemmel és eszközeimmel a panel előkészítése min. 30 perc, Autoleveller futtatása egy átlagos méretű panelen kb. 10 perc, marás kb. 20 perc, fúrás többszöri szerszámcserével és mindegyiknél hossz beméréssel (tessék hozzámérni a teljes időhöz!) kb. 15 perc, kontúrmarás kb. 15-20 perc. Továbbá utómunkálatok (kétoldalas ragasztó maradékának letakarítása, fólia oldal tisztítása, TN160 stb.) kb. 1 óra, aztán jöhet a beültetés, tesztelés, meg a többi: további órák vagy napok. Hol van ehhez az a 15 perc? :)

ANTAL GÁBOR

Én is lusta ember lehetek . Mindent 1 essel fúrok és ahol szükséges a nagyobb átmérő azt kézzel egy kis gyors
fordulatú fúrógéppel utánafúrom ( azt már szénacél fúróval )
Nekem bevált ...

svejk

Faca!
Ez azért más, mint máshol az életben itt is vannak kivételek.
(még ha a furatpozíciókat is sikerült volna eltalálnod :) bocsi!)

De szerintem a #16639 2. és 3. képe közt van némi esztétikai különbség.

A Tiéden egyébként az kémia ón?

A furatokban igazad van. Megint csak szerviztapasztalat, hogy gyötrelmes egy szűk furatos javítás, főleg ha még galvános is.
A túlméretezett furat meg ugye a hibák melegágya, főleg ha még tömege is van az alkatrésznek, de önmagában a hóingadozástól is elfárad a ónhíd.

Lásd anno a TV-k sorkimenője. A vidi TV-k hibáinak a túlnyomó többsége ilyen túlméretes furatokra vezethető vissza, míg pl. egy Sony-nál ilyen alig pár %-ban fordult elő.

dezsoe

Nougye. De legalább következetesen fúr mellé. [#vigyor2] Ennek egyszerű oka van: nézd meg a gépet! Szegény masina nem a merevség mintaképe, és akkor igen finoman fogalmaztam. Amikor leér a szerszám, akkor egy kicsit eltekeredik a váz. Éppen ezért nem tudok vastagabb anyagot faragni, mert nem derékszögben megy a szerszám és ferde lesz a mart felület. Épül már az újabb, alumínium vázas gépem, csak éppen május óta nem volt időm foglalkozni vele, így kissé lassan halad.

Ónozásra, mint írtam is, TN160-at használok. Érdekességképpen egy kisebb panel összes műveletét felvettem: Autoleveller, vezetőréteg gravírozás, fúrás és marás. A felrakott fadarabok a szemét repkedését hivatottak csökkenteni, azóta van elszívóm, amit a képek között láthatsz is. A felhasznált alkatrészekhez képest egyébként egész jól használható a gép, sok panelt és egy-két műanyag kütyüt legyártottam vele, de már nagyon jó lenne az újat használatba venni.

LittleSV

Hááát lehet én vagyok különc, de ennyi időt beleölni nyákgyártásba?! Pár ezerért gyártanak prototípust 1 v 2 munkanap alatt. Persze el kell menni érte, vagy futározni, de a fennmaradó időben azért lehet rá pénzt keresni :)

dezsoe

Igazad is van, meg nem is. Ha ebből élnék, akkor biztos úgy járnék el, de mivel ez nekem hobbi, inkább megcsinálom magamnak, és megmarad az élmény.