Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Hagyományos forgácsológépek

Indította D.Laci, 2024 október 25, 08:56

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Kösz a tippet... még nem volt PlanetDrive-os cuccom... kiváncsi vagyok rá... mennyi a kottyanás ill. mennyivel rosszabb mint a HD. [#wave]

Fontos a jó időzítés:
Angebots ende: 24.12.07 09:01:19  
Angebot: 24.12.07 09:01:16
tökéletes... pont a 3. mp-ben! [#smile]

HJózsi

Micsoda reflexed van! ... [#wow1][#zavart2][#vigyor3]

bmejdz9nu

Na ja... a gyakorlat... [#vigyor2]

000000000

szóval te ütötted le :)).....nem tudom,h mennyi lehet a bolygóműnek a kottyanása,elméletben egy jó konstrukciót nem tudsz lemérni,csak speckó eszközökkel....keress adatlapot,ja és szólj,ha kézhezkaptad.....érdekelnek majd a tesztjeid!
Kellemes ünnepeket!!!

000000000

Mély tiszteletem mindenkinek...
Friss tulaja vagyok egy BF16 Vario-nak, és némi segítségre lenne szükségem, esetleg várom BF20 tulajok reagálását is. Előre jelzem, hogy full kezdő vagyok a dologban, ezért is vettem ilyen kis gépet, meg persze azért, mert a nagyobb motorteljesítményen, és a nagyobbb asztalon kívül számottevő diferencia nincs a 16-os és a 2-as verzó közt.
A kérdésem a következő lenne:
Egy ilyen gépen, lehetséges e valamilyen költséghatékony módszerrel elérni, hogy a kézi vezérlőkerekek ne kottyanjanak 1-2szer 5 századot? Tudom, hogy az orsóanyákon lehet feszíteni, de egyszerűen ha jobban ráhúzom, akkor majdhogy 2 kézzel kell tekerni, ami ugye elvileg az orsók és az anyák időelötti kopásához vezetnek. A BF-20 on is hasonló módon/minőségben van megoldva ez, vagy csak ez a darab selejtes, vagy van valami trükkje a dolognak?
Kissé idegesítő, hogy 3-4szer nem tudok ugyanabban a nyomban végigmenni, illetve, hogy szemmre kell bemérnem, hogy meddig mehetek el.
Kérdem én, minek van akkor beskálázva a kézikerék, ha használhatatlan???
Köszönöm a válaszokat!

bmejdz9nu

BF16... na még ilyen sincs senkinek...
De ha jól látom csak 200 Euroval olcsóbb mint a BF20... és csak 60Kg... (BF20 105kg) tehát nem "olyan" erős lehet... aaz asztal méret is kisebb...
Az asztal... hát igen kottayanik... bele kell kalkulálni fogásnál... előreteker... és éppen mozdít... skála nulláz... hát ez ilyen...
Van 2-3 megoldás...
1. toloómérő felszerelése mint a z-tengelynél... (ez van a BF16-nál?)
2. mérőórás mérés valamihez képest...
3. csere golyósorsóra...
De összességében gyorsan meg lehet szokni... :)

000000000

Bf16... hát most már van... :)
igen kissebb asztal, nincs digitális fordulatszám + főórsó munkaút kijelzés, és -250W teljesítmény. De lényegében ugyanaz...
A "tolómérő" megléte alatt a Z tengelyen lévő "mm skálát" értetted ha jól gondolom. Ha igen, akkor van. Egyébként most ez szöget ütött a fejembe, valami digitális tolómérőt kellene rögziteni a cuccra, és akkor megoldódna ez a probléma. Bár az X tengelyre viszonylag könnyen megoldhatónak tűnik, de az Y tengelyre hirtelen nincs tippem...
A skála nullázására irányváltáskor én is gondoltam már, de valami iszonyat nehezen lehet mozdítani, ez jelentősen megnehezíti a dolgot.
A golyósorsóra való upgrade milyen költségekkel járhat véleményetek szerint? A BF20-hoz van az optimumnak, olyan 125EUR+fa / tengely, de ehhez a masinához kicsit hosszú lenne. Esetleg gyártatni erre a méretre?
Köszönöm...

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/BF20%20marogep%20es%20Tarsai/" TARGET=_fnew>Itt talász okosságokat.... megoldásokat....
A z-tengelyen van a BF20-on a dig. útmérő... hasznos...
Golyósorsó... hát igen... ilyen hoszban... 2mm-es emelkedéssel... kicsi anyával... maga a beteljesülés. Én míndíg hajtom de olcsón... nem jutotam hozzá... Az Optimumnál van... jó pénzért (legalábis a BF20-hoz)
Ne húzd meg nagyon az anyát... csak elkopik, nehéz tekerni... megszokod... :)

000000000

Nem érdemes cseszekedni vele, ez a jelenség majdnem minden komolyabb gépnél is megtalálható....     ...csak szokás dolga....

000000000

a BF20 se kottyanás mentes,sőtt szinte semelyik nagy gép sem,ami nem golyósorsós/még azok is azok,de az max. ezred,tízezred..ne menjünk bele/
azonkívül,ha megszorítod az orsó talpcsapágyainál a csavart,attól még az nem kopik gyorsabban,csak a csapágyhoz szorítja oda jobban.A nóniusz gyűrűt pedig általában minden fogás után nullázni szokás./jól sejtem,h te ezt nem tudtad,h lehet nullázni???ha nem így van,nem akartalak megsérteni.../....ahogy PÉter mondaná: megszokod
Amugy tudomásom szerint a Quantum B16 ugyan azzal az oszloppal, KT180-as keresztasztallal,ugyan azzal a főorsóval és hajtóművel,kisebb motorral és a keresztasztalon "csak" 1-1 kézikerékkel kerül forgalomba,mint a BF20...B mint Bratyó F 20 :)))
Továbbá, ami a súlyt illeti: a "régi" BF20 volt 105KG az "L" 120....különbség csak a keresztasztalban van,itt más a kersztasztal.Nem arról van szó,h rövidebb a munkaút,hanem,arról,h kisebb az öntvény,kisebb a "T" nút kisebb a hornyok közötti távolság,stb,stb.....ezért ez csak 34kg,míg a KT210 asztal kb80.

...egy régebbi vita:
Az Opti megcsinálta azt,h 850w-al fémjelezték a gépet,de a motor cimkéjén még csak 600w,volt....sajnos,az enyémen már a motoron is lecserélték a cimkét...remélem nem csak azt :)))...majd 1x kimérem..

000000000

a 125€+VAt. az csak a beszerelés díja/tengely.....250€ a golyósorsó anyával/tengely átlagban....az L keresztasztalhoz 269...a Z tengelyhez 239,stb,stb.....rablók...

000000000

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, és a segítséget! Igyekszem megszokni a kotyogást, amíg ki nem találok valamit. Az orsó csavarjainál nem az orsó talpcsapágyainál lévó csavarokról beszéltem, hanem az orsóanyában lévőkről, amik szétfeszítik az anyát, hogy az jobban szoruljon az orsón. Lehet egyre gondoltunk, de itt csapágy csak az orsók végénél van, ahol a kézikerék is, lehet komolyabb gépeknél az orsó minkét végén vagy csapágy, vagy több állítási lehetőség, de itt csak ez szolgál a holtjáték illetve a kopás korrigálására. A Nóniusz gyűrűt tudom, hogy lehet nullázni, de iszonyat keményen mozog, még valamit kell vele tennem, hogy ez elmúljon.pár kérdés még, ha lehet:
1. A kotyogással együtt lehet ezt CNC-re alakítani, vagy a gyakorlatban használhatatlan lesz pl. a körök végpontjai nem fognak találkozni, vagy ilyesmi, és muszáj golyósorsót szereznem?
2. A keresztasztal bal oldalán lévő befejező elemet/lapot leszedtem, ha jól láttam, ennek inkább esztétikai szerepe van, mint gyakorlati. Viszont sokkal könnyebb így takarítani. Járhat ez kellemetlenséggel, és inkább rakjam vissza?
3. Érdemes megfúrnom az asztalt, vagy hasonló bűnt elkövetnem, hogy az esetleges hűtőfolyadék valahol távozzon, és ne álljon trutyiban minden, vagy van valakinek valami jobb ötlete? Nem is értem miért nem alakították ki ezt gyárilag...
4.Milyen satut javasoltok ehhez a géphez? Úgy kb 20-25 ezer értékben? Ami könnyen jár, sík, és párhuzam tartó, nem valami nyikli-nyakli?

Elnézést, ha hosszúra sikeredett...
Köszönöm

000000000

Huzd le a kezikereket az orsorol. Majd a kezikerekrol a ninusz gyurut. Van alatta egy feszito rugoacel lemez. Lehet azzal van a gond.

2. Nekem BF20L van az itthoni mokazashoz. En csinaltam egy uj elemet aluminiumbol. A megfelelo reszen atmartam. A teteje a T-nutok aljaval van egy sikban. BF-nel muszaj, mert az orsok mindket vegukon tamasztva vannak. Illetve vegallas szerepet is betolt.

3. Ha leszerelted a vegelemet, vagy egy kimartat teszel fel, akkor ne furd at az asztalt. Kar lenne erte. Hangyanyit dontod a talpazatot, arra fog folyni a hutofolyadekod. De nem tudom mihez akarsz hasznalni...

4. Nezz korul az uni-max.hu-n. Kezdeshez jo lehet. Aztan majd veszel te is egy rohm-ot...

Az orsok holtjateka nem problema. Ha pontosan kell dolgozni, akkor nem ide-oda tekergeted majd. Esetleg olvass el nemi szakirodalmat. Nem fog artani...

dg8n4i8x

000000000

1.valamennyire lehet software-sen kompenzálni a kottyanást,egy darabig jó is,amíg nem nő a kopás és nem kell ujra beállítgatni,de a golyosórsó az igazi....lehet olcsóbbér is,mint az Optinál,csak kell vele dolgozni./pl.: az Isel orsók is olcsóbbak,csak az anya a drága...vagy eBAY,vagy vedd fel a kapcsolatot stojkával...ő szokott tudni szerzni dolgokat/
3.A BF20 asztala ki van fúrva,asszem 1/4" de nem bizti...semmi baja nem lesz a kereszasztalnak tőle és szerintem inkább legyen kivízszintezve a gép,mint megdöntve /akadhat olyan helyzet,amikor nem tudsz mérni null pontot,csak gépi vízmértékkel és akkor a gép vízszintjéhez képest veszel párhuzamot.....ritka,de előfordulhat/
4.sajna a jó satuk nagyon nagyon drágák, gyűjts egy jóra,ahogy aszbolit mondja,vagy vegyél/csinálj leszorítókészletet...az kb.20-25-ből megvan a Te gépedre,ha te csinálod,akkor a fele se...

...ja és ha lehet tegyél fel lécci képeket a gépedről,mert kiváncsiak vagyunk rá /pl.:keresztasztal véglezáró "díszitő" elem és ami alatta van :))) ill. ilyen nyalánkságok./
köszi.sok sikert az uj gépedhez!