Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Ezt készítettem a CNC gépemmel...

Indította gaben, 2025 január 13, 12:05

Előző téma - Következő téma

ukcge40u

Nem is a Mach-nak kell kezelnie.
A Mach csak a generált kódot hajtja végre.
Ha jól tudom, akkor a generálás elején meg van adva a szerszám átmérője, hossza, és esetleg az is, hogy gömbvégű, vagy sem.
Mivel a CAM progi tisztában van a gép mozgástartományával, sebességeivel, gyorsulásával, és gyakorlatilag mindennel amit tudni lehet a gépről a mozgásokkal kapcsolatban(postprocesszor), így a CAM proginak csak rajzolnia kell egy szerszámpályát, lehetőleg úgy, hogy a gép részei ne ütközzenek a darabbal. Ebbe beletartozik a szerszám szára, és a befogás is.

Tehát ezt a problémát nem a Mach kezeli, hanem a CAM program.
természetesen, ha változik a szerszám, akkor újra kell generálni a programot.
Itt sok helyen így dolgoznak.
Felrakják a vasat, meg az előre bemért szerszámot, leküldik a műhelybe a generált kódot, és nyomnak egy startot. A siker 99%-os.

ukcge40u

Aki vágja a grafológiát, az most már tud pár dolgot rólad... [#wink]

kfhhyweby

Bocs,hogy közbe szólok.Elé sokat készítek 3-d-s felületekhez megmunkáló programokat.Namármost.A cam programok tudják,tudnák,de mi,emberek nem használjuk.A szimultán hajtást.Azaz.Ha bárki leprogramoz egy legalább 4 tengelyes marást,mit lát a progiban?Negyedik tengely fordít,még ha csak egy ezredet is,rögzít,mar,rögzít,mar.Mi ezt nem vesszük érszre,de így van.Aszimultán hajtás pedig nem rögzít,hanem állandóan mozog,forgásban van.Személy szerint láttam már ilyet dolgozni,de még nem programoztam!Ugyan ez a helyzet az 5.-ik tengellyel.Szimultánra nem lehet leprogramozni 5 tengelyt,mivel hardver,azaz gépfüggő.Csak a megmunkáló program átvizsgálásából derül ez ki!

ukcge40u

De ha van 5 darab léptecses tengelyem, ami képes egyszerre, "szimultán" mozogni(értem ezalatt, hogy fizikai, frekvencia és áramkorlátok nincsenek), akkor a CAM proginak "csak" az interpolációt kell kiszámolnia.
Vagy rosszul tudom?

kfhhyweby

Lépésekben megy akkor is.Különben polárokat használ a szimultán,tehát állandó mozgásban lévő,de léptecs kizárt hozzá.

kfhhyweby

Nem leszólni akarlak titeket,hiszen én soha nem terveznék meg magam 4,ill 5 tengely hajtást itthonra.Főhajtás előttetek ezért,csak megjegyeztem ezt a szimultán hajtás dolgot

kfhhyweby

Próbálj meg egy cnc-t spline-ban leprogramozni 4,esetleg 5 tengellyel.Vagy figyelmen kivül hagyja,vagy elküld melegebbre,azaz nem eszi meg.

kfhhyweby

Annyiból rosszul tudod,hogy így is csak pontokat használ a cam.Nem forgat állandóan hanem "léptet".

000000000

no most erre mit lépjek cimbora?kezdjem a gén sebészettel,vagy a szintetikusan elő állitott ideg sejtekkel?a sci-fi már nem sci-fi!:)))

ukcge40u

Ha léptet, akkor jó. Van léptecs. :)
Az a bajom, hogy én is most tanulgatom még a CAM rendszert, és ha hülyeséget tanulok nem hozzáértőtől, akkor az én tudásom sem "ül".
Majd pár év múlva én is okosabb leszek.
Egyenlőre olyan vagyok, mint bármelyik amatőr:
Tudni vélek dolgokat, azután kiderül, hogy nem úgy vannak.
Az, hogy én a szakmámat is ezen a területen művelem, az nekem csak annyi segítség, hogy jobban tisztában vagyok a marásrészével.
Ez a terület nekem egy bizonyos szinten teljesen új, még soha nem kellett gépnél kódot generálnom, meg hajtásláncot számolnom.
Világéletemben fejből vertem a progit a gépbe, párbeszédben, vagy G kódban. Soha nem generáltam 3D-s testeket külső progival.
Most lesz itt az ideje. :)
Ipari szinten jónak mondható marós vagyok.
Most leszek majd jónak mondható hobbymarós...
Én ezt a hivatásomnak is tekintem, de néha sajnos nem vagyok elég alapos.
De majd minden megtalálja a maga helyét... :)

kfhhyweby

Mikor kezdtem,én sem tudtam sokmindent,majd belerázódsz.Itt meg úgy érzem magam,hogy a többiekhez képest a tudásom nulla.[#fejvakaras]

keri

Persze, tudják hogy működnek az egyes sejtek, jól leírt matematikája van, de a komplex hálózat viselkedésére nincs egyenlet.
Főleg ha evolúciós elven fejlesztik a neurális hálót...na akkor már jobban hasonlít a gyerek nevelésre mint az elektronikára :)

keri

Sziliciummal frankón le lehet modellezni ha nem is olyan kicsiben. A probléma továbbra is azzal van hogy komplex ideghálózat matematikája nem létezik, legfeljebb sejtések vannak.
Ennek ellenére csináltak már érdekes dolgokat. A szomszédom 25 éve is írt már olyan programot, ami neurális elveken működött és már akkor képes volt EKG görbékből kiválasztani jó eséllyel melyik egészséges, és melyik beteg....egyszer még a Deltában is szerepelt ezzel :)

PSoft

Sziasztok!
Nemtudom,hogy beleillik-e a topic-ba a sok gyönyörű famunka közé,de ez is CNC csak lézerrel.
http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Lasergep/IMG_0353.JPG" border=0>
Készül a kép a tükör hátlapjára.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/laserkep/t%FCk%F6r1.JPG" border=0>
A lézer végzett(ez még mindíg a tükör hátulja).

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/laserkep/t%FCk%F6r2.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/laserkep/t%FCk%F6r3.JPG" border=0>
A tükröt megfordítva a "kép".

Egy kérdés:
Ha tudja valaki,hogyan kell tükröt "jól" fotózni igazán írhatna róla egy pár sort.[#nemtudom]

000000000

ne butáskodj már,ez is cnc!:)))vagy esetleg kézzel mozgatod energia takarékosan???:)))nagyon spéci!:))))