Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

000000000

Mintha irta volna a BF16 asztal nincs furva gyarilag, mint a BF20. Az a hangaf*sznyi doles meg nem oszt - nem szoroz...

000000000

..nem értem...
a BF16-é nincs fúrva,azért írtam,h semmi baja nem lesz,ha kifurja,mert a BF20nak is kivan...asszem 1/4" csatlakozóval ellátva

000000000

Igen, igazad van. Hozzateszem, en lelki szemeimmel a fuggoleges furast lattam magam elott... ((:

000000000

na hát az valóban nem lenne szép bánásmód a keresztasztallal...:))

hyn6ys8wt

Üdv mindenkinek!
Szeretnék az Erba kis esztergám mellé egy kis marógépet is. Ugy látszik ez tényleg ragályos:-)
Gondoltam a Quantum BF16-ra, Bernardo KF16-ra (ez ua csak digi "Z" utmérővel) ezek 200e körül vannak de nem nagyon akarok ennyit rászánni. Aztán van a Bernardo KF10 és FMF10 amik inkább a 100e felé tendálnak, bár ezek lehet hogy gyengék. Vagy első körben csak az állványos (az is kinai) furomat applikáljam az esztergámra, mint a kombi gépeken és szereljek egy maróasztalkát a késtartó helyére??? Aztán majd kialakulnak az igényeim... Ez egyáltalán használható megoldás? Kezdő hobbysta vagyok és inkább csak mdellezéshez használnám...
Vélemény?

http://www.vatera.hu/bernardo_femipari_furo_marogep_fmf10_47947301.html" TARGET=_fnew>Bernardo FMF-10
http://www.vatera.hu/bernardo_femipari_furo_marogep_kf10_47948833.html" TARGET=_fnew>Bernardo KF-10
http://www.vatera.hu/bernardo_femipari_furo_marogep_kf16_vario_47948834.html" TARGET=_fnew>Bernardo KF-16 Vario
http://cgi.ebay.de/Fraese-Fraesmaschine-Fraesbank-Quantum-BF-16-Vario_W0QQitemZ120189031148QQihZ002QQcategoryZ32893QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItem?_trksid=p1638.m118" TARGET=_fnew>Quantum BF-16 Vario

bmejdz9nu

Szerintem a dolog a KF-10-től felfelé... (azaz a FMF-10...nem ok.) Ha már ragályos...[#hehe]

hyn6ys8wt

Köszi a választ! Szoval a kis gép felejtős. És a furógép buhera? Reménytelen? Az meglenne pár ezerből... aztán meg majd alakul? Vagy ne vacakoljak és vegyem meg a Bauhausban (ott láttam 200e-ért) a BF16-ot? A Bernardo KF16-on van digi utmérő, ez hasznos? Vagy nem lényeges? Tudom a Bernardonak nincs szervize itthon, de el tudnak ezek romlani egyáltalán?

dg8n4i8x

Én minimum a 16-ra szavaznék... :)

000000000

Nem tudni mekkora igenyeid vannak...

http://www.pathcom.com/~vhchan/cnc/cnc.html" TARGET=_fnew>drill to mill

kgmggiev6

Tudnám még ajánlani "sieg x2"-es marót. Sok tipus névvel forgalmazzák. hazai viszonylatban akcióban szokott lenni a metro-ban / 149 ezer/, de láttam már több helyen is. A vaterán is szokott lenni, ott úgy láttam van hozzá leszorító készlet, lapkás marófej,és patronkészlet behuzószárral. Sokan használják/ lehet hogy nem a legjobb, de a legolcsóbb a kategóriájában/ ezt a tipust, a mini-lathe.com oldalon elég részletesen bemutatják. Szerintem az esztergáddal sok alkatrésze megegyezik. Nekem ilyen van az esztergagépen. Igaz így nem teljes értékü, majd ha sok pénzem lessz akkor veszek hozzá kereszasztalt.A hajtómü házban müanyag fogaskerekek vannak, a főorsó morse3-as.

bmejdz9nu

Ha teheted persze akkor BF16... (A Bernardo nem ugyanaz - ha közelről megnézed.)
Egy "digit" csodával sem szavaznék rá... (nem jelentős - később - egy tolomérő ára:)

000000000

van egy linkem....igyekszem előtúrni,ahol lehet kapni /asszem csak Bernardo-kat/ marót keresztasztal nélkül.Igy kb. 2/3 vagy felár és ha a kis esztergádon van késszán,akkor nyert ügyeb van,mert általában a hossz szán és a kersztszán egy munkaasztallal van összehozva,amin van 2db T-nút amire rakják a késszánt és ha azt leveszed,máris ott a munkaasztalod.Nemtudom,h az erba-n van-e opció oszlop rögzítésére,de ez elég kényes dolog,mert a kis gépek kis öntvényből vannak és ha nehéz a maróoszlop,akkor "elhúzhatja" az ágyvezetéket....és az nem annyira jó dolog.

hyn6ys8wt

Köszi! Ez tetszik:-) Ebből a gagyi állv. furobol csinálta a gyerek a marógépet??? Hogy lehet kotyogásmentesiteni? Az enyém max előtolásnál majd 1mm-t!!! lóg...:-) Meg ugye a furoknál általában az asztal mozgatható az oszlopon függölegesen, nem a furoegység.

hyn6ys8wt

Péter!
Ma ujra megnéztem a BF-16-ot a Bauhausban és összehasonlitva a Bernardo KF-16 Vario-val semmi lényegi eltérést nem látok se a maróegységen se a kersztasztalon. Mire figyeljek? Mit nem vettem észre?  

Hol lehet még hozzájutni a BF-16-hoz Mo-on (Bauhaus-on kivül)  Optimumnál nem látom.
Csak BF-20 van az meg drága 950EUR+áfa az L-es meg 1090EUR+áfa.  
Bár összehasonlitva a BF-16-al, inkább a BF-16 drága 200e-ért. Kisebb is, gyengébb is és a nagytesón van Z utmérő meg fordszámmérő is.
Optimumnál olcsóbb itthoni beszerzési forrás létezik?

hyn6ys8wt

Kiváncsivá tettél:-) Jó lenne ha meglenne az a link. Esztergámon van késszán, de csak rá van csavarozva a keresztszánra, nincs munkaasztal. Mondjuk ez nem probléma, mert a maróasztalkát is rá tudom valahogy applikálni a keresztszánra.
A maróegységet nem akarnám az ágyhoz rögziteni. Arra gondoltam hogy az esztergát felcsavarozom egy 30-40mm-es alulapra és ahhoz rögzitem a marót. Ez hülyeség? Nem lesz elég merev?